Hlavní obsah
Lidé a společnost

Byla pomoc svatého Vojtěcha nevěrnici příčinou vyvraždění rodu Slavníkovců?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mathiasrex, Maciej Szczepańczyk, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Smrt svatého Vojtěcha v Pobaltí

Svatý Vojtěch je v obecném povědomí dodnes, plných 1027 let po své smrti. A není divu, šlo o prvního Čecha, který příslušel k intelektuální elitě tehdejší Evropy. Co ale on a neslavný konec jeho rodu?

Článek

Kdo byl svatý Vojtěch?

Vojtěch, později svatořečený a dnes známý jen jako svatý Vojtěch, se narodil v roce 956 nebo 953 do rodu Slavníkovců. Šlo o jeden ze tří nejmocnějších rodů v tehdejších Čechách. Místem jeho narození byla Libice, hradiště, které se později stalo kulisami osudových okamžiků celého rodu.

Coby dítě Vojtěch těžce ochořel a následné uzdravení přisuzovali vděční rodiče Panně Marii. O chlapcově budoucí kariéře bylo proto rozhodnuto: stane se knězem. Roky studií strávil v Magdeburgu a domů se vrátil ve věku 16 let. Vrátil se ovšem jako velká osobnost. V Čechách byste v té době nenašli vzdělanějšího člověka. Není proto divu, že o deset let později, ve věku 26 let, byl zvolen druhým pražským biskupem.

Ve své nové funkci pokračoval v tom, co činil již předtím: ostře kritizoval život obyvatelstva v Čechách, resp. brojil proti stále přetrvávajícím zvyklostem jako mnohoženství, otroctví či krevní msta, o každodenních zvycích obyčejných lidí ani nemluvě. Tyto věci byly v Čechách, byť již oficiálně křesťanských, hluboce zakořeněny, a nejen šlechta se jich odmítala vzdát.

Hluboce zbožný Vojtěch to nesl velmi těžce a rozhodl se odejít do Itálie, kde vstoupil do kláštera. Netrvalo však příliš dlouho a Vojtěch se rozhodl, že se nenechá odradit a bude i nadále vykonávat funkci pražského biskupa. Následoval návrat do Čech a další dva roky ve funkci. V této době mimo jiné založil Břevnovský klášter.

Definitivní odchod a katastrofa za katastrofou

Ani napodruhé ale Vojtěch štěstí v Čechách příliš nenašel a v roce 994 odešel definitivně. Jen o několik měsíců později byl potom celý jeho rod vyhlazen při známém masakru v Libici. A právě zde narážíme na několik bílých míst v našem povědomí o dobových událostech. Obecná znalost praví, že Slavníkovce vyvraždili Přemyslovci či Vršovci (anebo oba rody najednou), aby se zbavili mocenské konkurence. Je to jistě možné a logické vysvětlení. Přímý důkaz pro něj však chybí a nabízí se navíc ještě jedno.

V kronikách lze nalézt záznam o zajímavém příběhu. Vystupuje v něm nevěrná žena patřící k Vršovcům. Ti ji chtěli podle tehdejších zvyklostí potrestat (čti zabít). Žena ale uprchla do kostela a požádala biskupa Vojtěcha o azyl, který od něj dostala. Vršovci toho ale nedbali, ženu z kostela vytáhli a zabili ji. Svatému Vojtěchu potom slíbili smrt za nepřípustné vměšování do záležitostí jejich rodu. Neuběhlo mnoho vody, Vojtěch opustil Čechy a Libice byla vypálená do základů. Mohla tato událost skutečně přispět k rozhodnutí konkurentů Slavníkovců k rázné akci? Jistě mohla.

Smrt svatého Vojtěcha

Vypálení Libice tedy Vojtěch přežil, přesto ale nakonec násilné smrti neunikl. Nějaký čas opět strávil v klášteře a potom se rozhodl pro misijní činnost. Vyrazil proto se svými druhy do Pobaltí mezi Prusy. Když ale jednou vstoupil do jejich posvátného háje, aby je začal přesvědčovat o pravé víře, nemohlo to dopadnout dobře. Vojtěch byl ubodán a posléze mu byla uříznuta hlava. Mučednická smrt jistě urychlila jeho svatořečení a dnes je zařazen mezi svaté české patrony. I bez toho by ale šlo o významnou osobnost a prvního skutečného českého vzdělance.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz