Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bratři Menendezové - bezcitná monstra, nebo nešťastné oběti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Discovery Networks

Nejznámější sourozenci v krimi světě. To jsou bratři Menendezovi. Byli odsouzeni k doživotí právem, či máme doufat v nový proces, který je osvobodí, jelikož kdyby nespáchali zločin, byli by mrtví oni?

Článek

Joseph Lyle Menéndez (*10. ledna 1968) a Erik Galen Menéndez (*27. listopadu 1970) jsou američtí bratři, kteří byli usvědčeni v roce 1996 z vraždy svých rodičů. Dne 20. srpna 1989 Lyle a Erik vybaveni brokovnicemi vešli domů, kde svého otce Josého Menendez šestkrát střelili, jedna z ran vedla zezadu do hlavy. Matka Mary Louise „Kitty“ Menendez byla střelena desetkrát, smrtelný výstřel zasáhl její bradu. Bratři po vraždách zůstali doma a čekali na příjezd policie, kterou zavolal Lyle.

Při rozhovoru s policisty oba bratři hystericky brečeli, Erik hyperventiloval a Lyle se ho snažil uklidnit, ale sám vypadal naprosto zničený. Oba dva vypověděli, že byli ve městě v kině, a když se vrátili domů, našli rodiče mrtvé.

Policie jim neudělala testy na povýstřelové zplodiny, což bývá rutinní úkon, jelikož z chování bratrů nabyli přesvědčení, že jsou ze smrti rodičů naprosto zděšení a zdevastovaní, a nepodezřívali je. José a Kitty byli střeleni pod kolena, což bývá znakem útoku mafie, a bratři se po vraždách chovali tak, že se bojí o své životy. Přespávali v hotelu a najali si ochranku, dokonce nějakou dobu oba dva nosili neprůstřelnou vestu s odůvodněním, že se bojí, že si mafie přijde i pro ně.

Vyslechnutí bývalí zaměstnanci a známí okolo Josého Menendeze uvedli, že byl José tyran, kterého nenáviděli, ale z ničí výpovědi se policii nezdálo, že by k němu někdo choval antipatie vedoucí až k vraždě.

Bratři se ovšem začali chovat zvláštně.

Na pohřeb rodičů přišli pozdě, v novém oblečení, a chovali se tam podivně. Lyle na pohřbu o svém otci vtipkoval, a bratři se domlouvali s přáteli na koupě lístků na US Open. Podle lidí bratři na „druhém“, komornějším pohřbu, kde Lyle pronesl řeč o svém otci, nevypadal nijak zarmouceně. Během 6 měsíců utratili bratři 700 tisíc dolarů.

Policie začala bratry podezřívat také proto, že nevolali detektivům a neptali se na průběh vyšetřování. Zjistili, že bratři dva dny před vraždou koupili brokovnice a najali si počítačového experta, aby vymazal rodinný pevný disk, kde se mohla nacházet nová Josého závěť, ze které měli být bratři vyškrtnuti. Později se ovšem u soudu prokázalo, že počítač patřil Kitty a José dle Lylea neuměl pracovat s počítačem.

V době vraždy byli oba synové v závěti uvedeni.

Erik se během sezení přiznal k vraždám svému terapeutovi, jímž byl Jerome Oziel, Lyle údajně tomuto terapeutovi vyhrožoval po tom, co ho konfrontoval s tím, že mu Erik vše řekl, ale to Lyle u soudu popřel. Na policii tyto skutečnosti nahlásila přítelkyně Oziela, později panovalo podezření, že Oziel si přiznání bratrů k vraždě „nechával pro sebe“, a pořizoval i po něm další nahrávky hovorů za účelem později bratry vydírat. Přítelkyně Oziela nahlásila přiznání bratrů údajně z pomsty vůči Ozielovi.

Lyle byl zatčen 8. března 1990. Erik se policii vydal o tři dny později po návratu z Izraele. Oba byli věznění odděleně a bez možnosti kauce.

Velká část rodiny nevěřila, že to udělali a podporovali je. Bratři u soudu řekli, že se cítí nevinní. Dvě ze tří nahrávek u terapeuta byli použity po spletitých soudech, zda je možné tento materiál použít jako důkazní. Soudy byly ostře mediálně sledované, vysílaly se živě v televizi. Ve věznici ostatní vězni bratry neustále ohrožovali, kvůli onomu mediálnímu zájmu o ně. Hroznou věcí je, že show Saturday Night Live parodovala jejich soud pro pobavení diváků.

U soudu z úst bratrů a jejich obhajoby zazněly šokující informace o letitém týrání a zneužívání ze strany Josého a o tom, jak Kitty toto vše věděla, přehlížela to a nikdy svým synům nepomohla. Navíc bratři vypověděli, že se báli o své životy a byli přesvědčeni, že se je rodiče chystají zavraždit.

José si chlapce fotil od pasu dolů nahé, fotografie byli u soudu ukazovány.

Fyzické zneužívání začalo „masážemi“ intimních partií po tréninku. Lyle i Erik chodili nejdříve na plavání, poté na tenis. Museli ve sportech i škole naprosto excelovat, jinak byl José agresivní a jeho výpady proti nim byly o to horší.

José Lylea držel při trénincích plavání pod vodou, dokud se s ním nezačal prát, že se dusí. Poté ho nechal se nadechnout, aby toto znovu a znovu opakoval. Nepřestalo to, dokud nebyl Lyle úplně vyčerpaný. Z nervozity z plavání před tréninky zvracel a snažil se zranit, aby se tréninku vyhnul. Lyle se do 14 let pomočoval, musel nosit příčesek, jelikož mu ze stresu vypadávali vlasy.

Kitty říkala Lyleovi od sedmi let, že ho nenávidí.

„Jednou postavil José Lylea na kuchyňskou linku a řekl mu, ať skočí, že ho chytí. Lyle skočil, ale José uhnul a nechal ho spadnout na zem. Poté mu řekl, že nemá nikdy nikomu věřit,“ líčila Lyleho a Erikova sestřenice Diana Vander Molen.

Sestřenice bratrů dále vypověděla, že Lyle jí v osmi letech řekl, že je otec zneužívá. Totéž vypověděl jejich bratranec, kterému to řekl Erik. Kamarádka Kitty u soudu vypověděla, že Kitty chtěla nechat Lyla jako nemluvně u babičky, kam by za ním jezdili dvakrát týdně na návštěvu.

Josého sestře Kitty dokonce řekla, že si přála, aby se Lyle a Erik nikdy nenarodili, jelikož jim údajně zničili manželství.

Kitty několikrát bratrům vyhrožovala, že je otráví. Otec jim vyhrožoval, že se jich zbaví po tom, co ho Lyle konfrontoval s tím, že mu Erik řekl, že ho zneužívá stejně, jako to dělal celá léta jemu. Hrozil mu, že o tom všem řekne, pokud se Erika ještě někdy dotkne, načež mu José řekl, že to řekne stejně, a že nedovolí, aby toto tajemství vyplulo na povrch.

Naproti tomu…

  • Žalobkyně řekla, že neexistuje důkaz, že rodiče plánovali vraždu svých synů.
  • Strýc z matčiny strany dříve popsal Erika jako manipulativního.
  • Erik dříve napsal hru o synu, který zabije rodiče kvůli majetku.
  • Erik lhal, že si 3 roky před vraždou koupili pistole na obranu. Obchod, ze kterého je měli koupit, v tu dobu však ještě neexistoval.
  • Kitty řekla svému terapeutovi, že se svých synů bojí a bojí se jich natolik, že se v noci zamyká v ložnici.

Lyle vypověděl, že v minulosti zneužil Erika tak, jako to dělal otec jim.

Erik a Lyle dříve provedli několik vloupání v sousedních domech, José je poté donutil vše vrátit, co nešlo vrátit, to doplatil, a byl naštvaný, že je chytili. Řekl jim, že musí být daleko chytřejší a prohnilejší, pokud chtějí něčeho dosáhnout. Mezi Josého právníkem a policií byla provedena dohoda, že na sebe vše vezme v tu dobu nezletilý Erik, kterému nemohlo hrozit vězení.

První soud nevynesl verdikt, jelikož se porota neshodla, druhý soud jim neumožnil tolik mluvit o zneužívání. Lyle u druhého soudu nevypovídal.

Byli odsouzeni na doživotí.

Nyní jim po více než třiceti letech za mřížemi možná svitla naděje, že se jejich případ vrátí před soud. Losangeleské úřady totiž přezkoumávají nové důkazy. Do rukou vyšetřovatelů se dostal dopis, který měl Erik Menendez údajně adresovat svému bratranci Andymu Canovi jen několik měsíců před vraždami. Dalším neméně podstatným důkazem je výpověď bývalého člena chlapecké hudební skupiny Mundo Roye Rosselloa, který tvrdí, že ho José Menendez také sexuálně zneužil, když mu bylo 14 let.

Perfektní zpracování tohoto případu vám může poskytnout youtubový kanál Krimi příběhy (zde je případ zpracován do tří dlouhých částí) a rychlejší, ale neméně dobré zpracování najdete na kanále Just Justýna - odkazy naleznete níže ve zdrojích.

Na Netflixu je nově seriál Monstra, který se případem bratrů zabývá. Bratři a rodinní příslušníci ovšem seriál silně kritizují.

Rovněž je na této platformě (od 7. 10.) již dostupný dokument Menendez Brothers, na kterém se podílejí také samotní bratři.

Nové řízení ohledně případu bratrů Menendezových by se mělo odehrát 29. listopadu tohoto roku.

Anketa

Jsou podle vás bratři bezcitní a vraždili pro peníze, nebo oběti, které se jen báli o své životy?
Bezcitní, šlo jim o peníze rodičů
7,7 %
Oběti dlouhodobého zneužívání, zavražděnými by jinak byli oni
76,9 %
Případ je složitý a nevím, k čemu se přiklánět
15,4 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=KDekaf3Gado

https://www.youtube.com/watch?v=E1jiv_o2Cmo

https://www.extra.cz/pravda-o-zneuzivani-i-zaznam-z-tisnove-linky-bratri-menendezovi-otevrene-promluvili-z-vezeni-ed231

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/menendezovi-vrazda/r~8931fa68824611efb589ac1f6b220ee8/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lyle_a_Erik_Men%C3%A9ndezovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz