Hlavní obsah

„Moderní maminka“ - už téměř hanlivé označení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Když se řekne „moderní maminka“, není to bohužel obecně myšleno pozitivně. Jaká je představa moderní maminky, a proč své okolí taková maminka extrémně dráždí?

Článek

Za moderní maminku dnes označujeme ženu, která si s výchovou svého dítěte, především ve fázi miminka, nenechá poradit od příbuzných, chce se spoléhat na svůj mateřský instinkt a chce zavést do budoucna respektující, více liberální výchovu.

Zjednodušeně řečeno - taková maminka má „svou hlavu“.

Nezajímá ji, že jí radí někdo, kdo sám vychoval dvě, tři děti, hlídal děti sousedce, taková maminka nosí miminko v šátku, ač ji všichni z okolí říkají, že si takhle miminko rozmazlí a pak se od něj nebude moci hnout.

To si dovoluje moc, že?

Chyba.

Je až směšné myslet si, že někdo jiný, než je matka dítěte, ví lépe, co potřebuje - matka je s miminkem 24 hodin, 7 dní v týdnu, má mateřský instinkt a miminko funguje především pudově - to znamená, že chce být v blízkosti maminky, především, je-li nespokojeno, což se týká věcí od hladu až po pozdější bolestivý růst zoubků.

Miminko není možné rozmazlit, jelikož nemá tak rozvinuté myšlení v prvních měsících života, aby dokázalo manipulovat. Pláče, jelikož je to jeho pud - něco se děje, volám svou maminku.

Každé miminko je jiné, a každé je nejvíce fixované na matku - je to přirozená biologická vazba. Aby někdo z okolí maminku dirigoval, co má se svým miminkem dělat, když o něm neví ani z poloviny tolik, co maminka, miminko z takové osoby nemůže cítit biologickou vazbu - je nesmysl.

Ano, dříve bylo běžné, že sotva (nebo ještě za pobytu) maminka odešla s miminkem z porodnice, už se slétly příbuzné, sousedky, a honem rejdily s kočárkem pryč, zasypávaly maminku radami, co má a nemá dělat.

Matky v šestinedělí jsou citlivé, zažívají hormonální jízdu, mohou být vystrašené z nové, obrovské role v životě - tak se nechají snadno zmanipulovat. Nechají se dotlačit do pocitu, že někdo jiný ví lépe, jak se starat o jejich dítě.

Je to omyl. Velký omyl. Maminka má uposlechnout pediatra, který je stále proškolován a je mu známo, jaké jsou nové poznatky, ohledně vývoje dětí - jinak není její povinností nikoho poslouchat.

Je přežitkem „sedat si na zadek“ z každého, kdo tvrdí, že když je starší a má tuto roli za sebou, že tím pádem ví vše lépe - největším nesmyslem je výrok “ Za nás se to dělalo takhle".

Ano, dřív se to dělalo nějak - a teď jinak, poněvadž se přišlo na to, jak špatně to tehdy bylo, nevěděly se věci, které se ví dnes - řídit se tímto, ještě dnes by se miminka operovala bez anestezie, jelikož se věřilo, že necítí bolest.

Nechme tedy takzvané moderní maminky v klidu žít s jejich dětmi a buďme rádi, že se dnes ví více než kdysi, a maminky dnes to mohou dělat lépe.

Zdroje:

https://pixabay.com/cs/

Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz