Hlavní obsah
Lidé a společnost

Špínu, plísně, hmyz i pomočené matrace. To vše naleznete v českých kempech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká národní asociace kempingu a karavaningu

Běžný obrázek z veřejných českých toalet.

Všichni jsme společně zodpovědní za to, co si o nás myslí v zahraničí. Jsme opravdu národ prasat? Využijte anketu prosím.

Článek

Drtivá většina autokempů napříč českou republikou zaznamenala v letošní sezóně více než 10% propad v tržbách. Nižší příjem se chtě nechtě projeví při financování oprav a rekonstrukcí, které české kempy opravdu potřebují. Je tedy dost pravděpodobné, že se tuzemským kempům vyhne v nastávající další sezóně opět o něco více zahraničních turistů, než tomu bylo letos.

Mnohé kempy jsou situovány v krásném přírodním prostředí v turisticky zajímavých lokalitách, přesto se jim lidé díky negativním recenzím často vyhýbají. Upřímně se jim mnohdy nemůžeme divit. Příčinou bývají především tři základní nedostatky.

V první řadě odradí stav sociálního zařízení. Otlučené obklady, utržené háčky, chybějící západky nebo kliky a také popsané dveře či špína na toaletách i ve sprchách. Nedostatků je mnoho, ale nekřivděme kempům. Tyto nedostatky nevznikly díky jejich provozovatelům, ale především díky jejich neukázněným a bezohledným návštěvníkům.

Aby byly sprchy a toalety v kempu čisté, musela by tam sedět uklízečka celý den a stále kontrolovat stav. Nejhorší jsou opilci, kteří se netrefí do záchoda ani při malé, ani při velké potřebě. Zvažujeme zanést hrubé znečištění toalet do ubytovacího řádu jako jeho vážné porušení, jehož následkem bude vyúčtování poplatku za úklid. Především o víkendech je situace neúnosná. Od páteční 18 hodiny do sobotní 8 hodiny ranní uklízečka v kempu není a když v sobotu ráno přijde, mám vždy strach, že dá výpověď. Musí mít opravdu silný žaludek a pevné nervy.
Vladimír Beneš, recepční a zodpovědný vedoucí v autokempu.

Pokud přijede zahraniční, ale i domácí návštěvník do kempu, často se setkává s nepořádkem, který nestíhá personál uklízet. Toaletu si nikdo po sobě neumyje, a tak další, kdo jí navštíví, si prkénko obalí toaletním papírem, který po vykonání potřeby nechá na místě. Další v pořadí tento papírový obal strhne a hodí na zem. Pánské i dámské toalety často vypadají po ránu jako kdyby tam, lidově řečeno, vybouchla bomba. Uklízečka se dostaví často okolo 10 hodiny, a tak nepořádek ráno nikdo neuklidí.

Druhým základním problémem je strava. Menší kempy nemají svou restauraci, a tak kiosek nabízí pouze omezenou nabídku. Zpravidla se jedná o polotovary, navíc smažené v často přepáleném oleji. Ceny jsou poslední dobou astronomické a někde se vyšplhala cena smaženého sýra s hranolky a ředěnou tatarskou omáčkou i na 350 korun. K tomu pivko za 70 korun a personál si libuje, že je fronta o něco kratší. Dětem tak či tak nic nevyberete, pokud jim nechcete dráždit žaludek.

Třetím závažným problémem je pak dodržování nočního klidu. Mnohé kempy v obavě o úbytek návštěvníků zavírají oči ve snaze vyhnout se konfliktům. Ti ohleduplnější a klidnější návštěvníci to strpí a příští návštěvu zváží nebo vyloučí. Z hlediska tržeb to vyjde na stejno, ale odpadnou starosti recepčním v podobě dohadování se s přiopilými návštěvníky. Skóre je tedy 1:0 pro bezohledné.

Anketa

Jste obecně spokojeni se stavem sociálního zařízení v českých kempech?
Situace je celkově snesitelná.
35,4 %
Situace je celkově poměrně dobrá.
5 %
Situace je celkově hodně špatná.
59,6 %
Celkem hlasovalo 181 čtenářů.

Legitimní otázkou je, co s tím. Pokud si vezmeme příklad z kempů v zahraničí, kde prostě zavolají policii a ta bezohledné návštěvníky vykáže, zjistíme, že nedojde-li ke rvačce nebo ničení majetku, nejeví naše policie jaksi o řešení porušování nočního klidu v kempech zájem. Víme, že jich je málo a že páteční a sobotní večery jsou problematické i v klubech, na diskotékách nebo kulturních a sportovních akcích. Omluva to ale není. Rozmotat ruličku toaletního papíru a rozházet ho po toaletě jistě dokáží i v zahraničí, ale nedělají to, zrovna tak ani neničí zařízení, které zítra budou chtít opětovně použít. Ceny jídel jsou pak obdobné. Kvalita i pestrost nabízených pokrmů je ale o mnoho vyšší než u nás. V každé domnělé kempové disciplíně tedy vede zahraničí.

Ještě jednou si připomeňme, že nepořádek po sobě nenechávají provozovatelé. Za vinu jim ale můžeme dát předražená nekvalitní jídla a nedodržování nočního klidu. Shrneme-li situaci a podíváme-li se na recenze kempů, najdeme vysoká hodnocení 4 a více hvězdiček většiny. Pokud ale recenze otevřeme a seřadíme je třeba v rámci portálu mapy.cz od nejhorších po nejlepší, zjistíme, že např. kemp pyšnící se titulem Kemp roku má také své nemalé problémy. Ty začínají kritikou přemrštěných cen, přes kritiku ochoty personálu, kvality stravy až po vyfocené pomočené matrace v chatce, které pomalu a jistě odpadávají stářím okenice.

Zahraničních hostů je v našich kempech jen hrstka a dle jejich názorů uveřejněných na sociálních sítích to tak i zůstane, další návštěvu v českém kempu si prostě odpustí a kritiku si nenechají pro sebe.

Naštěstí jsou také výjimky potvrzující pravidlo a někteří provozovatelé kempů, byť se nemohou honosit titulem Kemp roku, neustále zvedají laťku v kvalitě poskytovaných služeb. Jejich sociální zařízení lze označit ve vztahu k čistotě a zpracování jako luxusní. Nabídka jídel je též pestrá a za přiměřenou cenu, co je důkazem toho, že to prostě jde. Na noční klid nemusí nikdo dohlížet a v tom přívětivém čistém prostředí lidé ztichnou tak nějak automaticky. Jde to! Díky těmto kempům a jejich aktívnímu prezentování doma i v zahraničí máme šanci turistický ruch a oblibu kempů udržet a do kempů přilákat nové návštěvníky, kteří nebudou mít důvod se nevracet

Mnohé kempy mají sice sociální zázemí zastaralé, ale na čistotu dbají, jako na dodržování nočního klidu. To je jediná a správná cesta kudy jít. Návštěvníci jsou často kritičtí, ale nelze vše dávat za vinu kempům, hodně nedostatků si způsobují sami svou bezohledností a nešetrností.

Jezděme tedy do kempů, ale do těch, kde se snaží zlepšovat podmínky, a nejen vytěžit maximum, nechat kempy vybydlet a pak jít dál za situace, kdy kemp potřebuje obrovskou investici, kterou do něj nikdo nevloží. To se děje především u kempů v pronájmu. Podpořme ty, kteří dbají na pořádek a klid, byť jen krátkou návštěvou a následnou opravdovou recenzí. Nakonec totiž ony recenze rozhodnou o tom, jestli do nějakého kempu pojedeme nebo se mu vyhneme. Ale nejezdit do kempů vůbec, což je trend posledních let, ničemu nepomůže. Oproti zahraničí máme sice co dohánět, ale ke zlepšení situace může přispět každý z nás třeba jen tím, že se bude chovat jako člověk vážící si lidských hodnot i cizího majetku, který mu je krátkodobě k dispozici po čas pobytu. Mysleme na to, že po nás přijedou další návštěvníci, a i oni chtějí mít pěkné čisté prostředí a nepoškozené zařízení. Nezapomínejme, že dle čistoty sociálního zařízení se o národu dozvíme nejvíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz