Hlavní obsah
Cestování

Jesenicko čeká na turisty. Ti mohou oživit region po povodních. Poučme se!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Neuwirth, foto použito s jeho souhlasem.

Jesenicko, krása střídá nádheru.

Snad se Češi poučí ze situace v Českém Švýcarsku a nenechají povodněmi postižené Jesenicko v oblasti cestovního ruchu padnout na kolena.

Článek

Katastrofální ničivé povodně zasáhly Jesenicko. Voda zničila infrastrukturu, na mnohých místech podemlela cesty, narušila stabilitu svahů a zanechala po sobě spoustu odpadu, který se nachází všude okolo toku potoků a řek. Postižené obce se pozvolna vrací k životu a i když bylo zasaženo několik obcí, netýká se to celého regionu.

Společná výzva představitelů místních samospráv, turistických center, podnikatelů z řad poskytovatelů služeb nejen v oblasti cestovního ruchu zní jasně: „Přijeďte nás podpořit svou návštěvou.“

Jesenicko je z pohledu turistů zajímavou lokalitou se stovkami turisticky zajímavých míst. Bohužel po povodních zde turistický ruch doslova zamrzl. Opakuje se tak situace po ničivých požárech v Českém Švýcarsku z roku 2022, kdy do oblasti přestali jezdit turisté a velké ztráty utrpěli i provozovatelé kempů, penzionů i hotelů a to i přes to, že požár byl ve zcela jiné lokalitě. Návštěvníci podlehli dezinformacím o totální zkáze a do oblasti prostě nejezdili, byť zcela bez důvodu. Z pohledu rozlohy Českého Švýcarska byla zasažena požárem jen malé plocha a zvýšená návštěvnost v nepostižených lokalitách by velice regionu pomohla. Tržby se v oblasti cestovního ruchu i navazujících segmentech propadly.

Poučme se! Jesenicko je rozlehlá a členitá oblast, kde ničivé povodně opravdu vypadaly děsivě, ale pokud se bude opakovat propad tržeb i zde, bude zasažen ekonomicky celý tento krásný kus naší země. Nedělejme stejnou chybu a vyražme do této oblasti na výlet, na víkend nebo na prázdniny. K dispozici je mnoho ubytovacích zařízení, od kempů, přes chatky, chaty, penziony až po hotely. Všude jsou turisté vítáni s otevřenou náručí. Finance, které hosté utratí pomohou všem. Za této situace se počítá doslova každá koruna. Všechny nás spojuje zájem region turisticky opět oživit a nebrzdit cestu jeho rozvoje v rámci turistiky více než je nutné.

Rádi přivítáme jedno i vícedenní návštěvníky. Jsme oblast, která je turisticky zajímavá a každého jednoho návštěvníka si vždy vážíme, v této situaci to platí dvojnásob. Svou návštěvou nyní každý turista, cykloturista nebo karavanista pomáhá regionu udržet vysokou úroveň místních služeb. Přijeďte si k nám užít podzim, rádi vás u nás přivítáme.
Mgr. Jan Mrosek, zástupce vedoucí Oddělení strategického rozvoje a cestovního ruchu MěÚ Jeseník

Situace, kdy se dlouze a složitě oživoval cestovní ruch v oblasti Českého Švýcarska, nemusí nutně nastat i na Jesenicku. Návštěvníkům stačí při projíždění nejvíce postiženými obcemi zvýšit opatrnost. Žádná velká omezení je nikde v tuto chvíli nečekají.

Na závěr malá prosba. Při svých procházkách krásnou přírodou seberte ze země drobné odpadky po neukázněných návštěvnících a odneste je do nejbližší popelnice nebo koše. Dobrovolníci, jenž se starají o úklid podél turistických tras v současné době pomáhají při odstraňování následků povodní.

Všem, kteří se rozhodnou připojit k výzvě a podpořit region svou návštěvou, přejeme krásný víkend i nadcházející prázdniny. Užijte si krásy Jesenicka, které je právě v podzimním čase opravdu kouzelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz