Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence: Co to je a jaké společnosti v ní mají budoucnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Zdroj: Unsplash

Tohle není science fiction. Přední světové společnosti investují ve velkém do strojového učení, AI a robotiky.

Článek

Co je umělá inteligence (AI)?

Umělá inteligence (AI) označuje simulaci lidské inteligence ve strojích, které jsou naprogramovány tak, aby myslely jako lidé a napodobovaly jejich jednání. Tento termín lze také použít pro jakýkoli stroj, který vykazuje znaky spojené s lidskou myslí, jako je učení a řešení problémů.

Porozumění umělé inteligenci (AI)

Když většina lidí slyší pojem umělá inteligence, jako první se jim obvykle vybaví roboti. Je to proto, že velkorozpočtové filmy a romány spřádají příběhy o strojích podobných lidem, které na Zemi způsobují spoušť. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě.

Umělá inteligence je založena na principu, že lidskou inteligenci lze definovat tak, aby ji stroj mohl snadno napodobit a vykonávat úkoly od těch nejjednodušších až po ty ještě složitější. Mezi cíle umělé inteligence patří napodobování lidské kognitivní činnosti. Výzkumníci a vývojáři v této oblasti dosahují překvapivě rychlých pokroků v napodobování činností, jako je učení, uvažování a vnímání, a to do té míry, že je lze konkrétně definovat. Někteří se domnívají, že inovátoři budou možná brzy schopni vyvinout systémy, které překonají schopnost člověka učit se nebo rozumět jakémukoli tématu. Jiní však zůstávají skeptičtí, protože všechny kognitivní činnosti jsou protkány hodnotovými soudy, které podléhají lidské zkušenosti.

S technologickým pokrokem se dřívější měřítka, která definovala umělou inteligenci, stávají zastaralými. Například stroje, které počítají základní funkce nebo rozpoznávají text pomocí optického rozpoznávání znaků, již nejsou považovány za ztělesnění umělé inteligence, protože tato funkce je nyní považována za samozřejmou funkci počítače.

Umělá inteligence se neustále vyvíjí a přináší užitek mnoha různým odvětvím. Stroje jsou zapojovány pomocí mezioborového přístupu založeného na matematice, informatice, lingvistice, psychologii a dalších oborech.

Aplikace umělé inteligence

Aplikace umělé inteligence jsou nekonečné. Tuto technologii lze použít v mnoha různých odvětvích a oborech. Umělá inteligence se testuje a používá ve zdravotnictví pro dávkování léků a podávání různých léčebných postupů šitých na míru konkrétním pacientům a pro pomoc při chirurgických zákrocích na operačním sále.

Dalšími příklady strojů s umělou inteligencí jsou počítače, které hrají šachy, a samořídicí auta. Každý z těchto strojů musí zvážit důsledky každé své akce, protože každá akce ovlivní konečný výsledek. V šachu je konečným výsledkem vítězství ve hře. V případě samořízených automobilů musí počítačový systém zohlednit všechny vnější údaje a vypočítat je tak, aby jednal způsobem, který zabrání kolizi.

Umělá inteligence má své uplatnění také ve finančním průmyslu, kde se používá k odhalování a označování aktivit v bankovnictví a finančnictví, jako je neobvyklé používání debetních karet a velké vklady na účty – to vše pomáhá oddělení banky zabývajícímu se podvody. Aplikace umělé inteligence se používají také k zefektivnění a usnadnění obchodování. Děje se tak díky snazšímu odhadu nabídky, poptávky a cen cen cenných papírů.

Umělá inteligence a akcie

Přibližně tucet společností má dobré předpoklady k tomu, aby z rostoucího trhu s umělou inteligencí (AI) vytěžily velké zisky. Mezi tyto společnosti patří: výrobci polovodičů Micron Technology Inc. (MU) a Nvidia Corp. (NVDA), mateřská společnost Googlu Alphabet Inc. (GOOGL), výrobce softwaru pro správu databází Oracle Corp. (ORCL), internetový obchodník a lídr v oblasti cloud computingu Amazon.com Inc. (AMZN), výrobce počítačového hardwaru a poskytovatel podnikových řešení International Business Machines Corp. (IBM), služba pro streamování videa Netflix Inc. (NFLX) a britský výrobce softwaru pro automatizaci podnikových procesů Blue Prism Group PLC (PRISM.UK).

Deep Blue na DeepMind

V roce 1997 zaznamenala společnost IBM významný milník v historii umělé inteligence, když její program Deep Blue porazil úřadujícího mistra světa v šachu Garyho Kasparova, který je dodnes mnoha odborníky považován za nejlepšího hráče všech dob. V roce 2011 prošel systém IBM Watson, který odpovídá na otázky, prestižní zkouškou a porazil dva bývalé nejlepší šampiony v televizním kvízu Jeopardy! Od té doby byl systém Watson nasazen pro běžné komerční použití, zejména jako pomoc lékařům při stanovování diagnóz.

Divize DeepMind společnosti Alphabet se ujala úkolu vyvinout program pro hraní starobylé čínské deskové hry Go, která je považována za ještě složitější než šachy. V roce 2016 program DeepMind porazil lidského mezinárodního mistra.

Vnitřnosti umělé inteligence

Aplikace umělé inteligence vyžadují pokročilý hardware, který usnadňuje rychlé zpracování. Čipy od společnosti Nvidia jsou již nyní preferovanou volbou pro běh softwaru pro strojové učení, zatímco Micron vyrábí rychlé paměťové čipy, které se pro tyto aplikace dobře hodí. Vzhledem k tomu, že mnoho aplikací umělé inteligence bude pravděpodobně provozováno přes internet, budou z toho pravděpodobně těžit poskytovatelé cloudových služeb, jako jsou IBM a Amazon. Když se vrátíme k Nvidii, tak ta nedávno zveřejnila velmi zajímavé hospodářské výsledky.

Interní využití umělé inteligence

Několik z výše uvedených společností využívá AI k vylepšení svých vlastních hlavních činností. Zlepšování kvality výsledků vyhledávání, včetně jejich přizpůsobování vnímaným potřebám a preferencím jednotlivých uživatelů, jsou aplikace AI, které využívají jak Google, tak Amazon a Netflix. V případě Amazonu a Netflixu tyto společnosti využívají minulé nákupní a prohlížecí chování k předvídání toho, co by zákazník mohl chtít příště, a podle toho přizpůsobují návrhy. Obzvláště pozoruhodnou aplikací umělé inteligence je Chatbox Alexa společnosti Amazon.

Robotická automatizace procesů

Jednou z aplikací AI je umožnit počítačům aplikovat přesně definovaná pravidla na předvídatelné vstupy. Společnosti IBM a Blue Prism jsou již velkými hráči v oblasti automatizace rutinních funkcí bílých límečků. Společnost Oracle se jednak prosazuje v oblasti cloudových služeb a jednak vyvíjí „první plně autonomní databázovou cloudovou službu na světě“, která nahradí lidské správce databází programem řízeným umělou inteligencí. Tímto vývojem jsou nejvíce ohroženy outsourcingové společnosti sídlící v zemích s nízkými náklady, zejména v oblastech, jako je IT podpora a zpracování transakcí.

Velký dopad

Celkové příjmy z umělé inteligence se v příštím desetiletí zhruba vyrovnají současné velikosti amerického HDP. Jiné předpoklady uvádějí, že do roku 2030 se světový HDP v důsledku pokroku v oblasti umělé inteligence zvýší o podobnou částku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz