Hlavní obsah
Lidé a společnost

Frank Malina: průkopník nového umění, vynálezce bazuky i zakladatel Laboratoře tryskových pohonů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Signal Corps Archive from United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Bazuka, mezi jejíž tvůrce patřil i Frank Malina, si vydobyla slávu již za druhé světové války

Mezi tzv. Čechoameričany, tedy Američany s českými předky, najdeme nejednu osobnost světového významu. Jednou z nich je i Frank Malina, který na rozdíl od jiných dokonce v Čechách žil.

Článek

Kdo byl Frank Malina?

Pokud vám jméno Frank Malina zatím nic neříká, nejde o nic překvapivého. Fakt, že mnozí naši krajané jsou známější v zahraničí, je dostatečně známý (Gregor Mendel by mohl vyprávět). František „Frank“ Malina si nicméně naši pozornost rozhodně zaslouží.

Malý František se narodil dne 2. října 1912 v městečku Brenham v americkém Texasu do rodiny českých, resp. moravských emigrantů. Oba jeho rodiče byli hudebníci a tomuto oboru se věnovali i za oceánem. Po vzniku Československa se rodina rozhodla v roce 1920 k návratu domů.

Frank Malina tak absolvoval obecnou školu, a dokonce i jeden ročník gymnázia ve Valašském Meziříčí. Jeho rodiče provozovali hotel, ale podnikání se příliš nedařilo a Malinovi se proto rozhodli k návratu do Spojených států.

Frank byl velmi nadaný student, a proto nastoupil na prestižní Caltech, tedy California Institute of Technology. Studoval tam letecké inženýrství a dostal se také k teorii raketových motorů.

Foto: NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Čechoameričan Frank Malina

Frank Malina a založení JPL

V roce 1936 byl mezi zakladateli známé JPL, tedy Laboratoře tryskových pohonů, která je dodnes zásadní organizací spolupracující s NASA na vývoji pohonu pro její sondy. V letech 1944 – 1946 byl Frank Malina dokonce ředitelem.

V době druhé světové války se účastnil vládního výzkumného projektu zaměřeného právě na raketové motory. Výsledkem tohoto projektu byla jedna z vůbec prvních amerických raket nazvaná Private-A. Z jeho spolupráce se známým průkopníkem raketové techniky Theodorem von Kármánem vzešla jedna z nejslavnějších zbraní 20. století, konkrétně bazuka. A mimochodem, Theodore von Kármán byl potomek slavného rabbi Löwa.

Foto: NASA/JPL, Public domain, via Wikimedia Commons

Frank Malina u jedné ze svých raket

Podezření ze sympatií s komunismem a stěhování do Paříže

V době před druhou světovou válkou se Malina stejně jako řada jiných posluchačů univerzit dostal do kontaktu s komunistickými aktivisty. Tato věc se týkala např. i Roberta Oppenheimera. Po válce, v době vyhroceného antikomunismu, ale začal být tento škraloup v životopisu velkým problémem i přesto, že s komunismem již dávno neměl stejně jako Oppenheimer vůbec nic společného.

Frank Malina se proto rozhodl opustit JPL i celé Spojené státy a přijal pozici v UNESCO v Paříži. Rozhodně se tam ale nenudil. Kromě toho, že stál u založení Mezinárodní astronautické akademie, se začal věnovat novému druhu umění, tzv. lumino kinetického umění. Jednalo se vlastně o pohyblivé světelné obrazy. I v tomto oboru byl velmi úspěšný a vystavoval po celém světě. Frank Malina zemřel v Paříži v roce 1985 ve věku 69 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz