Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na co nesmíte zapomenout při plánování svatby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Řekla ano! Řekla jste ano! A co teď? Teď teprve vše začíná.

Článek

Dříve bylo tradicí, že se svatba uskutečnila do roka a do dne od zásnub. Dnes už je to na zvážení snoubenců, zda toto časové rozmezí chtějí, nebo mohou dodržet.

Vezměte si kolik času potřebujete a chcete, a hlavně, na nic nezapomenout! Co vše je potřeba zařídit?

  • Datum a místo. Záleží, kde se chcete brát, a pokud to na tomto místě bude trochu možné, vyberte si své „sympatické“ datum. Pozor! Některá místa se na svatby rezervují klidně rok dopředu!
  • Hosté. Kolik jich na svatbě maximálně chcete, a koho konkrétně. A nikoho nezvěte „ze slušnosti“! Pokud si s případným hostem ženich, nebo nevěsta nerozumí, hrozí konflikt, nebo je host problémový, a mohl by vyvolat konflikt s kýmkoliv na svatbě, a znepříjemnit tak celý svatební den, rozhodně není moudré ho zvát.
  • Rozpočet. Chcete mít svatbu honosnou, nebo malou, spíše rodinnou? Ujasněte si rozpočet.
  • Zvyky a tradice. Ženich by neměl vidět nevěstu před obřadem, tradice ohledně šatů nevěsty, zametání střepů, vzájemné krmení se knedlíčkovou polévkou, únos nevěsty,... je toho mnoho, domluvte se předem, v čem být „tradiční“, a co vynechat.
  • Fotograf. Jak se může na tak krásný den později vzpomínat lépe, než nad profesionálními fotografiemi? Domluvte si fotografa, nebo požádejte šikovného hosta, který umí dobře fotit, aby se o to ve svatební den postaral.
  • Zábava na svatbě. Tradiční svatební hry? Nebo „jen“ hudba? Kapela, nebo postačí Spotify?
    Taktéž je třeba promyslet, a v případě kapely se domluvit dostatečně dopředu, některé kapely mají také nasmlouvané koncerty rok předem.
  • Organizace svatby. Zvládnete si svatební den zorganizovat sami, nebo byste raději svatební koordinátorku, koordinátora? Pokud se necítíte na řízení svatby sami, vyberte si a domluvte koordinátora.
  • Dekorace, vzhled svatby. Jste tradiční, nebo chcete mít tematickou svatbu? Bude mít vaše svatba svou barvu, kdy požádáte hosty o doplňky, nebo rovnou šaty v určitém odstínu? Nebo jste velkými fanoušky nějakého filmu, životního stylu? To vše se dá vymyslet, a dostatečně předem také zařídit u hostů, aby vám téma dodrželi. Totéž se zdobením a dekoracemi vašeho svatebního místa.
  • Občerstvení. Kolik jídla, a jakého bude potřeba? Není někdo z vašich hostů na něco alergický, nemá speciální potřeby ohledně jídla? Oběd by mělo být možno si vybrat. Po obědě by byly vhodné švédské stoly. A co pití? Kolik, a jakého alkoholu? A bude tam vůbec? Dnes jsou i svatby, kde se alkohol nepodává, jelikož se ženich s nevěstou snaží předejít nepříjemným situacím s opilými hosty.
  • Pozvánky. Krásné a včas odeslané! Jistě potěší více fyzická, zdobená pozvánka v hezké obálce, než zpráva na messengeru „Tak 9.9. přijďte v 10:00 před kostel“. Do pozvánek uvádějte, koho přesně zvete, pokud doručujete do domácnosti s více lidmi, a uveďte, jestli pro hosta platí ono +1, nebo ne!

Pevné nervy s předsvatební nervozitou a plánováním, nemějte obavy, ono nic nedopadne na jedničku do detailu, jak byste si přáli, ale když si dáte na vše dostatek času, a budete tomu věnovat dostatek pozornosti, budete spokojeni.

Ať se vám svatební den vydaří!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz