Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čeští krajané bojovali a umírali v americké občanské válce pod oběma prapory

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Sheerman-Chase, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Zájem o období občanské války je nejen v USA stále velmi živý

Americká občanská válka, někdy též přezdívaná „Válka Severu proti Jihu“, je zásadním konfliktem, který svým významem pro USA přesahuje i oba světové konflikty. Svoji roli v ní sehráli i čeští rodáci.

Článek

Americká občanská válka

V polovině 19. století začaly být ve stále poměrně nových Spojených státech amerických patrné rozdíly mezi bohatším průmyslovým severem a zaostalejším zemědělským jihem. Tyto rozdíly vyústily ve velké ekonomické a politické rozpory. V jejich centru stála otázka otroctví. Jižanské státy v něm viděly jeden z pilířů své ekonomiky, a proto odmítaly jeho zrušení. Prezidentem USA se ale stal v roce 1860 Abraham Lincoln, který byl velkým odpůrcem otroctví.

Přesto, že byl Lincoln v zájmu zachování celistvosti unie amerických států ochoten nepožadovat absolutní zrušení otroctví, neshody se ukázaly být natolik významné, že 20. prosince 1860 došlo k vystoupení Jižní Karolíny z Unie. Tento krok brzy následovala řada dalších států, které si utvořily tzv. Konfederované státy americké s prezidentem Jeffersonem Davisem. To federální vláda v čele s Lincolnem samozřejmě nemohla akceptovat a začala válka, která je dodnes nejkrvavější v celých amerických dějinách. V žádném jiném konfliktu nezemřelo tolik Američanů jako v občanské válce, konkrétně asi 620 tisíc.

A protože ve Spojených státech byla silná krajanská komunita, války se samozřejmě účastnili i Češi.

Foto: Restoration copyright holder: Adam Cuerden, via Wikimedia Commons / volné dílo

Umělecké ztvárnění bitvy u Gettysburgu, nejkrvavějšího střetnutí celé války

Čeští krajané v Americe

Do Spojených států mířilo v 19. století hned několik velkých emigračních vln. Z Rakouska-Uherska začali lidé včetně Čechů odcházet především po roce 1848, kdy bylo zrušeno poddanství. Právě muži odcházející v padesátých letech 19. století, případně jejich synové, kteří s nimi šli jako děti, se stali typickými představiteli českých vojáků Americké občanské války.

Velká většina krajanů se usazovala ve státech na severu, Chicago bylo ne-náhodou nazýváno třetím největším českým městem po Praze a Vídni. Krajanská centra např. v Texasu již existovala, ve větším měřítku se začala vytvářet spíše později. Není proto velké překvapení, že většina krajanů potom prožila válku v uniformě vojáků Unie. I pod vlajkou Konfederace ale bojoval nejeden Čech.

Přesto je ale na místě zmínit ještě jeden faktor vysvětlující nepoměr mezi počtem Čechů v Unii a v Konfederaci. Zatímco na severu se Češi dokázali nadchnout pro ideály prezidenta Lincolna, na jihu tomu tak nebylo. Důvody, proč Konfederace vedla válku, české rodáky nechávaly spíše chladnými.

Lincolnovi střelci a ti další

V době rostoucího napětí dokázali tedy Češi na severu demonstrovat svoji loajalitu ke své nové vlasti a v Chicagu proto vznikla dobrovolnická jednotka nazývaná Lincoln Riflemen of Slavonic Origin (Lincolnovi střelci slovanského původu). Mimochodem, Abraham Lincoln použití svého jména v názvu české jednotky skutečně osobně povolil.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Vojáci Unie se tlačí, aby si mohli vyslechnout projev prezidenta Lincolna u Gettysburgu

Jenomže slíbit věrnost v době míru je něco jiného než skutečně narukovat, zvláště ve chvíli, kdy je doma třeba živit rodinu. Jednotka jako celek se proto se začátkem války rozpadla a žádná podobná již nikdy nevznikla.

Americká občanská válka tak nezná žádnou vyloženě českou krajanskou jednotku. Tu měli např. Irové či Němci, Češi nikoliv. Přesto ale Češi v armádě Unie sloužili. Jednalo se podle všeho asi o čtyři stovky vojáků. Jejich největší koncentrace byla v 26. wisconsinském dobrovolnickém pěším pluku, kde bylo Čechů nejméně 36. Za zmínku stojí i 22. iowský či 4. missourský.

V Armádě Unie působili i čeští důstojníci. Těmi nejvyššími byli podplukovníci Antonín Pokorný z Jindřichova Hradce a jistý John Pilsen. Nejmarkantnější vzpomínkou na Čechy v armádě Unie je pomník na hřbitově v Chicagu věnovaný právě „Bohemian soldiers“.

Češi na jihu

Jak již bylo zmíněno, Češi na jihu se k válce stavěli úplně jinak. Bylo zde mezi nimi velká míra dezerce, muži nezřídka utíkali přes hranice do Mexika apod. Celkem se v konfederační armádě zapojilo do války nakonec asi šest desítek Čechů. V tomto případě nemáme zprávy o žádném důstojníkovi.

Závěr

Český příspěvek k Americké občanské válce nebyl tak velký jako v případě zmíněných Irů, Němců či některých dalších evropských národností. I tak ale existoval a propojil tak opět historii českou s historií americkou a tím i s historií světovou. I Češi měli podíl na rozhodování o tom, zda experiment jménem Spojené státy americké přežije svoji nejtěžší zkoušku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz