Hlavní obsah
Aktuální dění

Úděl být žena: pivo není tampon, ale daň platíte stejnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sora Shimazaki/ Pexel

Česká republika se v oblasti dámských hygienických potřeb vymyká. Tato záležitost má významný dopad na ženy a jejich rodiny, přičemž její diskuse a snaha o snížení daně probíhá jak na politické úrovni, tak prostřednictvím feministických aktivit.

Článek

Této formě diskriminace se říká také „Pink tax“, neboli „růžová daň“. Proč růžová? Jelikož většina produktů, které do ní spadají, má v této barvě minimálně část obalu. Newyorská organizace pro ochranu práv pracovníků a spotřebitelů - The New York City Department of Consumer and Worker Protection provedla studii, ze které vyplývá, že výrobky označené jako „pro ženy“ jsou obecně dražší než výrobky označené jako „pro muže“ - a to bez smysluplného důvodu. V průměru se jedná o navýšení ceny o 13 %, dle dat získaných z této studie.

Něco však je záležitostí ryze dámskou, a to jsou dámské hygienické potřeby. V této oblasti Česká republika příkladná není ani trochu. Dnes bude v Poslanecké sněmovně probíhat jednání ohledně konsolidačního balíčku a já se ptám, proč stále Česká republika patří k zemím, které mají například dámské hygienické pomůcky - tampony a vložky - v daňové sazbě přesahující 21 %? Evropská unie povolila snížení daňové hranice pro tuto část výrobků na 5 %, například Kanada zrušila daň na ženské hygienické pomůcky úplně.

Foto: Markus Winkler/ Pexel

Je to přeci nezbytná věc pro život, stejně jako léky. I když musíme brát v potaz, že léky ze současných 10 % půjdou do sazby 12 %, a tudíž se jejich cena ještě zvýší. Když se ale zaměříme na dámskou hygienu, neměla by být dostupná opravdu pro každého? Pojí se s tím otázky zdravotní i psychologické. Mladé dívky mají často během menstruace strach chodit do školy; obecně je to pro ženu velmi nepříjemné období. Ve Velké Británii dokonce existuje průzkum, ze kterého vyšlo najevo, že dívky z nízkopříjmových skupin každý měsíc kvůli vysoké ceně těchto výrobků vynechávají výuku a v době menstruace nenavštěvují školu. Je to věc, které se nedá zbavit, která přichází pravidelně a má vliv na rozpočet. Pro rodiny, které mají více dcer, může být tato suma celkem závratná.

Z pohledu ekologického jsou tampony a vložky samozřejmě brány spíše negativně. Ovšem, co se zdravotního hlediska týče, určité ženy si zkrátka nemohou dovolit nosit nějakou ekologičtější alternativu, jako jsou menstruační kalhotky nebo kalíšek, z důvodu síly krvácení. Stejně tak slečny, které teprve menstruovat začaly, většinou zkoušejí spíše konzervativní způsoby řešení menstruace skrz tampony a vložky. O tom, s jakými zdravotními riziky se pojí například řešení menstruace u těch nejnižších příjmových skupin nebo bezdomovkyň, by se měla začít vést ve Sněmovně diskuze.

Foto: Polina Kovaleva/ Pexel

Pro jasné snížení sazby jsou Piráti, nebo bývalá ministryně financí Alena Schillerová, kteří se pokoušeli prosadit snížení sazby několikrát alespoň na 10 %, kam spadalo před konsolidačním balíčkem například i točené pivo, které nově bude zatíženo 21 %. Ve výsledku to znamená, že věc, kterou potřebuje každý měsíc většina žen, spadá do stejné sazby jako alkohol nebo cigarety. O jejich škodlivosti existuje tisíce studií, o ekonomické zátěži žen a jejich výdajích na potřebnou hygienu jen pár.

V Německu si nižší sazbu vynutily rozsáhlé protesty feministických aktivistek, kterým se podařilo donutit vládu snížit sazbu na 7 %. Je tohle však nutné? Opravdu musí ženy dělat protesty, aby vlády neignorovaly fakt, že tohle jsou zkrátka věci, které každý měsíc potřebují? Já osobně vidím mezi pivem a tamponem zcela markantní rozdíl, ale obě tyto položky jsou ve stejné sazbě, kterou Česko drží nesmyslně vysoko jako jeden z posledních států v Evropě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz