Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak mobilizovali Češi v roce 1914? Bez Švejkova nadšení, ale spořádaně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: National Library of the Czech Republic, Public domain, via Wikimedia Commons

Mobilizace se v roce 1914 dotkla celého Rakouska-Uherska

Dne 28. června 1914 došlo v Sarajevu k atentátu na následníka trůnu, Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželku. Zraněním, které jim atentátník způsobil, oba podlehli. Rakousko se chystalo na válku.

Článek

Mobilizace

Když se řekne mobilizace, většině lidí se dnes vybaví především ta, kterou v roce 1938 reagovalo Československo na napětí mezi ním a nacistickým Německem. Češi ale zažili mobilizaci i o 24 let dříve, byť byla realizována pod jinou vlajkou.

Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku dne 28. července 1914, již o dva dny dříve ale začalo mobilizovat. V první fázi se jednalo o částečnou mobilizaci osmi sborů rakouské armády, dne 31. července se pak mobilizace změnila na všeobecnou. Je třeba také říci, že mobilizace probíhala v celé monarchii podle stejných pravidel a vyhlášek. Jedinou výjimku představovala Halič.

Jinými slovy, mobilizace začala probíhat i v Praze a na území celého Českého království. V době bez televize či internetu byla mobilizační vyhláška šířena v podobě plakátů a samozřejmě také v tisku. Vyhláška stanovila, že ročníky 1882-1892 jsou přiděleny k armádě a ročníky 1872-1881 k domobraně. Muži se podle toho měli hlásit buď u územně příslušného doplňovacího velitelství nebo u zeměbranného doplňovacího velitelství.

Tolik k oficiální vyhlášce, jak ale probíhala mobilizace ve skutečnosti? Jak to bylo s českým nadšením nebo naopak nechutí nastoupit k útvarům? Realitě neodpovídá ani jedno z toho.

Foto: National Library of the Czech Republic, Public domain, via Wikimedia Commons

O mobilizaci se lidé dozvídali z tisku a z plakátů

Vztah Čechů k mobilizaci

Je třeba si uvědomit, že mobilizace probíhala v prvních dnech pro válku se Srbskem. Občané monarchie, Čechy nevyjímaje, jí vnímali spíše jako trestnou výpravu, která má dát Srbům za vyučenou za vraždu následníka trůnu a jeho manželky. Atentát v Čechách obecně schvalován nebyl, koneckonců Žofie Chotková byla česká šlechtična. Neexistovalo zde zatím ani žádné hnutí odporu proti Rakousku-Uhersku. Čeští muži tak mobilizovali v zásadě hladce a až na ojedinělé excesy bez problémů, které by stály za řeč.

Nálada v Čechách se změnila ve chvíli, kdy se k Rakousku připojilo Německo. Ne snad u Čechů, u českých Němců ale ano. Ti začali v tu chvíli chápat válku jako válku německou a mobilizovali s vyloženým nadšením, především pak z toho, že do boje půjdou po boku podle nich neporazitelné armády císaře Viléma. Organizovány byly oslavné průvody k německému vyslanectví a dalším institucím. Opět se jich ale účastnili především čeští Němci. Noviny sice reportovali i o tom, jak Češi demonstrují podporu válce a spojenectví s Německem stejně tak, šlo ale spíše o zinscenované divadlo než o obecnou realitu.

Foto: National Library of the Czech Republic, Public domain, via Wikimedia Commons

Mobilizace domobrany v Praze

U Čechů německé nadšení chybělo, na druhou stranu ale čeští muži plnili svoji povinnost tak, jak od nich jejich vláda očekávala. Slavná švejkovská scéna z jeho cesty do války za volání legendárního „Na Bělehrad“ se ale v Praze opravdu neudála. Je třeba také říct, že ve chvíli, kdy začalo být jasné, že válčit se bude i proti Rusku, muži už byli u svých útvarů a neměli už možnost přemýšlet o tom, do jaké míry to jejich pohled na válku mění či nemění.

Český místodržitel kníže František Thun tak mohl do Vídně reportovat:

„Jak je Vaší Excelenci známo, mobilizace proběhla v celé zemi způsobem hodným uznání, což mne nepřekvapilo, nálada všeho obyvatelstva byla bezvadná, a jenom v jednotlivých případech došlo k antipatriotickým projevům, které byly potrestány. Odcházející vojáci nadšeně uposlechli výzvy…“

1) Češi a „válečné nadšení“ na prahu Velké války

2) První světová válka v životě Pražanů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz