Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Plánujete koupit obytné auto nebo přívěs? Tak pozor na aktuální podvody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: stock.adobe.com

Mnoho zatopených vozidel se dostane na trh.

Vodou poškozená vozidla se dostanou na trh. Kupující se však o této skutečnosti nedozví. Jak nenaletět?

Článek

Většinou okolních či vzdálenějších států se v nedávné době přehnaly povodně. Mnohdy pouze lokální, ale o to intenzivnější. Pro mnoho lidí je to pochopitelně obrovské neštěstí, které je poznamená na celý život. Pro některé firmy a jedince je to však vidina vysokých zisků. Na trh s použitými automobily se samozřejmě dostanou i vytopená, velmi levně nakoupená a mnohem dráž nabízená vozidla, a to v mnohem vyšší míře než jindy.

V současné době je možné sledovat i na našich silnicích a dálnicích zvýšený počet hromadně přepravovaných vozidel s jemnými podélnými škrábanci mnohdy až do poloviny dveří. I to je jeden ze znaků, že jde o vozidla, která stála v cestě vodě. Situace s obytnými vozy a přívěsy je stejná. Některé obchodní společnosti si dokonce v postižených oblastech zřídily vysunutá pracoviště za účelem výkupu takových rekreačních vozidel. Po vykoupení je naskladní, rozeberou, vysuší, nalakují a po výměně viditelně poškozených částí nábytku je dají do prodeje jako nehavarovaná vozidla s nízkým nájezdem. V této části lhát nebudou. O tom, že vozidlo bylo ale vytopené se nezmíní. Pomyslný černý Petr tak zůstane v rukách kupujícího.

Po technické stránce, ale i po stránce administrativní poznají obchodníci různé fígle, včetně přeregistrace přes dva státy pomocí soukromých osob a už jim nikdy nikdo neprokáže, že o poškození vodou věděli. Se žalobou tedy neuspějete, obchodník se ničeho nekalého vlastně nedopustil. Pouze vozidlo koupil, vyleštil a prodal se ziskem, co je jeho náplní podnikání.

Pokud si takové vozidlo koupíte, nemusíte vůbec poznat, že bylo před časem jako houba. Na plochu vám ho přistaví z vytápěné haly, naleštěné, vyvětrané, navoněné. Prodejce doplní s úsměvem technický popis a pohádku o bezproblémové historii. Výklad sem tam proloží vtipnou historkou, která odvede vaší pozornost od možných vad. Koupíte s dobrým pocitem budoucích romantických zážitků probouzení se na sluncem zalité pláži někde na jihu Evropy a… možná se tam nakonec ani nepodíváte.

Časem se začnou projevovat technické závady v elektroinstalaci, které bude mít na svědomí oxidace vodících materiálů a po dalším čase se přidá tu a tam nějaká ta deformace, netěsnost nebo plíseň. Opravy v takovém případě bývají často nerentabilní.

Pokud se tedy rozhodnete koupit obytné auto, obytný přívěs nebo jiné vozidlo, pamatujte, že je lépe zaplatit prohlídku pracovníkem odborného servisu, který vyloučí mnohdy účelově skryté závady. Riziko dále snížíte tím, že budete nakupovat u ověřeného prodejce, který se prodejem tohoto typu vozidel dlouhodobě zabývá a nemá za sebou žádné kauzy a v neposlední řadě je dobré zvýšit pozornost v případě, že je cena nízká a vozidlo je pouze v komisním prodeji. Nenechte se oklamat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz