Hlavní obsah
Cestování

Malá obec Němčovice může být celému Česku příkladem. Tady ví, jak na to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dalibor Kačer

Autobusová zastávka u stellplatzu v Němčovicích

Malá obec Němčovice dokázala velké věci. Stačilo málo, před čtvrtstoletím zvolit dobrého starostu.

Článek

Obec Němčovice, ležící pár kilometrů od Plzně patří velikostí i počtem obyvatel k těm menším obcím v Česku. Tato malá obec má velké štěstí spočívající v již 22 let úřadujícím starostovi. Karel Ferschmann bere svou funkci vážně a díky jemu, nejbližším spolupracovníkům i obyvatelům obce je radost v takové obci žít i trávit čas. Mezi poslední módní výstřelky v obci patří nově vybudovaný stellplatz, tedy stání pro karavany, jež obec vybudovala se svou 50% finanční účastí. Druhou polovinu poskytl kraj v rámci dotace. Je zvláštní, že v tak malé obci je toho tolik k vidění a k zažití.

Nápad se zrodil v mé hlavě, když jsem zjistil, že kraj poskytuje na výstavbu stellplatzů dotace. Vyhrnuli jsme si rukávy a pustili se do práce. Dnes je z velké části hotovo a my můžeme přivítat první návštěvníky.
Karel Ferschmann, starosta obce Němčovice

Stellplatz se nachází u fotbalového hřiště na konci obce. Nikoho zde neruší a nikdo neruší návštěvníky. Mysleli i na nejmenší, k dispozici je pískoviště nebo houpačka. Ti velcí návštěvníci mohou využít malou, ale dobře zásobenou knihovničku. Po okolí se dá chodit nebo jezdit na zajímavé výlety. V dosahu je například zřícenina hradu Libštejn, nedaleký zámek Kaceřov, minipivovar Radnice, pohádkový statek a kamenný kruh v obci Vranovice, také ale třeba i přírodní koupaliště nebo nedaleký trailpark. Obec se může pochlubit i prazvláštní autobusovou zastávkou, která se podobá pařezové chaloupce Křemílka a Vochomůrky. Okolo jedoucí lidé se u zastávky fotí, jak by ne, je to rarita. Navíc tu opravdu najdete obě ze dřeva vyřezávané oblíbené pohádkové postavičky.

Úsměvné je, že v obci v roce 2006 zavedli internet a občanům poskytli připojení zdarma. V praxi to vypadá dnes tak, že žádná babička, byť jí je již třeba osmdesát let, nemá problém vzít do ruky mobilní telefon a objednat si zboží z e-shopu. Internet zdarma se v obci zachoval do současnosti a co nevidět pokryje i oblast stellplatzu, kde 24hodinové stání vyjde na 250 korun se všemi službami, připojením na elektriku i vodu, případně vylitím odpadní nádrže karavanu. Stellplatz je nejen pro obytná auta, ale i pro přívěsy, co je jeho další nespornou výhodou.

Za zamyšlení stojí, proč takováto vesnička dokáže tak velké věci pro své občany i pro cizí, zatím co jiné obce se rozhodnou jít cestou umísťování omezujícího dopravního značení, zákazů stání nebo kempování. Není to jen tím, že sám starosta s dětmi i vnoučaty našel v kempování zálibu, podpořit ho museli i zastupitelé a také občané. Je tedy zřejmé, že má důvěru i podporu ve svém okolí, jinak by tam těch 22 let nemohl setrvat ve funkci.

Tato malá vesnička může být hrdým příkladem a vzorem, jak se to má dělat. Příkladem toho, jak jít potřebám moderního způsobu kempování vstříc a jak podporovat lokální cestovní ruch. Do malebných Němčovic si lidé rádi udělají výlet s vědomím, že jsou místními vítáni. A kdo by nakonec chtěl udělat dobrý skutek, může adoptovat pejska z místního útulku pro psy Zdeňka Srstky. Zde totiž myslí i na blaho zvířat.

Až pojedete někdy okolo, a nemusí to být s karavanem, klidně si u pařezové zastávky udělejte pauzu a pár selfíček. Je tu opravdu krásně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz