Hlavní obsah
Názory a úvahy

Psát dopisy bylo tak běžné jako dýchat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Hlavní pošta v Praze v ulici Jindřišská

K 1. 8. propouští Česká pošta dalších 250 doručovatelů s odůvodněním, že zásilek je čím dál méně, a tudíž není třeba, aby většinou žena s velkou taškou na kolečkách nebo s těžkou brašnou obcházela vymezený úsek každý den.

Článek

Dokonce už přestává platit i pravidlo, že to bude obden. Teď stačí, když zásilku doručí až během 3 dnů.

Chápu, že doby, kdy si lidé sedli k psacímu stolu a napsali svým blízkým, jsou v časech mobilů, e-mailu a sociálních sítí docela retro záležitostí. Občas mne ale jímá nostalgie, když si třeba v detektivce od Agathy Christie čtu, kolikrát denně přišla Herculu Poirotovi pošta. Pravda, v té době neexistoval internet a psát dopisy bylo tak běžné jako dýchat. A o kouzlu pohlednic a exotických známek, které měly tolik sběratelů, ani nemluvě.

Vzpomínám na exkurzi na nádražní poštu, při které jsme se dostali i do speciálního vagónu, kde se cestou ručně třídily dopisy do speciálních přihrádek a PSČ se ještě četla ne strojově, ale lidskýma očima. Ten už dnes potkáme tak maximálně v muzeu. Moderní třídičky chrlí dopisy v tisících a čas se měří na vteřiny.

Ohledně lhůty doručení ale nastávají i praktické problémy. Myslím tím oficiální korespondenci, která má určitou lhůtu k vyřízení. Sice se to dá v řadě případů vyřešit třeba datovými schránkami, ale ty zatím nemá každý. Projekt na to, aby je měli alespoň podnikající, poněkud narazil do zdi, o problému se zveřejněním seznamu všech majitelů datovek a střetu s GDPR se ani nezmiňuji.

Jen mne mrzí, že kromě zprávy o propouštění těch ve spodních patrech člověk neslyší nic o zeštíhlování na opačném konci fungování České pošty. Možná jsem takovou zprávu přeslechla anebo podléhá důkladnému utajení. Ale myslím, že by bylo fér, kdyby se škrtalo z obou stran. Nebo se můžeme těšit na moment, kdy nám někdo z „hlavounů“ zazvoní u dveří a doručí rekomando?

Všem poctivým listonošům a listonoškám děkuji za jejich práci a obdivuji je za to, jak všechno zvládali za každého počasí!

Více si poslechněte:https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-chyby-udelali-politici-i-manazeri-postu-v-krizi-ceka-zestihleni-228345

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz