Hlavní obsah
Lidé a společnost

Klaus Fuchs: sovětský krtek v projektu Manhattan s vazbou na Československo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: United States Department of Energy, Public domain, via Wikimedia Commons

S vyzrazením detailů amerického programu výroby atomové bomby si spojujeme především manžele Rosenbergovi. Asi ještě významnější roli však hrál Klaus Fuchs, přímý účastník projektu Manhattanu.

Článek

Projekt Manhattan

Pod krycím názvem Manhattan Engineering District probíhal v letech 1942 až 1946 vývoj americké atomové bomby, který dnes známe především pod přezdívkou „Projekt Manhattan“. Vrcholem projektu byla konstrukce atomových bomb Fat Man a Little Boy, které byly svrženy na japonská města Nagasaki a Hirošima, což následně donutilo Japonsko k definitivní kapitulaci a ukončilo druhou světovou válku. Jednalo se o jeden z největších vědecko-inženýrských projektů v historii lidstva, který následně celý svět také skutečně změnil.

Od chvíle, kdy byla atomová bomba poprvé otestována, se nad lidstvem vznáší hrozba kompletního a definitivního zničení. Na projektu Manhattan se podílelo více než sto tisíc lidí včetně (většinou pozdějších) 26 nositelů Nobelovy ceny, a není proto překvapením, že i přes bezprecedentní bezpečnostní opatření a snahu o absolutní utajení se i mezi vědeckými špičkami projektu našli špioni, kteří předávali významné informace Sovětskému Svazu.

Ten byl v době druhé světové války sice spojencem Spojených Států, bylo ale zřejmé, že obě země jsou si ideologicky a politicky natolik vzdálené, že jejich spojenectví je podmíněno pouze existencí společného nepřítele v podobě nacistického Německa, a tudíž je jen dočasné. Jedním z velmi významných vědců, který se na projektu také podílel byl Klaus Fuchs, německý emigrant a komunistický špion.

Kdo byl Klaus Fuchs

Dne 29.prosince 1911 se v malé německé vesnice Russelsheimu narodilo luteránskému faráři a jeho manželce třetí dítě. Jednalo se o Klause Fuchse, kterému jeho otec od dětství vštěpoval radikálně levicové názory. Rodina tím byla známa v celém okolí a Klaus byl proto obětí časté šikany ze strany svých spolužáků. V roce 1930 se stal Klaus Fuchs členem studentské organizace sociálních demokratů na Univerzitě v Lipsku, kde studoval matematiku a fyziku. Účastnil se mnoha rvaček a střetů s oddíly SA nastupující Hitlerovy NSDAP. V roce 1932 přestoupil do německé komunistické strany. V té době už ale začínal Adolf Hitler držet moc v Německu tak pevně, že pro mladého komunistu Fuchse tam nebylo bezpečno. V roce 1933 proto emigroval do Velké Británie a v Edinburghu získal doktorát.

V Německu začalo přituhovat a jeho sourozenci společně se svými partnery (všichni také stoupenci komunismu) se dostali kvůli pašování židů a jiných pronásledovaných osob z Německa do hledáčku nacistického bezpečnostního aparátu. Klausův bratr s manželkou a jeho švagr proto emigrovali do Československa.

Foto: The National Archives UK, Public domain, via Wikimedia Commons

Klaus Fuchs kolem roku 1940

Klaus Fuchs a druhá světová válka

Když v roce 1939 vstoupila Británie do války s Německem, byl Fuchs jakožto německý občan internován v Kanadě. Pomohla mu však přímluva jeho sestry, která již měla americké občanství, a také žádost fyzika Rudolfa Peierlse, který si jej vyžádal ke spolupráci na projektu Tube Alloys, což byl krycí název pro britský program vývoje atomové bomby. Fuchs pracoval v týmu, který měl za úkol studovat způsoby separace izotopů uranu.

V té době byl však již Fuchs v kontaktu se sovětskou tajnou službou, které předával informace. V případě Fuchse nehrály naprosto žádnou roli zištné důvody. Fuchs nebyl placen a vše dělal z upřímné a naivní víry v komunistický režim. V roce 1943 byl Fuchs vybrán do skupiny britských vědců, kteří se měli zapojit do projektu Manhattan. I ve Spojených Státech pracoval na vývoji bomby proto, aby pomohl porazit nacismus, ale se stejnou upřímností předával informace sovětské tajné službě.

V roce 1945 patřil Klaus Fuchs mezi ty, kteří na vlastní oči sledovali proslulý test Trinity. Právě z jeho hlášení o testu Stalin věděl, a informace, kterou posléze obdržel od amerického prezidenta Trumana, pro něj nebyla žádnou novinkou. Poté, co Japonsko podepsalo kapitulaci a skončila druhá světová válka, se Fuchs vrátil do Británie. Od roku 1946 pak Klaus Fuchs vedl oddělení teoretické fyziky v britském středisku jaderného výzkumu v Harwellu u Londýna.

V této době začal Klaus Fuchs pochybovat o tom, zda je jeho podpora Sovětského Svazu eticky ospravedlnitelná. Začal totiž Británii považovat za svůj domov a Sovětský Svaz byl najednou nepřátelskou zemí. Navíc viděl, že je sovětská politika založena na násilí, ohrožuje nezávislost mnoha zemí a v mnoha dalších – zmínil explicitně i Československo – vedla k puči a nelegálnímu převzetí moci. V roce 1949 proto sám ukončil se Sovětskou tajnou službou spolupráci. Sověty to samozřejmě nemuselo již tolik mrzet, neboť to hlavní se událo dříve. Díky informacím, které od Fuchse v době druhé světové války získali byli Sověti schopní vynechat některé složité ověřování a svoji bombu proto dokončili možná až o dva roky dříve.

Dopadení a odsouzení

Ve stejném roce, kdy Fuchs přestal spolupracovat se Sovětskou tajnou službou, dokázali Britové a Američané rozluštit sovětskou šifru. Z depeší potom odhalili Fuchsovu totožnost. Fuchs byl zatčen a vyslýchán. Zajímavé však je, že výslechy byly vedeny tak, aby se Fuchs ke spolupráci se Sověty sám přiznal, neboť agenti MI5 nesměli dát najevo, že umí číst sovětskou šifru. Vzhledem k tomu, že Fuchs již ztratil o Sovětském Svazu iluze, se nakonec přiznal poměrně rychle a ochotně.

U soudu byl Klaus Fuchs odsouzen za 1,5 hodiny a dostal nejvyšší trest jaký přicházel v úvahu: 14 let vězení. Fuchsovi pomohl fakt, že v době, kdy vyzrazoval Sovětům tajemství, byli Británie a Sovětský Svaz spojenci a podle britského práva tudíž nemohl být souzen za velezradu. Klaus Fuchs mě tedy veliké štěstí, že nebyl souzen ve Spojených Státech, kde by jej dost možná čekal i trest smrti.

Foto: Los Alamos National Laboratory, Attribution, via Wikimedia Commons

Fotografie Klause Fuchse z doby projektu Manhattan

Klaus Fuchs byl propuštěn v roce 1959. Jeho první volbou bylo zůstat v Británii, bylo mu ovšem jasné, že již nebude moci pracovat jako vědec. Vrátil se tedy do Německa, konkrétně do toho východního, kde stále žil jeho otec. V NDR byl přivítán jako hrdina a okamžitě mu bylo nabídnuto místo náměstka ředitele institutu pro jadernou fyziku v Rossendorfu u Drážďan. Klaus Fuchs zemřel v roce 1988 ve věku 76 let.

Fuchs nebyl jediným

V rámci projektu Manhattan nebyl Klaus Fuchs jediným, kdo předával informace o projektu Manhattan Sovětům. Známý je dnes například případ Fuchsova kolegy Theodora Halla, který však nebyl nikdy odsouzen, neboť jediný důkaz, který proti němu FBI měla, byly sovětské depeše a případný soud by ohrozil státní tajemství v podobě znalosti Sovětského kódu. Zapomenout nesmíme na Davida Greenglasse, zdroj manželů Rosenbergových. Není také vyloučeno, že o některých dalších sovětských špionech se dodnes neví. Prozradit by je mohly asi jen ruské archivy, které se však v současné době zdají ještě nedostupnější než kdykoliv předtím.

Klaus Fuchs také nebyl ani zdaleka jediným vědcem v projektu Manhattan, který v některé fázi svého života koketoval s komunismem. Týkalo se to koneckonců i samotného vedoucího projektu Roberta Oppenheimera. Také fyzik a československý emigrant Georg Placzek byl komunismem natolik fascinován, že nějakou dobu strávil v Sovětském Svazu u proslulého fyzika a nositele Nobelovy ceny Lva Landaua. Během tohoto pobytu však naprosto přesně pochopil, o jak zrůdný režim se ve skutečnosti jedná. Byl jedním z těch, jejichž svědectví o životě v Sovětského svazu definitivně přesvědčilo i samotného Oppenheimera. Klaus Fuchs si to samé uvědomil bohužel až příliš pozdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz