Hlavní obsah
Aktuální dění

Šílených 24 hodin na frontě a zabití ukrajinští civilisté po ruském útoku kazetovou municí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cesinaukrajine

Vyrážíme na lov tanku který trápí naši pěchotu

Je krásný slunečný den. Jenže tohle je Donbas a největší evropská válka od porážky Hitlera. Za 24 hodin nám pod rukama zemřou civilisté a sami během dne přijdeme o tři kočičí životy. Teď to ale ještě nevíme. Vyrážíme jako rozvědka najít tank.

Článek

U téhle šílené čtyřiadvacítky se seběhlo tolik neuvěřitelných věcí, že je zázrak, že jsme skončili jen s jednou děravou nohou. Civilisté bohužel takové štěstí neměli. Jelikož se situace na bojišti změnila, můžeme opět ukázat trochu víc z naší práce.

02:00 - Lov tanku začíná

Víme, že si okupanti poblíž schovali tank, který vyjíždí a likviduje naší pěchotu. Tank je problém. A to velký. Naším úkolem je projít za naše pozice a tank lokalizovat, když to bude možné ihned zničit. Do akce vyráží čtyři zahraniční a kluci z rozvědky 53. brigády. Ve výsledku je to jedno, protože válka je chaos. Nasedáme do auta a jedeme do bunkru.

05:40 - Nepříjemné překvapení

V bunkru procházíme ještě jednou plán akce. Cílem je projít bez povšimnutí asi pětikilometrový úsek, tam i zpět, tedy asi 10 kilometrů. Vycházíme ve 4:30. Prvním cílem je křižovatka 300 metrů za naši předsunutou pozicí. První jde Ivanovič, kozák který bojuje od 2014 a s kterým nedávno vyšel pěkný rozhovor (Seznam zprávy).

Foto: Cesinaukrajine

První jde Ivanovič, ostřílený bojovník který je na frontě již 10 let

Noříme se do zeleně remízků a procházíme naše minová pole. Mlčky a bez obtíží se dostáváme ke křižovatce. Zde si chceme chvilku odpočinout ve křoví. Kamaz, dnes velitel batalionu, jde odlechčit močovému měchýři. Než se tak stane, vidí před sebou rozbalené krabice ruských potravinových balíčků a dvě lopaty. Pomalu vycouvá a předává nám nemilou zprávu. Někde tu máme společnost.

Zázrak českého přízvuku

Nasloucháme a pomalu se posouváme vpřed. Vidíme pohyb. Začíná legendární historka, kterou se tu všichni baví.

„Ty vychadi“

„Ne, ty vychadi“

3 minuty hádání s Rusem, kdo vyleze a vzdá se. My víme, že jsou to Rusové, ale oni netuší, že jsme Ukrajinci a kolik nás je. Díky použití ruštiny a českému přízvuku si myslí, že jsme jen jeden z mnoha zbloudilých vojáků z národů odněkud z dálného východu. Nejsme. Tento zmatek nám zachraňuje život.

Zatímco se s Rusem dohadujeme, kdo se má vzdát a vylézt, tak se kluci rozestavují do palebných pozic. Bohužel to stejné dělají Rusové. Nakonec se ukáže, že je to celá rozvědná skupina. Zazní dvakrát „palba“ z jejich strany a nastává peklo.

Foto: Cesinaukrajine

Během chvilky vystřílíme většinu munice při krycí palbě.

Několik Rusů padá k zemi, ale většina střelby je naslepo, křoví proti křoví. Granáty létají do houštiny odkud to na nás létá. Cílem je pouhé přežití. Vystřelit, přesunout se, přebít. Oni zakopaní, my na otevřené ploše. Kdyby nebyli překvapeni že jsme přímo u nich, pobijí nás všechny. Překvapení je na obou stranách. Granáty létají tam i zpět.

10:00 - Návrat domů

Postupně se stahujeme a zbytek Rusů necháváme dořešit artu. Ta je zaměstná tak, že se můžeme vrátit na základnu. Dál není možné pokračovat.

Někdo odpadá do kómatu, někdo vstřebává adrenalin. Odpočinek a štěstí, že jsme přežili nás dlouho nezdrží.

Foto: Cesinaukrajine

Po bitvě každý generál. Ivanovič se konečně usmívá.

13:00 - SOS, pěchota pod palbou

Klid nevydrží ani tři hodiny. Přichází zpráva z brigády, že je pěchota pod tlakem a potřebuje pomoc. Je to SOS na naše pozice útočí pěchota s podporou tanku. Je to tank, který jsme měli najít. On si našel nás.

Balíme se, bereme vše, co se může hodit. Dostat se bezpečně na místo je ale nepřekonatelný oříšek.

V 16:00 jsme téměř na místě. Okamžitě se dostáváme pod palbu dělostřelectva.

Vysypáváme se z auta blízko okopu, rusové po nás dál pálí a kluci vesele vtipkují v okopu, který je pro naši ochranu naprosto nedostatečný. Lepší ale nemáme a vtipkování zahání strach. A strach máme všichni.

Foto: Cesinaukrajine

Okamžitě se dostáváme pod palbu artilerie

Hledáme 4 Ukrajince, kteří se nám při obstřelu ztratili v posádce. Postupně se vysouváme na pozici odkud můžeme střílet. Zrzek bere NLAW a daří se mu poškodit tank, který pálí na pěchotu. Začíná hořet a i když stále může fungovat, stačí to k tomu aby se ruský útok na chvíli zastavil. Trvá to asi hodinu, ale pak přebírá iniciativu naše dělostřelectvo. Můžeme se stáhnout a nechat pěchotu převzít iniciativu.

Foto: Cesinaukrajine

Výstřel který Rusy trochu zklidní

Jedno z aut, které nás přivezlo se nedokáže rozjet, snažíme se ho roztlačit naším autem, ale nedaří se. Dostáváme se pod palbu ruských minometů. Kličkujeme a doufáme, že minomet netrefí dvakrát stejné místo. Podaří se nám ujet ale druhé auto tam zůstává. Bohužel pro nás tam nezůstane natrvalo.

Humanitární ráno a masakr civilistů

Vitalyj žil roky v Portugalsku. Vrátil se kvůli válce. Teď nám díky němu dobrovolnící z Portugalska přivážejí humanitární pomoc. Natáčíme „poďaku“, tedy video s poděkováním.

Auto, které nám včera zdechlo, nám nějaká dobrá ukrajinská duše dotáhla před základnu. Byly bychom vděční, kdyby jejich cestu z bojiště nesledoval Orlan.

Foto: Cesinaukrajine

Ráno přebíráme pomoc z Portugalska

O třicet minut později nastává další peklo

Zatímco se krávy líně pasou na louce a vesničané okopávají svoje záhony ozve se rána. Babička vzhlédne k nebi, pak ji sráží k zemi náraz jako od kamionu. Ozývají se další rány. Prásk prásk prásk. Co ji bleskne hlavou nevíme, možná myšlenka na svou dceru. Omdlévá. Konečně ticho. Tma.

Po pár minutách k ní přibíhají mladí muži. Mají jen trenky a neprůstřelné vesty. Babička slyší jazyky, které tu na Donbasu celý život nezaslechla. Hovoří anglicky. Zatímco se ji kluci snaží zachránit život obíháme zbytek vesnice. Dcera dostala také zásah. Celkem tři kazetové bomby zranili ve vylidněné vesnici tři civilisty. Babička nám bohužel umírá v náručí. Zachraňujeme alespoň její dceru.

Foto: Cesinaukrajine

Pokoušíme se zachránit babičku na poli a její dceru. Babička to bohužel nezvládne.

Naše základna je prozrazena a zničena, stejně jako velký kus vesnice. Náš Vitalij dostává šrapnelem do nohy. Jinak máme štěstí.

Dnes z vesnice nezbylo téměř nic. Frontu jsme tu zadrželi na více než rok. Po pádu velkých opěrných bodů ale nezbývá než se stahovat do výhodnějších pozic. Proto vám můžeme tuto část ukázat.

Rusa zastavíme na nové obranné linii. Ne každý si to uvědomuje, ale tahle část válka je zadržovací. Teď jde o to zadržet okupanty na Donbasu, nepustit je dál. Jinak bude v ohrožení celá Evropa. I když se tu platí strašná cena, nesmíme polevit. Ba naopak, pomůže velice, když se rozčílíme a přitlačíme. V takovém případě zvítězíme!

Nový milník: obrněnec vhodný na evakuaci

Pojďme tento měsíc opět udělat velkou věc pro malý, ale udatný národ Český.

V kampani Skutečná cena svobody se nám již podařilo naplnit první milník a teď začínáme shánět prostředky na evakuační obrněnec, který bude vybaven kvalitní ochranou proti dronům - takzvanou kupolí. Investujte do něj s námi a získáte jako odměnu sběratelskou bankovku Cena svobody.

Společně zvítězíme.

Videa najdete jako vždy brzy na našem Twitteru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz