Hlavní obsah
Aktuální dění

Únor očima CEO Česko.Digital: Není kreativní byrokracie oxymóron? | Proč jsou hodnoty důležité?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jura Ryszawy

Pravidelně každý měsíc bych vám ráda osobně přiblížila, jaký je můj pohled na to, jak měníme Česko k lepšímu a co zásadního se povedlo i nepovedlo. Co se dělo v únoru?

Článek

Zase se vídáme

Únor jsme začali v Česko.Digital naplno – hned první den v měsíci jsme pořádali náš Meetup #3. Pro mnohé návštěvníky to byl jen další meetup, který se povedl. Pro mě osobně to byl velmi důležitý event, poslední meetup jsme totiž měli v roce 2019.

Foto: Jura Ryszawy

Ivan Bartoš na Meetup Česko.Digital

Meetupy jsme od začátku Česko.Digital s KubouRadkou plánovali jako pevnou součást budování komunity. Jsou místem, kde se setkává celá komunita, kde představíme to nejlepší z našich projektů a vytvoříme společný prostor pro propojování.

V roce 2019, kdy Česko.Digital vzniklo, proběhly hned 2 meetupy – první byl někdy na jaře a druhý meetup byl na podzim v STRV – a z něj už máme i dobrý záznam. Oba meetupy byly úspěšné, protože zájem o Česko.Digital byl významný – hlavně neotřelým konceptem pomáhat v oblasti technologií a s velkými ambicemi.

Pak ale přišel covid a nám trvalo prakticky 2,5 roku, než se nám podařilo tuhle tradici oživit. Prvních pár měsíců jsme uvažovali, že se potkáme online, ale jako remote first komunita jsme toho online setkávání měli docela dost, proto jsme se rozhodli počkat. V roce 2022 zase přišla válka na Ukrajině a v malém kmenovém týmu se nám úplně změnily priority, na podzim jsme potom věnovali čas Festivalu kreativní byrokracie.

Stále jsme ale věděli, že se komunita potřebuje potkat osobně. Tu lidskou energii, blízkost a propojení nic nenahradí. Proto mám velkou radost, že jsme se pustili do pokračování Meetupu s pořadovým číslem #3.

Foto: Jura Ryszawy

Meetup Česko.Digital #3 v Opero v Praze

Zažijte si jeho atmosféru ve fotoalbu, připravujeme i video s atmosférou a Lukáš Návesník udělal rozhovory se zajímavými lidmi, které už brzy vyjdou v našem podcastu.

Festival kreativní byrokracie, není to protimluv?

Festival kreativní byrokracie. Když poprvé Matěj Chytil přišel s nápadem pořádat tenhle festival u nás (inspirace z Berlína), lidé si ťukali na čelo. Jak může být byrokracie kreativní? A vy to chcete jako Festival? Ano, Festival kreativní byrokracie propojuje a podporuje tvůrčí a kompetentní lidi ve veřejné správě a malým dílem tak přispívá k důvěryhodnější, kompetentnější, otevřenější a sebevědomější veřejné správě.

Foto: Romana Červenková

Festival kreativní byrokracie

Letos se chystáme na jeho 3. ročník a velkou radost mně udělalo právě aftermovie našeho druhého ročníku, který proběhl na podzim loňského roku. Video výborně popisuje, o co nám jde. Na jednom místě se potkají lidé z různých ministerstev a úřadů se společnou touhou něco dělat jinak, z veřejné správy je vždy 80 % z celkového počtu návštěvníků.

Foto: Romana Červenková

Hrnky „Stát jsi ty“

Osobně znám dost úředníků ve veřejné správě a jsou to lidé, kteří pracují stejně tvrdě, jako jsme zvyklí z businessu – po večerech a nocích. Namísto tvorby produktů ale tvoří veřejné politiky, služby veřejného zájmu a hledají cesty, jak žít v Česku o trochu líp. Pokud máte 2 minuty, nasajte atmosféru festivalu a podívejte se, jak kreativní byrokracie může vypadat.

Foto: Romana Červenková

Panelová diskuse

V únoru nás provází kreativní úřednictvo ještě o to víc, že se nám podařilo do Festivalu v červnu dostat ještě jeden výjimečný formát pro úředníky – Civil Service Talent Hackday, který pořádáme už v březnu 2023. Zvenku jen další konference nebo školení, ale pro nás důležitý milník. Většina pořádajících organizací jsou z veřejné správy, konkrétně Ministerstvo vnitra, Úřad vlády nebo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Proč jsou hodnoty pro nás tak důležité?

V posledních pár měsících jsme získali další důležitou podporu pro naši práci – grant od celosvětové filantropické odnože Google.org a grant od Ministerstva práce a sociálních věcíoperačního programu Evropské unie. Obě tyto podpory nám umožnily rozšířit náš kmenový tým o placené posily, abychom mohli ještě více času věnovat podpoře digitálního vyloučení a neziskových organizací.

To zní všechno moc dobře a jsme za to vděční, prakticky po roce ale znovu rozšiřujeme tým a jako vždy jsou s tím spojené nové možnosti i rizika náboru nových členů a členek kmenového týmu (naposledy jsme tým museli v únoru 2022 snižovat o 20 %).

V kmenovém týmu je nás teď kolem 14 lidí, nemáme žádný HR tým, který by se o proces postaral. Nové lidi do týmu vybíraly kolegyně, se kterými nově příchozí budou spolupracovat. Proběhlo to ale s podporou celého kmenového týmu, který na konci rozhodne o (ne)přijetí. Snažíme se tím alespoň částečně přiblížit společné kultuře, která se opírá o naše hodnoty.

No a hodnoty – to je pro nás důležitý rámec, prakticky jediný (když pominu jednoduchou smlouvu), který v rámci týmu a komunity máme. Naše hodnoty – Otevřenost, Profesionalita, Efektivita, Spolupráce a Užitečnost – vznikly snad ještě před založením organizace a jsem za to Kubovi velmi vděčná. Nemusíme sepisovat žádné smlouvy, ale máme hodnoty, podle kterých se vzájemně k sobě chováme. V průběhu času jsme je ještě společně upřesnili, protože stejná slova znamenají různé činy.

Hodnoty dávají organizaci společný bezpečný prostor, ve kterém se všichni v kmenovém týmu a komunitě pohybujeme, aby nám vzájemně spolu bylo dobře (díky za to!).

Díky, že jste dočetli až sem. Pokud máte otázku, zpětnou vazbu nebo se chcete podělit o vaše důležité momenty, jsem vám k dispozici na našem Slacku nebo e-mailu eva@cesko.digital.

Autorka: Eva Pavlíková

Korektorka: Zuzana Pitříková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz