Hlavní obsah
Aktuální dění

České přístroje mají přínos v době nedostatku kapacit gynekologicko-porodní péče, říká Jiří Plecitý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Větrovcová

Česká republika předala moderní vybavení pro gynekologicko-porodnické oddělení University teaching hospital v Lusace. Tímto projektem Česká republika poskytuje efektivní řešení pro nejtíživější problém afrického zdravotnictví.

Článek

V jaké nemocnici si právě nacházíme pro předání lékařského vybavení?

Nacházíme se v lékařském komplexu University teaching hospital, Lusaka. Komplex je klíčovým centrem léčby a péče o zdraví v našem regionu. Jeho rozměry jsou velkolepé, skládá se z pěti hlavních budov, které slouží různým účelům. Právě nyní jsme před jednou z těchto budov, která je specializovaná na porodnickou péči a také na léčbu dětských pacientů. Vedle této části se nachází další budovy, které poskytují péči dospělým pacientům a také zahrnují největší a nejstarší nemocnici v našem regionu.

Proč se Česká republika rozhodla věnovat vybavení právě do University teaching hospital v Lusace?

Ambasáda spolu s našimi obchodními partnery prošla různé nemocnice a hledala nejvhodnější místo pro realizaci projektu. Ukázalo se, že nejlepší volbou je univerzitní nemocnice, která se vyznačuje propojením s vysokoškolským vzděláním. Tato nemocnice slouží jako výukové zařízení pro nové studenty, což zajišťuje vysokou úroveň odborného výcviku. Dále jsme navštívili několik dalších nemocnic, ale vybrali jsme právě tu, která trpí největším přetížením pacientů. Bez ohledu na to, zda se jedná o dětskou část nebo oddělení pro dospělé, tato nemocnice se potýká s nejzávažnějšími komplikacemi a přijímá pacienty s největšími potřebami.

Foto: Alena Větrovcová

University Teaching Hospital Lusaka

Jaká část nemocnice dostane darem dané vybavení a kdy byl daný projekt spuštěn?

Předáváme funkční zařízení, které bude sloužit v nemocnici na gynekologicko-porodnickém oddělení. Tento projekt byl spuštěn a smlouva byla podepsána v březnu, což znamená, že to trvalo méně než dva měsíce. Během této doby jsme výrobky vyrobili a doručili na místo, a nyní je tým firem instaluje. Včera proběhlo školení, kde byla technická část představena a uživatelé, včetně sester a lékařů, se naučili základy údržby a používání přístrojů.

Celý systém je nyní organizován do dvou oddělených prostor, kde každý zajišťuje specifickou péči. Jedna část je vyhrazena pro porodnickou a gynekologickou péči, zatímco druhá část se zaměřuje na neonatologii, tedy péči o novorozence.

V čem jsou české přístroje specifické a inovativní pro africké lékaře a pacienty?

V Africe existuje dlouhodobá zkušenost s používáním hlavně asijských výrobků, i když nemusíme konkrétně jmenovat zemi, jako je Čína, jsou však dodávky z různých asijských zemí, kde jsou výrobky často levnější, ale neposkytují dlouhodobou životnost a nemají dostatečnou servisní podporu. My přicházíme s řešením, které nabízíme jako vlastní možnost pro další nemocnice v Africe, a to nejen v hlavních městech, ale i v hlavních regionech. Naším řešením je projekt nazvaný „Péče o matku a dítě“, který získává velký zájem v řadě afrických zemí. Toto téma bylo v minulosti často přehlíženo. Naším cílem je poskytnout komplexní řešení. Máme v České republice silné společnosti v oblasti intenzivní péče, ale také vynikající odborníky v oblasti porodnictví. Můžeme proto africkým zemím nabídnout i specializované školení od našich zkušených lékařů v oblasti porodnictví. Tito odborníci mohou přijet na zaměstnání do českých nemocnic na kratší dobu, například na týden nebo 14 dní, aby získali přímou zkušenost a mohli tuto cennou zkušenost přenést zpět.

Foto: Alena Větrovcová

University Teaching Hospital Lusaka

Proč právě gynekologie a porodnictví, vnímáte jej jako nejtíživější problém afrického zdravotnictví?

Při péči o matku a dítě je důležité si uvědomit, že nejde jen o samotný porod, ale také o předporodní a poporodní péči. V našem případě je součástí předporodní péče gynekologické křeslo české firmy Linet spojené s digitálním kolposkopem. To umožňuje kompletní vyšetření ženy během jedné návštěvy. Standardní postup obvykle zahrnuje samostatné gynekologické křeslo a jiné zařízení pro kolposkopii, což znamená, že žena musí podstoupit další objednání a vyšetření.

Vnímáte spojení těchto vyšetření za vysoce inovativní?

Kolposkopie slouží k vyšetření dělohy a je důležitá pro zjištění případných abnormalit. Kromě toho se využívá ultrazvuk a další metody. Například v Evropě a Americe se kolposkopie používá i k vyšetření rakoviny děložního čípku. Tradiční postup zahrnuje oddělenou návštěvu ordinace pro kolposkopii, kde lékař poskytne zprávu o výsledcích. To znamená, že je potřeba další návštěva. Naštěstí s naším zařízením je lékař schopen okamžitě vidět, zda je situace závažná nebo vše probíhá normálně, a může to sdělit pacientce již během jedné návštěvy. Kromě toho jsou zde také nástroje, které zajišťují hygienu a sterilizaci, takže ano považuji spojení těchto vyšetření díky našemu přístroji za velmi inovativní, a zvláště tak lidnaté země jako jsou v Africe za vysoce přínosné.

Foto: Alena Větrovcová

Místní nemocnice bojuje s prostorovou kapacitou, dokáže ji darované vybavení efektivně řešit?

Velmi důležitým faktorem je, že prostor pro vyšetření je poměrně malý, což umožňuje kompaktní a pohodlné prostředí pro ženy. Gynekologické a porodnické vyšetření je navrženo s ohledem na pohodlí pacientky, s možností nastavení výšky a polohy. Zvláštností tohoto zařízení je, že umožňuje přítomnost manžela při porodu, který se může před porodem lehnout na vyšetřovací plochu. Standardní postup je pak, že žena leží na tomto lůžku.

Zajistí dar České republiky pohodlnější porod pro místní ženy?

Během porodu se lůžko může úplně schovat nebo se využívá různých porodních pozic, protože každý má jinou představu o ideální poloze pro porod. Toto speciální porodní lůžko umožňuje bezpečný porod a také pohodlné ležení matky po porodu. Je důležité, že v místnostech je zajištěno dostatečné teplo, protože zima může být v noci nebezpečná pro novorozence, tamní nemocnice není vytápěná.

Foto: Alena Větrovcová

Počítá darované zařízení i s možností komplikací při porodu a s následnou péčí o novorozence?

Součástí vybavení jsou inkubátory pro novorozence, které umožňují matce zůstat s dítětem v nemocnici. V případě potřeby může inkubátor poskytnout teplo a ochranu novorozenci, zatímco se uzdravuje. Dalším doplňkem je skříňka s veškerým vybavením, kterou poskytuje firma Medin. Dále je zde vozík od firmy Klaro a elektrokoagulátor od společnosti S&T. Tyto nástroje jsou nezbytné pro bezpečný porod, včetně císařského řezu. Všechny tyto prvky jsou součástí celého vybavení a pro tamní nemocnici znamenají opravdu citelný přínos v době nedostatku kapacit a kvality gynekologicko-porodní péče.

Jiří Plecitý

  • Global Key Account Manager ve společnosti LINET Group SE
  • Člen Asociace českých výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků
  • Pracoval několik let v oblasti managementu Člověka v tísni v Etiopii

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz