Hlavní obsah
Cestování

Barcelona je velmi bezpečné město. Až na vynalézavé a všudypřítomné kapsáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Systém místních gangů je propracovaný k dokonalosti. Barcelonští kapsáři jsou mistry světa v taktikách k odvedení pozornosti a některé jejich praktiky jsou velmi neočekávané.

Článek

Že vám někdo může vytáhnout mobil ze zadní kapsy, snad napadne každého. Málokdo je už dnes tak neopatrný, aby si rizika neuvědomoval, ale věřte, že to je to nejmenší, co se vám může přihodit.

Typická místa, kde se na vás zloději zaměří, jsou stanice metra v místech, kde si kupujete jízdenky, pochopitelně přecpané vagóny a lokality, kde byste to zřejmě čekali. V Barceloně jsou takovými místy známá ulice La Rambla, okolí Sagrada Familia, Park Güell a v neposlední řadě pláž.

Co byste ale rozhodně nečekali, jsou vychytávky, které zloději používají, aniž byste si čehokoli podezřelého všimli. Až budete hledat peněženku, bude už pozdě. Možná si ani neuvědomíte, kdy a kde jste o ni přišli.

Nemyslete si, že zloděje či podezřelou skupinu poznáte, dokážete se jí vyhnout a svůj majetek ubránit.

Napadlo by vás, že hlouček rozjařených puberťaček, které se baví mezi sebou a vás si vůbec nevšímají, je pouze zástěrkou? Někde poblíž může stát matrona, která se s nimi dorozumívá jejich vlastní znakovou řečí. Jedna z neposedných holek se na vás natlačí a třeba se vám i omluví. Možná ji od sebe nevrle odstrčíte nebo jí s mírně otráveným úsměvem drcnutí prominete. Jenomže mezitím už někdo jiný získal to, po čem prahl. Peněženku z vašeho baťohu.

Jakékoli rozptýlení vaší pozornosti může být znakem nadcházející akce, takže zůstaňte za každých okolností v pozoru. Ač se vám mohou teď v teple domova zdát způsoby narušení vaší bdělosti kuriózní, fungují téměř neomylně.

Foto: Pixabay

Zde je pár příkladů ze života. Poslední dobou se rozmohlo plivání a turisté jsou již o tomto nechutném způsobu odvedení pozornosti varováni i policií, takže se nejedná o žádnou nahodilou akci.

Může se vám to zdát kuriózní, jak chce, ale moment šoku je přesně to, co zloději potřebují. Kupujete si v automatu jízdenku na metro a najednou ucítíte za krkem slizkou hmotu možná i doprovázenou typickým zvukem. Co uděláte?

Samozřejmě, že se nevěřícně otočíte, začnete se utírat a hledáte vhodná slova, která by vyjádřila vaše zhnusení. Jenomže to se vám právě stane osudným.

Možná vás někdo postříká vodou. Omylem. Nebo tekutinou páchnoucí po ptačím trusu a starostlivě se nabídne, že vám od toho nadělení pomůže. Třeba i vběhne do domu, aby přinesl hadr a vodu, když na vás ten nevychovaný pták hodil bobek. Nakonec jste rádi, že se o vás někdo tak hezky stará. Co se bude dít dál, je v tuto chvíli asi jasné. Nikoli ale postiženému.

Ani to, že máte dobrou paměť, onoho proradného muže dokážete popsat do posledního detailu a znáte číslo domu, kam vešel, na policii se v žádném případě nespoléhejte. Kromě toho, že krádež sepíší, neudělají vůbec nic. Ani je to popravdě nebude zajímat. Toť realita.

Dalším typickým prohřeškem návštěvníků bývají položené telefony na kavárenských stolcích. Prosím tomu se za každých okolností vyvarujte, byť byste se na terásce obklopeni spolustolovníky cítili v bezpečí. Velmi pravděpodobně k vám někdo přijde žebrat. Chudáka třeba taky zrovna okradli, potřebuje pár drobných nebo má s sebou hladové děcko. Jakékoli odvedení pozornosti se počítá. Úplně postačí, že mu budete chvilku věnovat oční kontakt.

Kabelky odložené na volné židli nebo přehozené přes opěradlo jsou nejsnazší kořistí, a to nejen v turisticky exponovaných oblastech. Stejně tak batohy na zádech s vnějšími kapsami, kabelky pověšené jen tak přes rameno a již vzpomínané mobily v kapsách. V tlačenici nebudete mít šanci a možná vás ani nenapadne, že to děcko s maminkou, které jde za vámi, je již od mládí cvičené v ruční akrobacii.

Nejméně opatrní bývají návštěvníci pláží. Ty barcelonské jsou oblíbeným místem vyhledávaným jak místními, tak návštěvníky. Tudíž pochopitelně i zloději. Nechat cokoli na dece nebo i pod ní a odskočit si na minutku svlažit se do moře hraničí takřka s jistotou, že po návratu najdete jen ten ručník. Nespoléhejte na to, že rodinka, kterou jste vedle požádali, aby na vaši hromádku mezitím mrkla, vás ochrání. Možná mají ten nejlepší úmysl, ale honit se za prchajícím zlodějem nebudou. Je to úplně zbytečné. I kdyby mu nakrásně někdo podrazil nohy, on už vaše věci stejně nemá. Lup už dávno někomu nepozorovaně předal a vy se honíte jen tak zbůhdarma.

Jak se co nejlépe před nájezdy lupičů ochránit?

Nenoste s sebou nic, co nemůžete rychle nahradit. Vykašlete se na originály dokladů jako jsou občanky a pasy, pokud je nepotřebujete, protože byste se nemuseli dostat domů včas. V Barceloně je sice konzulát, ale má velmi omezené úřední hodiny, přes víkend je zavřený a na velvyslanectví do Madridu se pro kopii cestovního dokladu v dané situaci dostanete těžko.

Abyste nezůstali v případě nouze úplně bez prostředků, je dobré mít platební kartu v telefonu a ještě k tomu fyzickou kartu dobře uloženou jinde. V Barceloně zaplatíte mobilem takřka vše.

Pořiďte si peněženku na krk. Není to sice moc elegantní, ale jste přece na výletě a některé z nich se vejdou i pod triko. Kabelky „cross body“, neboli napříč za krkem a podpaží, umístěné před tělem, se dají za chůze přidržovat rukou.

Naučte se reflexu. Při jakémkoli, i zdánlivě irelevantním vyrušení, chňapněte či stiskněte vše, co máte s sebou, a teprve pak se podívejte, co se stalo. Někdo vedle vás rozbil láhev s vodou, omylem do vás strčil, zeptal se vás na cestu nebo žebrá o cigaretu? Mějte na paměti, že nebezpečí vám nemusí hrozit přímo od něj, protože může být jen návnadou.

Zapomeňte na prototypy kapsářů. Jak už jsem zmínila, i skupinky děvčat, dětí, maminky s děcky nebo chlapík o berlích mohou být součástí organizovaných skupin.

Není vzácností, že vás někdo bude chtít obejmout, zatančit si s vámi na ulici a využít k tomu vaší prázdninové dobré nálady. Nenechte se těmito milými chlapíky uhranout. Mají totiž za lubem mnohem víc, než vás potěšit.

Zdá se vám to neuvěřitelné? Mějte toto varování raději na paměti, můžete si na něj vzpomenout, až se k vám někdo s roztaženými pažemi a úsměvem přiblíží.

Viditelné cennosti je radno nechat doma, zejména mezi zloději velmi populární drahé nebo chytré hodinky.

Pokud jste přicestovali autem, vyvarujte se parkování na ulici, zejména kolem pláží. Raději zaplaťte za hlídanou garáž, protože auta s cizími značkami jsou zcela pochopitelně terčem zase jiných gangů, které se na tuto oblast specializují.

Přes všechna uvedená varování je Barcelona velmi bezpečným městem a není pravděpodobné, že byste zde přišli k fyzické újmě, a to ani v nočních hodinách. Stačí, když budete dbát varování, nosit s sebou pouze to, co nezbytně potřebujete, a budete obezřetní. Pak si zcela jistě odvezete nezapomenutelné zážitky jenom v dobrém smyslu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz