Hlavní obsah
Finance

Zakladatel FTX byl obviněn z 8 zločinů. Které kryptoměny z toho budou profitovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock.com

Zneuznaný kryptomagnát byl včera večer zatčen na Bahamách.

Článek

Den poté, co byl nechvalně proslulý spoluzakladatel a provozovatel kryptoměnové burzy FTX zatčen na Bahamách v souvislosti s obviněními, která provázela bankrot tohoto kolosu, bylo v úterý zveřejněno federální obvinění z rozsáhlého podvodu. Toho se podle vyšetřovatelů měl dopustit spoluzakladatel FTX Sam Bankman-Fried.

Obžaloba u amerického okresního soudu na Manhattanu viní Bankmana-Frieda z osmi trestných činů: spiknutí za účelem spáchání podvodu s cennými papíry a dalšími aktivy, praní špinavých peněz a spiknutí s cílem vyhnout se předpisům o financování volební kampaně. To jen z toho nejzajímavějšího.

Prokuratura v obžalobě tvrdí, že bývalý miliardář se podílel na trestné činnosti, která začala již v roce 2019 a pokračovala až do minulého měsíce. Vše mělo být samozřejmě zcela záměrné a zatraceně dobře proplánované.

Bankman-Fried se záměrně a vědomě „dohodl s ostatními na podvodu na zákaznících společnosti FTX.com tím, že zpronevěřil vklady těchto osob a použil je na úhradu výdajů a dluhů společnosti Alameda Research,“ uvádí se v obžalobě.

Bankman-Fried je rovněž obviněn ze spiknutí s dalšími osobami s cílem podvést věřitele společnosti FTX „tím, že těmto věřitelům poskytl nepravdivé a zavádějící informace o finanční situaci společnosti Alameda Research“. Celkově spojení těchto 2 společností bylo kontroverzním tématem již v minulosti.

Prokurátoři rovněž tvrdí, že se s dalšími osobami spolčil za účelem poskytování nezákonných darů politickým kandidátům, přičemž k maskování těchto darů dokonce používal jména a identity dalších osob. To už je z definice amerického práva spiknutí a snaha o organizovaný zločin. A tím ještě ani zdaleka nekončíme.

Jeho právní zástupce Mark Cohen ve svém prohlášení uvedl: „Pan Bankman-Fried se svým právním týmem přezkoumává obvinění a zvažuje všechny své právní možnosti.“

Howard Fischer, bývalý právník Komise pro cenné papíry a burzy, řekl televizi CNBC: „Vzhledem k rychlosti vládních stížností a obvinění se zdá být pravděpodobné, že bývalí zaměstnanci FTX (nejspíše ti ve vedoucích pozicích) spolupracovali s úřady, nejspíše výměnou za shovívavost.“

„U tak velkého případu, jako je tento, se často spěchá, abyste byli první ve dveřích státního zastupitelství, protože hodnota spolupráce rychle klesá, pokud vše, co můžete nabídnout, je duplikát toho, co už úřady mají,“ řekl Fischer, partner advokátní kanceláře Moses & Singer.

Fischer s odkazem na bývalou generální ředitelku společnosti Alameda Caroline Ellisonovou uvedl: „I když zatím není známo, zda je tomu tak, nebo kdo by mohl v tuto chvíli spolupracovat, nepřekvapilo by mě, kdyby paní Ellisonová byla jednou z prvních osob, které se snaží pomoci obžalobě.“

Poznamenal, že právnička samotné Ellisonové je bývalou spolušéfkou odboru SEC pro vymáhání práva a ví, jak systém funguje a jak jej použít ve prospěch své klientely.“

Zatčení Bankman-Frieda zaskočilo veřejnost i zákonodárce. Zrychlený časový harmonogram soudních jednání naznačuje, že žalobci mají velkou důvěru v to, že se jim podaří dosáhnout odsouzení.

Následky pádu FTX na kryptoprůmysl stále pokračují.

To však neznamená, že odvětví nepřežije. Stále má mocné přátele ve finančnictví a politice. Je pravděpodobné, že celá věc ale silně napomůže snahám o regulace.

Příběh v pozadí

Během necelého týdne se kryptoměnový miliardář Sam Bankman-Fried změnil z lídra odvětví na padoucha, přišel o většinu svého jmění, jeho společnost v hodnotě 32 miliard dolarů se propadla do konkurzu a stala se terčem vyšetřování Komise pro cenné papíry a ministerstva spravedlnosti.

Impérium vybudované Bankmanem-Friedem, který byl kdysi přirovnáván k finančním titánům, jako je John Pierpont Morgan nebo Warren Buffett, se minulý týden zhroutilo poté, co kvůli hromadnému vybírání vkladů vznikl na jeho kryptoburze FTX schodek ve výši 8 miliard dolarů a firma byla nucena vyhlásit bankrot. Škody se rozšířily napříč celým odvětvím, destabilizovaly další kryptoměnové společnosti a zasely všeobecnou nedůvěru k této technologii.

Kromě několika příspěvků na Twitteru, vzkazů zaměstnancům a občasných textových zpráv novinářům toho třicetiletý Bankman-Fried veřejně řekl jen málo. V oficiálním rozhovoru potom vyjádřil četné výčitky nad krachem FTX.

K ústředním otázkám, které se kolem něj točí, však poskytl jen omezené podrobnosti: zda FTX neoprávněně použila miliardy dolarů z prostředků zákazníků na podporu obchodní společnosti Alameda Research, kterou rovněž založil. Ministerstvo spravedlnosti a Komise pro cenné papíry už ale mají jasno.

Vztah mezi společnostmi Alameda a FTX byl příčinou pádu pana Bankmana-Frieda. Obchodní firmu založil v roce 2017 a pronajal si kanceláře v kalifornském Berkeley, nedaleko místa, kde jako syn profesorů práv ze Stanfordu vyrůstal. Společnost brzy vydělala miliony dolarů využíváním neefektivity na trhu s bitcoiny.

V roce 2019 pan Bankman-Fried přestěhoval společnost do Hongkongu, přívětivějšího regulačního prostředí. Přestěhoval se s malou skupinou obchodníků – včetně Caroline Ellisonové, bývalé obchodnice ve finanční firmě Jane Street – a pokračoval v založení FTX, tržiště pro investory do kryptoměn, kde mohou nakupovat, prodávat a ukládat digitální aktiva.

FTX a Alameda byly úzce propojeny. Společnost Alameda obchodovala ve velkém na platformě FTX, což znamenalo, že někdy měla prospěch, když ostatní zákazníci FTX přišli o peníze, což kritici označovali za střet zájmů. V minulosti pan Bankman-Fried tuto dohodu obhajoval tím, že Alameda poskytovala klíčovou likviditu – kapitálové injekce, které umožnily ostatním zákazníkům dokončit transakce na burze.

Společnost Alameda řídila paní Ellisonová, ale pan Bankman-Fried byl také zapojen a podílel se na rozhodování o velkých obchodech, uvedla osoba obeznámená s vnitřním chodem společnosti. Někdy se zdálo, že mezi oběma společnostmi neexistuje příliš velká ohnivá zeď. Alameda měla pracovat v oddělené kanceláři, ale jeden z hostů, který v posledních měsících navštívil komplex FTX, řekl, že paní Ellisonová seděla na dohled od počítačů zobrazujících obchodní data burzy.

Kromě pana Bankmana-Frieda a paní Ellisonové patřili do okruhu vedoucích pracovníků, kteří řídili kryptooperace na Bahamách, Nishad Singh, technický ředitel FTX, Gary Wang, technologický ředitel burzy, a Ramnik Arora, vedoucí produktového oddělení.

Bankman-Fried přestěhoval FTX na Bahamy v roce 2021, přilákán regulačním prostředím, které mu umožňovalo nabízet rizikové obchodní možnosti, které nebyly ve Spojených státech legální. Na burze si investoři mohli půjčovat peníze a uzavírat velké sázky na budoucí hodnotu kryptoměn.

Bydlel v penthousu s pěti ložnicemi v budově Orchid v letovisku Albany spolu s paní Ellisonovou, panem Singhem, panem Wangem a šesti dalšími lidmi. Pan Bankman-Fried a paní Ellisonová spolu občas udržovali romantický vztah, uvedli dva lidé.

Pan Bankman-Fried uvedl, že s paní Ellisonovou již nemají romantický vztah, ale odmítl se k tomu blíže vyjádřit. Paní Ellisonová na žádost o komentář nereagovala. O mnoha podrobnostech vztahů mezi vedoucími pracovníky FTX již dříve informovala kryptografická publikace CoinDesk.

Okruh spolupracovníků pana Bankmana-Frieda spojoval závazek k efektivnímu altruismu, charitativnímu hnutí, které nabádá své stoupence, aby rozdávali své bohatství efektivními a logickými způsoby. Pro spolupracovníky mimo kliku bylo někdy obtížné získat čas na rozhovor s panem Bankman-Friedem, uvedla osoba obeznámená se záležitostí. A pan Bankman-Fried se pyšnil tím, že FTX má jen asi 300 zaměstnanců, což je mnohem méně než její největší konkurenti BinanceCoinbase.

I když pan Bankman-Fried stále snižoval počet zaměstnanců, vybudoval ambiciózní filantropickou operaci, investoval do desítek dalších kryptografických společností, koupil akcie obchodní firmy Robinhood, přispíval na politické kampaně, poskytoval rozhovory médiím a nabídl Elonu Muskovi miliardy dolarů, aby pomohl financovat magnátovo převzetí Twitteru.

Bankman-Fried řekl, že si přál, „abychom si ukousli mnohem menší sousto“. To asi opravdu měli …

A teď o něco pozitivněji – které kryptoměny by z krachu FTX mohly profitovat?

Bitcoin (BTC-USD)

Bitcoin (BTC-USD) je s velkým náskokem nejbezpečnější kryptoměnou k nákupu. Pokud investoři do kryptoměn chtějí alespoň náznak stability, BTC je pravděpodobně prvním aktivem, které je napadne. V důsledku toho bude Bitcoin těžit z přílivu finančních prostředků při stahování aktiv z burz. Bitcoin je navíc pro začínající investory přesvědčivý díky své popularitě a dlouhé životnosti. Z úpadku FTX tak jistě nejvíce těží BTC.

Duben 2024 bude pro Bitcoin zajímavý také tím, že odměny za těžbu budou sníženy na polovinu. Jelikož je Bitcoin blockchain proof-of-work (neboli PoW), k ověření transakcí v síti je zapotřebí výpočetní výkon a lidé, kteří veškerý tento výpočetní výkon poskytují (tj. těžaři), dostávají BTC jako odměnu. Tyto odměny za těžbu jsou jediným způsobem, jak mohou být do zásoby obíhajících bitcoinů přidávány nové bitcoiny, a hodnota bitcoinu tak po snížení na polovinu pravděpodobně vzroste.

Kromě toho je nabídka Bitcoinu dobře distribuovaná. Největší držitel BTC, společnost Binance, drží pouze asi 2 % nabídky. Jeho bezpečnost a popularita v kombinaci s půlením představují z dlouhodobého hlediska vynikající vyhlídky.

Ethereum (ETH-USD)

Ethereum (ETH-USD) je další jasnou volbou mezi kryptoměnami k nákupu, která bude těžit z pádu FTX. Ethereum stojí v čele vývoje blockchainové technologie díky pravidelným upgradům a hledání nových případů využití kryptoměn. A nejen to, na blockchainu Ethereum se nacházejí také tokeny ERC20, z nichž mnohé jsou samy o sobě významnými projekty. Tyto tokeny ERC20 potřebují ke svému fungování ETH a zajišťují, že Ethereum nebude v dohledné době bezvýznamné.

Síť je navíc nyní proof-of-stake (neboli PoS), což znamená, že těžba ETH již není možná. Tím se snížila nová emise Etherea o 84 % a z dlouhodobého hlediska to bude mít pozitivní dopad na cenu ETH. Nejvýznamnějším zadním větrem pro Ethereum je však jeho decentralizace a bezpečnost. Na rozdíl od mnoha jiných PoS projektů Ethereum neobětuje rychlost ve prospěch bezpečnosti, a proto je síť velmi stabilní a bezpečná. Vzhledem k tomu, že se investoři stahují z centralizovaných kryptoburz, bude Ethereum nepochybně patřit mezi nejlepší možnosti pro nákup.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz