Hlavní obsah
Umění a zábava

Zemřel Jeff Beck – jak si žila britská kytarová legenda? Topí se kytaristé v luxusu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Flickr

Dnes ráno zasáhla svět smutná zpráva. Předevčírem zemřel legendární kytarista, který do velké míry pomohl formovat zvuk moderní muziky. Liboval si v alternativě a míchání jednotlivých žánrů – hravě dokázal spojit rock s blues i jazzem.

Článek

A to vše zvládl bez toho, aby to působilo jako nějaký nepovedený koktejl. Jaká byla jeho kariéra a doba? Žil život divoké rockové hvězdy, nebo reprezentoval spíše hudební underground?

Znáte to – v každé branži existují lidé, které byste prostě měli znát alespoň po jméně, i když třeba dění na dané scéně vůbec nesledujete. Britský kytarista Jeff Beck byl právě takovou postavou. Jasně, nebyl tak známý jako třeba Jimi Hendrix, jeho hudební odkaz je ale minimálně srovnatelný.

Krátké představení

Pokud o Jeffu Beckovi dnes slyšíte (pardon, čtete) úplně poprvé, je to trochu smutné. Pojďme to ale napravit alespoň v tento den, kdy si můžeme připomenout jeho život a tvorbu.

Jeff Beck geniálně ovládal elektrickou kytaru, kterého mnozí hudebníci uznávali díky rozšiřování a zkoumání možností využití tohoto nástroje. Beck se v minulosti objevil také v žebříčku 100 nejlepších kytaristů časopisu Rolling Stone, kde obsadil krásné páté místo, Na pódiu pak byl proslulý tím, že hrál v bezprostřední blízkosti hlavního zpěváka.

Nedržel se nikdy v pozadí. Zároveň ale nepřekážel – uměl využít společnou synergii – a dohromady to fungovalo zkrátka a dobře fantasticky. V americkém časopisu Today jej kdysi označili za „oblíbeného kytaristu vašeho oblíbeného kytaristy“. Lépe bychom to asi nepopsali.

Geoffrey Arnold Beck se narodil 24. června 1944 Arnoldovi a Ethel Beckovým ve Wallingtonu v Londýně. Jako desetiletý zpíval Jeff Beck v kostelním sboru. Následně si ale osvojil hru na kytaře.

Jako prvního hráče na elektrickou kytaru, který na něj udělal dojem, Beck uvedl Lesa Paula. Podle jeho vlastních slov slyšel už někdy v 6 letech Paula hrát v rádiu skladbu How High the Moon. Zeptal se své matky, co to sakra bylo. Logické, že? Poté, co mu odpověděla, že je to elektrická kytara a hrát na ni je zatraceně složité , řekl: „To je něco přesně pro mě.“

Zářná kariéra

Širokou veřejnost na sebe Beck poprvé upoutal jako člen legendární kapely Yardbirds. Tady hrál po boku Erica Claptona a pozdějšího kytaristy Led Zeppelinů, Jimmyho Page. V následující dekádě se Jeff osamostatnil a dal dohromady vlastní band nazvaný originálně jako Jeff Beck Group.

Pokud bychom měli z jeho diskografie vybrat jedinou desku, byl by to počin Flash z roku 1985. Za skladbu Escape, kterou na albu najdete, Jeff Beck ostatně dostal i svou první Grammy. Kolem přelomu nového milénia pak Jeffa naplno okouzlila elektronická muzika – a už nic nebylo jako předtím. Hudební experimenty, kterým dal vzniknout, jsou prostě k neuvěření. A je úplně jedno jestli kytarové muzice holdujete, anebo ne. Za svou kariéru Beck nasbíral celkem 8 prestižních ocenění Grammy.

Mezi posledními spolupracoval třeba i s dobře známým hercem a hudebníkem Johnnym Deppem. Loni vydali společnou desku nazvanou 18. V úterý 10. ledna 2022 Jeff bohužel zemřel poté, co se nedávno nakazil zákeřnou nemocí – bakteriální meningitidou.

Jeff na majetek příliš nedal. Miloval muziku – a ve volném čase se nejraději věnoval experimentům s ní. Díky tomu se mu povedlo spojit hned několik žánrů dohromady – a v neposlední řadě i ovlivnit celé generace hudebníků po něm.

Nejbohatší kytaristi všech dob

Za svou celoživotní kariéru Jeff nahromadil majetek v hodnotě 18 milionů dolarů (tedy asi 400 milionů korun. To samozřejmě není vůbec špatné číslo, mezi nejbohatší kytaristy všech dob se ale nedostal ani zdaleka.

Kdo jsou tedy ti nejbohatší? Podívejme se na 2 z nich:

Paul McCartney (1,2 miliardy dolarů – 26,7 miliardy korun)

Na vrcholu seznamu je samozřejmě člen fenomenální skupiny The Beatles. Spolu s Johnem Lennonem se Paul McCartney dělil o téměř všechny skladatelské zásluhy na celém jejich katalogu. Dokážete si představit jen tantiémy z tohoto titulu, nemluvě o Paulově slavné sólové kariéře a dokonce i o jeho práci s kapelou Wings?

A teď si vzpomeňte na jeho spolupráci s dalšími monstry, jako je Michael Jackson nebo Kanye West (jeden z nejbohatších rapperů). Paul je na scéně už od 60. let, umí hrát na více nástrojů a napsal 32 písní, které se dostaly na první místo v žebříčku Billboard Hot 100. Jeho píseň Yesterday je nejčastěji překládanou písní všech dob, a to více než 2 200 umělci.

Zajímavost: V Guinnessově knize rekordů je Sir Paul uveden dvakrát, jednou jako nejúspěšnější skladatel všech dob a podruhé jako nejoceňovanější hudební skladatel a interpret. Byl dokonce povýšen do rytířského stavu a je držitelem více než 25 000 autorských práv.

Jimmy Page (190 milionů dolarů – 4,23 miliardy korun)

Jeffův bývalý kolega. Jimmy je zakladatelem a kytaristou skupiny Led Zeppelin. Předtím byl členem skupiny The Yardbirds. Je třetím nejlepším kytaristou podle časopisu Rolling Stone a druhým podle Gibsonu. Jeho raná léta spočívala v tom, že byl jedním z nejvyhledávanějších sessionových hudebníků v Londýně a získal zakázky u skupin jako The Who, The Kinks a The Beatles.

Od rozpadu Led Zeppelin má za sebou spoustu spoluprací a živých vystoupení, přičemž se stále věnuje této činnosti a filantropii. Vlastní spoustu zajímavých nemovitostí, několik desetiletí mu dokonce patřil starý dům Aleistera Crowleyho (má velký zájem o okultismus).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kytarista

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz