Hlavní obsah
Aktuální dění

Útěk Čechů bez zaplacení za ubytování v Polsku bude mít dohru v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká národní asociace kempingu a karavaningu

Sarbinowo, ráj na pobřeží Baltu.

Každý, kdo jedeme do zahraničí si musíme uvědomit, že reprezentujeme v danou chvíli celý národ. Stačí málo a máme všichni nechtěnou nálepku.

Článek

Další český občan ukázal polským provozovatelům ubytování, že není radno vkládat do hostů moc velkou důvěru.

Český vychytrálek, říkejme mu třeba Kryšpín, si řekl, že pojede do Polska na zkušenou. Pan podnikatel, nebo spíš podnikavec, v oblasti stánkového prodeje si udělal rezervaci na pobřeží Baltu v Sarbinowe. Malou část ceny zaplatil jako zálohu na rezervaci ubytování. Po příjezdu si pobyt 5 členná rodinka užívala, jak se patří, včetně příplatkové klimatizace.

Pro polské ubytovatele však přišel šok v poslední den rezervace. Večer před dnem ukončení plánovaného pobytu se naše milá česká rodinka doslova vypařila. Zdrhla, vzala roha, ufoukla, nazvěme to jak chceme, ale prostě odjela. Bez zaplacení…

Rozčarování majitelů objektu, kde bývají Češi ubytováni často, nebralo konce a tak po prvotním šoku volali a psali zprávy. Dostalo se jim odpovědi, že jde o nedorozumění a do pátku vše uhradí. Následně zablokovali možnosti další komunikace. Svět je ovšem malý a tak se dořešení dostalo na českou stranu. Jedna z organizací působících v cestovním ruchu věc převzala k dořešení. Překvapení Kryšpína nebralo konce. Prskal, vztekal se, vymlouval, vyhrožoval, ale nezaplatil. Najednou spustil, že on byl s ubytováním nespokojený, že se mu tam nelíbilo a pak zase, že zaplatit chtěl, ale nebylo komu. Výmluva za výmluvou, ale platba stále nikde.

Jezdí k nám spousta Čechů a vážíme si jich. O to více nás mrzí, že někteří dokáží doslova utéct bez zaplacení těsně před ukončením pobytu. Celou částku po jejím vymožení věnujeme na dobročinné účely.
Krystian Mordal, provozovatel Morska Przystań Sarbinowo

Není divu, že nezbývá jiná možnost, než předat věc k došetření policie. Škoda je sic nějakých 8500 Kč, ale pachuť po Kryšpínově návštěvě v Polsku zůstává na jazyku. I přes malou škodu bude mít věc dohru v podobě šetření české policie a také v podobě návrhu na vydání platebního rozkazu, čím se dlužná suma podstatně navýší. A že nakonec náš Kryšpín zaplatí, na to může vzít jed.

Celá věc má dvě roviny. Jednou je neomluvitelné chování ze strany českého dovolenkáře a druhá pak v podobě pohledu, kterým na nás budou podnikatelé v Polsku koukat. Polsko se totiž stalo pro turisty z Česka jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolené. Poláci nám otevřeli náruč a poskytují poměrně levné a kvalitní služby. Jsme jim za to vděční a vše je v rámci spokojenosti všech. Až do doby, než přijede do Polska Kryšpín s rodinkou a utečou bez zaplacení. Případ se již šíří sociálními sítěmi a musíme se všichni slušní turisté od podobného jednání těchto Kryšpínů dištancovat. Jen tak si zachováme dobré sousedské vztahy s Polskem a jen tak budeme dál vítáni s otevřenou náručí. Bohužel, tento příběh není fiktivní a skutečně se stal koncem srpna 2024. Nechť je alespoň takovým pomyslným varováním, že lež má opravdu krátké nohy, v Česku i v Polsku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz