Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krásná Irena Čubírková: třetí popravená vražedkyně v Československu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Věznice Pankrác, kde byla popravena Irena Čubírková

Ženy vražedkyně se v dějinách kriminalistiky svým počtem mužům nevyrovnají. Když už ale vraždí, většinou se jedná o případy, které vejdou do dějin. Takové byly i vraždy spáchané Irenou Čubírkovou.

Článek

Kdo byla Irena Čubírková?

Dne 15. března 1923 se ve slovenské obci Vrádiště v Trnavském kraji narodila Irena Srncová. Osud jí příliš nepřál, neboť musela žít se svým otcem, který ji fyzicky týral, a nakonec odeslal do dětského domova. V době druhé světové války byla ve svých dvaceti letech nuceně nasazena v pracovním táboře v Německu. Právě tam poznala svého budoucího manžela Jana Čubírka.

Po válce spolu uzavřeli sňatek a odstěhovali se do Trutnova, kde získali dům po odsunuté německé rodině. Čubírková však začala svého manžela brzy podvádět. V roce 1951 na to však její manžel přišel. Tím se daly do pohybu události, které Irenu Čubírkovou dovedly až na popraviště.

Vražda manžela

Irena Čubírková se rozhodla svého muže zavraždit. Celou akci pečlivě plánovala. A nebyla na to sama. Plán počítal i s účastí jejího milence a trochu paradoxně i jeho manželky, kterou se podařilo přesvědčit, že žádný milenecký vztah neexistoval a Čubírek chce oba poškodit. Nejprve to však Irena Čubírková zkusila sama. Pokusila se ho otrávit léky. Plán se však nezdařil, neboť na Čubírka nějak nepůsobily.

Druhý pokus již vymyslela celá trojice společně. Plán zněl následovně: Čubírková navrhne svému procházku lesem, kde bude ze zálohy přepaden a poté oběšen. Čubírek však unikl i na podruhé, neboť řekl, že se svou na procházku nechce. Svého cíle dosáhla Irena Čubírková až napotřetí.

Dne 10. října 1951 nabídla Čubírková svému manželovi alkohol do kterého nasypala léky na spaní. Když Čubírek usnul, Čubírková jej usmrtila několika údery do hlavy a jeho tělo potom společně s milencem a jeho ženou odvlekli pod schody a shodili na něj kamna, aby vše vypadalo jako nehoda při stěhování.

Čubírková měla se svým manželem čtyři děti a jedno z nich, konkrétně devítiletou dceru vyslala za otcem schválně tak, aby objevila jeho tělo. Bezpečnost uspokojilo vysvětlení o nehodě a žádné další vyšetřování neproběhlo. Čubírková dokonce zinkasovala manželovu životní pojistku.

Druhá vražda

O několik let později žila Irena Čubírková s jistým Ambrozem Ščepkou. V roce 1959 se s ním vrátila na Slovensko, kde žili na statku. Ščepka byl však alkoholik a hádky byly na denním pořádku. Své družce údajně vyhrožoval i tím, že jí uřízne hlavu a hodí jí do záchodu. Čubírková proto dospěla k rozhodnutí, že zopakuje osvědčený postup a svého druha se zbaví nadobro.

Dne 7. prosince 1964 byl Ščepka již od rána opilý a usnul na podlaze. Jeho družka toho využila a usmrtila jej několika ranami sekerou. S pomocí sekáčku na maso mu potom uřízla hlavu. Podle lékařské zprávy je však možné, že byl Ščepka jenom omráčen a ve chvíli, kdy mu odřezávala hlavu, byl ještě naživu. Jeho tělo Čubírková každopádně vtlačila do pece na chleba a plných 35 hodin v nich topila. Popel potom vysypala na cestu před domem a zbytky velkých kostí zakopala na zahradě.

Hlavu potom vložila do tašky a šla nahlásit zmizení svého druha. Poté nastoupila do vlaku do Trnavy, tam si potom vyhlédla odstavený vagón a hlavu tam uložila na záchod jako pomstu za výhružky jejího druha. Hlavu našel průvodčí 9. prosince 1964 a vyšetřovatelé jí rychle identifikovali jako hlavu Ambroze Ščepky. Logicky byla proto vyslýchána i Irena Čubírková.

Při výslechu se vyšetřovatelům Čubírková zdála poněkud nervózní a byla proto nařízena prohlídka jejího bytu. Protože jej Čubírková důkladně uklidila, kriminalisté nenašli přímé stopy vraždy. Rozpálená pec je ale navedla na možnost, že tělo zlikvidovala právě tam. V tu chvíli už začala Čubírková vypovídat velice zmateně, nekonzistentně a brzy poté se přiznala.

V souvislosti s vyšetřováním byla nařízena i exhumace těla jejího manžela, a i u něj byla zpětně prokázána násilná smrt. Za dvojnásobnou vraždu byla Irena Čubírková odsouzena k smrti oběšením. Poprava byla provedena 28. září 1966 jako třetí žena odsouzená za kriminální čin od vzniku Československa.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz