Hlavní obsah

Tyto akcie mají dobré základy a v příštích letech by mohly prudce vzrůst

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek vytvořený AI

Komplexní analýza a cenné poznatky pro investory

Článek

V posledních několika letech zažíval americký akciový trh značnou volatilitu, která se dramaticky měnila mezi býčí a medvědí fází. V takovém kolísavém prostředí se pro drobné investory stává důležitým úkolem prozkoumat trh a vyčlenit akcie, kterým se daří na býčích trzích a které vykazují odolnost tváří v tvář medvědím trendům.

Hlavní roli v této snaze hrají online obchodní platformy. Díky tomu, že tyto digitální makléřské společnosti nekladou podmínky pro vklady a vysoké poplatky, otevřely jednotlivcům s omezeným rozpočtem dveře k smysluplným investičním sázkám na akciovém trhu. Překvapivě lze s pouhými 300 dolary provést chytré nákupy, včetně dvou význačných akcií, Palantir Technologies a Confluent.

Společnost Palantir Technologies (PLTR), první akcie, kterou by drobní investoři mohli zvážit, je specialistou na dolování dat a umělou inteligenci (AI). Silnou stránkou společnosti je získávání informací z obrovských a složitých datových souborů. Schopnosti společnosti Palantir v oblasti dolování dat byly dále rozvinuty díky nedávno spuštěné platformě umělé inteligence (AIP).

Zatímco konkurence často naříká, že pouhých „10 % jejich zákazníků má data, která jsou vůbec připravena pro umělou inteligenci“, AIP společnosti Palantir dokáže analyzovat nestrukturovaná data z různých zdrojů, jako jsou e-maily, zprávy ze Slacku, PDF, textové zprávy a obrázky. Díky tomu je tato technologie dostupná a cenná pro větší okruh klientů.

Komerční podnikání společnosti Palantir ve Spojených státech zaznamenává prudký růst, který je způsoben především širším přijetím AIP stávajícími i novými zákazníky. Komerční příjmy společnosti v USA se meziročně zvýšily o 40 % a v prvním čtvrtletí dosáhly 149,7 milionu dolarů, přičemž základna komerčních klientů v USA se zvýšila o 69 % na solidních 262 klientů.

Růst klíčového podnikání společnosti v oblasti vládních služeb v USA začíná nabírat na tempu a tržby se meziročně zlepšily o 8 % (oproti 3 % v předchozím čtvrtletí). Společnost získala lukrativní přímý kontrakt v hodnotě 178,4 milionu dolarů od americké armády v rámci programu TITAN (Tactical Intelligence Targeting Access Node). Jako první softwarová společnost, která získala přímou smlouvu s americkou armádou na hardwarový projekt, označovaný jako „software prime“, má Palantir dobrou pozici pro získání řady příležitostí v obranném sektoru.

S těmito silnými katalyzátory po ruce analytici předpovídají společnosti Palantir růst tržeb solidní složenou roční mírou růstu 21,5 %, a to z loňských 2,23 miliardy USD na odhadovaných 5,87 miliardy USD v roce 2028. Všechny tyto ukazatele růstu činí ze společnosti Palantir přesvědčivou volbu pro dlouhodobou investici.

Druhou akcií, která se zdá být pro drobné investory bezvýznamnou koupí, je Confluent (CFLT). Confluent je poskytovatelem cloudové platformy pro streamování dat. Umožňuje klientům zpracovávat a analyzovat datové toky napříč různorodými vlastními, provozními a analytickými aplikacemi, a tím získávat cenné poznatky v reálném čase.

Společnost Confluent, kterou založili původní tvůrci open-source platformy Apache Kafka, nabízí on-premise řešení nazvané Confluent Platform a plně spravované cloud-nativní řešení známé jako Confluent Cloud. Druhé jmenované řešení se stalo nejrychleji rostoucí nabídkou společnosti a nyní tvoří většinu jejích příjmů z předplatného.

Vzhledem k tomu, že se podniky stále odklánějí od náročnější platformy Kafka, je rostoucí atraktivita služby Confluent Cloud povzbudivá. Změna tržní strategie společnosti Confluent, která spočívá v přechodu od předběžného závazku k modelu založenému na využívání, již přináší dividendy. V prvním čtvrtletí přibylo 160 klientů, takže toto období skončilo s celkovým počtem 5 120 zákazníků.

Společnost také rozšiřuje své produktové portfolio o produkty pro streamování dat (DSP), jako jsou Connect, Process a Govern. DSP se na příjmech společnosti za první čtvrtletí podílely téměř 10 % a rostou ještě rychleji než celkový cloudový byznys. Strategie více produktů přispívá k síťovým efektům a pěstování loajální zákaznické základny.

Díky platformě Confluent pro streamování dat, která hraje kardinální roli při vytváření spolehlivých, kontextových a obchodně orientovaných dat v reálném čase, je transformuje do požadovaných formátů pro pracovní zátěže AI a strojového učení. Odhaduje se, že Confluent má potenciál získat významný podíl na trhu datových toků, jehož hodnota se do roku 2025 odhaduje na 100 miliard dolarů.

Společnost Confluent zatím není zisková na základě obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). Společnost však stanovila, že v roce 2024 bude dosahovat rentabilní provozní marže mimo GAAP a rentabilní marže volných peněžních toků. Robustní rozvaha s hotovostí a obchodovatelnými cennými papíry ve výši 1,91 miliardy dolarů poskytuje společnosti Confluent potřebnou sílu pro další investice do růstových iniciativ.

A konečně, společnost Confluent je nyní cenově dostupnější na bázi poměru ceny k prodejům (P/S) než v minulosti. Její poměr P/S ve výši 9,8 je výrazně nižší než polovina průměrného násobku 18,4 z posledních tří let, což zvyšuje atraktivitu této akcie.

Závěrem lze říci, že americký akciový trh i přes svou volatilitu poskytuje krajinu příležitostí. Akcie jako Palantir Technologies a Confluent, které se opírají o silné faktory růstu a slibné vyhlídky do budoucna, se představují jako atraktivní možnosti pro drobné investory. Klíčem je dávat pozor na tržní nuance a včas se chopit cenných ukazatelů růstu a příležitostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz