Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miroslav Mamula: rudý postrach Ostravska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Bernard, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Zašlá sláva těžkého průmyslu na Ostravsku: regionu, kde pevnou rukou vládl Miroslav Mamula

Historický popis období vlády jedné strany se až příliš často soustředí na jeho představitele spojené s Prahou a jejich působením v hlavním městě. Mocní komunisté byli ale i za jejími hranicemi.

Článek

Komunistou od mládí

Miroslav Mamula se narodil 5. června 1930 ve Slezské Ostravě do chudých poměrů. Dětství prožíval v dělnické kolonii, tedy v prostředí, které mělo silný vztah k rodící se Komunistické straně. Není příliš překvapivé, že sám vstoupil do strany brzy po válce, konkrétně v roce 1947.

Ze zámečníka politikem

V této době pracoval Miroslav Mamula jako zámečník v textilní továrně. Stačilo ale dokončit jednoroční akademický kurz pro dělníky a hned byl Mamula připraven na další kariérní růst. Další zastávkou potom byla Vysoká škola politická. A s diplomem z této školy se pak létalo už jen vzhůru.

To byl i případ Miroslava Mamuly. Vystřídal místa nejrůznějších tajemníků, stal se vedoucím oddělení stavebnictví, dopravy a životního prostředí na krajském ústředí KSČ a mířil výš. Rozhodující příležitost mu přinesl srpen 1968. Miroslav Mamula byl vždy kovaným stalinistou a nyní i se postavil proti jakýmkoliv snahám o změnu.

Nastupující normalizace umožnila lidem jako byl Mamula další, a především rychlejší vzestup ve stranickém žebříčku.

Miroslav Mamula a Severní Morava

Od roku 1970 se na dlouhých 17 let stal vedoucím tajemníkem krajského výboru KSČ, současně byl členem celostátního ústředí KSČ a poslancem. Co to znamenalo? Na Ostravsku, ale i na Olomoucku a v dalších sousedících regionech se stal pánem nad vším, co se v těchto místech dělo.

Celá řada pražských komunistů Ostravsku nerozuměla, přesto si ale dobře uvědomili potenciál a význam Ostravska pro celé Československo. Míroslav Mamula se stal obávaným nejen ve svém regionu, ale také v Praze. Ne náhodou se říkalo, že Miroslav Mamula je jediným představitelem regionů, kterého se obával i Gustáv Husák.

Je to celkem pochopitelné, neboť moc, kterou Mamula ve svých rukách třímal, byla obrovská. Byl to on, kdo velkou měrou rozhodoval o těžkém průmyslu na Ostravsku. Pokud by se právě tady začaly vyskytovat problémy, celá československá ekonomika i postavení KSČ by byly v ohrožení. Mamula navíc otevřeně Prahu kritizoval. Svoji moc také bez výčitek neváhal využívat. Pokud se mu někdo znelíbil, bez mrknutí oka mu zničil kariéru.

Konec Miroslava Mamuly

Jako mnoho jiných komunistických funkcionářů té doby, i Mamula holdoval alkoholu. To přispělo k jeho konci, když v roce 1986 zemřel na onemocnění trávící soustavy. Historikům profesionálním i amatérským nedá spát také otázka, jak by se Miroslav Mamula zachoval v listopadu 1989. Jako kovaný stalinista by dost možná neváhal proti demonstrantům použít sílu. Možná, že s ním by revoluce nebyla tak sametová…

A jaká vzpomínka na Miroslava Mamulu přetrvává v kolektivní paměti dodnes? Jedná se asi o tzv. Mamulovy soboty, tedy jím vyhlašované pracovní soboty na Ostravsku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz