Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když studenti chtěli světlo: brutální zásah VB proti obyvatelům strahovských kolejí v roce 1967

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aktron / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Vůz Veřejné bezpečnosti ze šedesátých let

Psal se rok 1967 a ve společnosti začínaly být patrné známky určitého uvolňování poměrů a návratu sebevědomí. V čele změn byli opět vysokoškolští studenti. Zaplatili za to cenu, zbytečná ale nebyla.

Článek

Československo Antonína Novotného

V roce 1967 byl ve funkci prezidenta republiky již téměř deset let Antonín Novotný. V druhé polovině šedesátých let se musel potýkat s opatrnou, ale již zcela patrnou nespokojeností obyvatel Československa s ekonomickou situací i s požadavky na revizi a sebereflexi komunistického režimu, především pak s obdobím stalinismu v padesátých letech.

Celý proces vyvrcholil o rok později, na jaře 1968 a v létě byl potom krvavě potlačen při invazi vojsk států Varšavské smlouvy. U toho již ale Antonín Novotný nebyl. Každopádně se již v roce 1967 společnost začala proměňovat. A tomuto procesu dali v říjnu 1967 konkrétní podobu studenti (převážně z pražské ČVUT) bydlící na strahovských kolejích.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Na podzim 1967 se prezidentské období Antonína Novotného chýlilo ke konci

Strahovské koleje jako symbol neschopnosti režimu

Studenti bydlící na kolejích v Praze na Strahově neměli na růžích ustláno. Neustále se totiž potýkali s výpadky vody, tepla i elektrické energie. Ani opakované stížnosti neměly žádný efekt a vše proto vyvrcholilo 31. října 1967. V ten den bylo velmi chladno a na kolejích navíc opět vypadl proud.

Foto: Stepet49, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Areál strahovských kolejí v roce 1972

Studenti se proto v hojném počtu shromáždili před kolejemi a se svíčkami v rukou a s pokřikem „Chceme světlo, chceme studovat“ se vydali směrem na Pražský hrad. Z počátku šlo minimálně zčásti o recesi, věci se ale vyvinuli jinak.

Demonstrace a zásah Veřejné bezpečnosti

Na Pražském hradě právě probíhala schůze Ústředního výboru KSČ a celá demonstrace tak byla sledována ostřížím zrakem Veřejné bezpečnosti. Její příslušníci přehradili demonstrantům cestu v Nerudově ulici, začali do davu najíždět zásahovými vozy a několik studentů bylo zatčeno.

Veřejné bezpečnosti se podařilo studenty zatlačit zpět na Strahov, tam se však začala situace vyhrocovat. Studenti požadovali proti propuštění kolegů a z davu vyletělo proti příslušníkům VB několik málo kamenů. V tu chvíli se „z řetězu utrhli“ i zasahující příslušníci. Studenty zbili, řadu jich pozatýkali a příslušníci VB dokonce vnikli až na pokoje studentů. Není třeba dodávat, že řada studentů musela poté školu opustit.

Dopad zásahu

V rámci KSČ se dokonce objevil názor, že jde o počátek spiknutí, které má vyvrcholit 17. listopadu na Mezinárodní den studentů. V tomto případě šlo ale dost možná o projev jakéhosi vnitrostranického boje, prezident Novotný měl koneckonců v této době již dost odpůrců. Pro případ nepokojů byly nicméně na 17. listopadu vyčleněny i jednotky Lidových milic a dokonce armády.

O jistém uvolnění nicméně svědčí fakt, že se informace o zásahu VB objevily v tisku a zásah sám byl opatrně kritizován (byť se kritika týkala i studentů). I když několik řadových příslušníků bylo formálně potrestáno, prezident Novotný se VB zastal a slíbil naopak potrestání studentů. Těch se zastali někteří představitelé akademické sféry i ministr školství Jiří Hájek, byť také s velkou opatrností. Tzv. Vysokoškolský výbor také události popsal v bulletinu, jehož prostřednictvím se informace dostaly i na mimopražské vysoké školy. To by v dřívějších obdobích možné nebylo.

Případ nakonec skončil „remízou“ na jaře 1968, kdy Antonín Novotný ztratil své funkce a nastalo období krátkého oteplení zvaného Pražské jaro. Potrestán nakonec nebyl nikdo, ani studenti, ani Veřejná bezpečnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz