Hlavní obsah
Cestování

České Švýcarsko je úchvatný národní park a vy ho musíte prostě vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká národní asociace kempingu a karavaningu

Pravčická brána a zámeček Sokolí hnízdo v NP České Švýcarsko

České Švýcarsko je krásný národní park a tak se k němu chovejme s úctou a dávkou udržitelnosti tak, aby byl zachován i pro budoucí generace.

Článek

Dnes pŕijměte pozvání do oblasti národního parku Českého Švýcarska. Toto území je opravdu hrdým nositelem označení „národní park“. Najdete zde vše, co do divoké přírody patří, potoky, řeky, skály a skalní města, kopce i rokliny a to vše v rámci hlubokých lesních porostů, které působí jako by nikde nebyl jejich konec. Oblast má co nabídnout. Můžete se kochat skalními soutěskami, bránami nebo mosty, objevíte zde unikátní lidovou architektúru nebo se vrátíte zpět do dávné historie návštěvou místních hradů. Shrnuto do jedné věty: „Najdete zde pohádkovou krajinu.“

Návštěvnost je poměrně vysoká a tak se sem dostanou i lidé, kteří po sobě zanechávají nepěkné stopy v podobě ponechaných odpadků. Mladá rodinka usedne na mýtinku, posvačí a prázdné obaly od jídla a pití, přikryté listím nebo opadanou kůrou, ponechá na místě. Bohužel toto chování není ojedinělé a rozhodně není příkladné pro děti, jenž takto nemají ani možnost opatřit si zdravé návyky ke vztahu k přírodě. Naštěstí se stále jako protiklad rozšiřuje skupina lidí, která nemá problém odpadky cestou vysbírat a odhodit do koše, kam patří.

Zajisté, toto není jen problém Českého Švýcarska, ale zde je situace rok od roku horší. Výletníci toužící po krásných fotografiích, které jim ozdobí profily na sociálních sítích, často neváhají vjet motorovým vozidlem až do lesa. Přitom v národních parcích platí velice přísná pravidla, na která dohlíží nekompromisní Stráž přírody, potažmo obecní či městská policie. Osvěta nepomáhá a i přes mnohé možnosti, jak zdarma nebo levně zaparkovat, se situace opakuje. Pokuty nejsou systémovým řešením, a tak se obce nebo města snaží vycházet i motorizovaným turistům vstříc. V oblasti naleznete nejen parkoviště, stellplatzy pro obytná auta nebo kempy pro ty, jenž se zde chtějí zdržet, ale také nabídky soukromých osob k parkování za odplatu. Možnosti legálního parkování tedy jsou a je jen na ukázněnosti a uvědomění návštěvníků, jak se zachovají.

Mezi turisty hojně navštěvovaná místa patří například Kemp a koupaliště v Jetřichovicích, který patří obci Jetřichovice, ta ho ale pronajímá soukromému provozovateli. Kemp je v údolíčku lemovaném skalami a potokem, okolo sebe návštěvník vidí jen a jen zeleň, poslouchá ptačí zpěv a zurčení potoka. Provozovatelka kempu, stále usměvavá paní Miluška do jeho provozu vkládá se svou rodinou srdce a snaží se zachovat ze všech sil jeho přírodní ráz tak, aby kempování zde dávalo smysl lidem, jenž touží být přírodě co nejblíže. Nejedná se o žádný moderní kemp s výdobytky moderní doby, přesto se sem rádi vracejí čeští, němečtí i polští návštěvníci. Takto přírodně fungující kemp totiž nemá široko daleko obdoby a místo je naprosto vhodné jako startovní pozice na túry právě po Českém Švýcarsku.

Náš kemp definuje čistě přírodní atmosféra a přírodou zde i žijeme. Voda v našem koupališti není nijak chcemicky ošetřována a jsme na to pyšní. Uvědomujeme si, že máme jisté rezervy, bohužel jsme pouze provozovatelé a kemp samotný není pro obec, jenž ho vlastní, prioritou. Jsme však připraveni pro spokojenost hostů učinit maximum a věříme, že i obec jednou naší práci patřičně docení.
Miluše Valtová, provozovatelka kempu v Jetřichovicích

Pokud nevyjde počasí a túry mezi skalními soutěskami by mohly být za mokra nebezpečné, není nutné zoufat. Lze podniknout výlet třeba do nedalekého Děčína. Toto město nabízí mnoho přírodních, architektonických i kulturních cílů. Navštívit můžete místní ZOO, pokochat se pohledem na protékající Labe z vyhlídky na Pastýřské stěně, navštívit zámek Děčín nebo třeba stylovou restauraci patřící Hotelu U kaple. Ten se nachází v naprosto klidném prostředí bývalého objektu kláštera, naproti jedné z význačných architektonických památek Děčína - Thunské kapli. K hotelu patří i terasa a tak mají hosté stále pocit, že sedí někde u lesa. Hotel s restaurací lze jednoznačně doporučit nejen kvůli prostředí a jídlu, ale také z důvodu bezpečného a bezproblémového parkování. Možná je dobré zmínit, že v restauraci se připravují pokrmy ze surovin pěstovaných v regionu a celkově výhradně pocházejících z ČR.

Děčín je krásné město a návštěvníkům má co nabídnout. I proto podnikáme právě zde, na tomto překrásném místě spojeném s historií města. Naše hotelová restaurace využívá výhradně kvalitních lokálních zdrojů, čímž my i samotní hosté přispívají k prosperitě regionu.
Josef Valta, jednatel společnosti provozující Hotel U kaple

Vrátíme-li se zpět k parkování, taková obec Hřensko nabízí hned 4 parkovací plochy a poskytuje turistům dokonalý přehled o soutěskách, turistických cílech nebo třeba i o počasí. Hřensko je jednou z turisticky nejexponovanějších míst a obecní policie tu má s neukázněnými turisty nebo automobilisty mnohé zkušenosti.

Po ničivých požárech v nedaleké minulosti se národní park probouzí do nové turistické éry a je na nás včech, abychom se vynasnažili vše to, co nám příroda nabízí, uchovat pro další a další generace, které budou chtít tento kouzelný kout České republiky navštívit. Chovejme se proto zodpovědně, k přírodě ohleduplně a pamatujme si jedno podstatné pravidlo: „Co si do přírody donesu, to si také odnesu.“ Jen tak zachovámetyto skvosty pro budoucí generace.

A jeden tip, který vám návštěvu autem ulehčí. Své vozidlo můžete nechat stát zdarma a bezpečně v Děčíně a do Hřenska nebo přímo k soutěskám se dopravit třeba pravidelnou autobusovou dopravou, která je určena právě turistům a návštěvníkům národního parku. Zapojte se i takovouto drobnou maličkostí do udržitelného cestování a kempování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz