Hlavní obsah
Aktuální dění

Erdoğan podporuje vstup Ukrajiny do NATO, říká se tomu také pragmatismus a Putinova noční můra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Engin Akyurt/Pexels

Erdoğan podpořil vstup Ukrajiny do NATO. Je to velmi zvláštní a poněkud riskantní krok, protože Turecko je z velké části energeticky závislé na Rusku. Je možné, že se však jedná o strategický hybrid náklonnosti. Putin za Erdoğanem dorazí v srpnu.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek jednal s tureckým prezidentem Erdoganem. Na konci schůzky Erdogan prohlásil, že podporuje vstup Ukrajiny do NATO a vyjádřil také podporu pro prodloužení obilné dohody mezi Ukrajinou a Ruskem, kterou Turecko spolu s OSN zprostředkovalo. Mnohým se to zdá alespoň podezřelé.

Putin se chystá na návštěvu Turecka v srpnu a ve volbách podporoval Erdogana. Opoziční prezidentský kandidát Kilicdaroglu dokonce upozornil na dezinformace z Ruska, které měly poškodit jeho kampaň. Existují také spekulace o ruských agentech v Turecku a o velkých platbách ruských peněz tureckým novinářům. Průzkumy naznačují, že vysoké procento Turků změnilo názor na Rusko a válku na Ukrajině během několika měsíců. Je to náhoda?

Oba politici se snaží využít své snahy k tlumení tlaku, zejména ze Západu, a hrají v tomto procesu určitou roli. Zároveň se také snaží navázat dialog s Čínou, Íránem a dalšími státy, které sdílí protizápadní, protiliberální a antidemokratické postoje.

Foto: Markus Spiske/ Pexel

Zajímavý je také fakt, že Turecko je stále kandidátem Evropské unie a zároveň členem NATO. Udržuje blízké vztahy s Ruskem a Putinem, a je pro něj výhodné mít otevřené dveře na více frontách. Závisí na Rusku ve věci energetiky, protože polovina jeho energie pochází z Ruska, a zase Turci umožňují ruským turistům dovážet peníze, protože Evropa jim zavřela dveře. Erdogan by nikdy nechtěl riskovat přerušení dodávek ruského plynu a ropy, takže má pragmatický přístup ke vztahům s Ruskem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Ukrajina a Turecko porušily dohodu o výměně zajatců, když se z Turecka vrátili ukrajinští velící důstojníci, kteří bránili ocelárnu Azovstal v Mariupolu. Erdogan pravděpodobně bude muset vysvětlit toto Rusku, ačkoliv zatím nezazněl komentář Kremlu ohledně vstupu Ukrajiny do NATO a podpoře Turecka v této věci.

Generální sekretář NATO Jens Stoltenberg také v pátek prohlásil, že hlavy států a premiéři členských zemí aliance na nadcházejícím summitu v Litvě potvrdí, že Ukrajina se v budoucnu připojí k alianci. Je však předčasné diskutovat o konkrétních časových rámcích tohoto závazku. Sám Zelenskyj potvrdil, že to se nestane dříve, než válka skončí.

Je otázkou, co se bude dít během Putinovy návštěvy v srpnu, ale do té doby mají všichni zúčastnění dost času na přemýšlení. Je také otázkou, zda bude Turecko loajálnější k dodávkám energie, vůči NATO nebo se bude snažit najít vyvážený postoj. V každém případě hybridní přístup se stal silnou stránkou turecké politiky v posledních letech a sama se přikláním k názoru, že se jím Turecko opět vydá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz