Hlavní obsah
Psychologie

Nebezpečný gaslighting. Setkali jste se s ním?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Gaslighting je velmi nebezpečná manipulativní metoda, která Vás donutí pochybovat nad sebou samým. Řekněme si o ní více, naučme se ji poznat.

Článek

Gaslighting [vysl. gas-lajtink] je forma psychické manipulace a citového zneužívání, ve které se pachatel snaží zasít pochybnosti v cílovém jednotlivci nebo v členech cílové skupiny, čímž pak manipulované osoby zpochybňují vlastní paměť, vnímání reality a svůj zdravý rozum.

Skrze využití metod jako opakované popírání, zmatení, protiřečení, lhaní, znehodnocení a snižování oběti – gaslighting zahrnuje pokusy o destabilizaci oběti a delegitimizaci víry, názoru a postoje oběti

Takto popisuje gaslighting wikipedie.

Jak to říci zjednodušeně?

Člověk, který na vás používá gaslighting, vám vědomě lže, zpochybňuje vaši paměť, popírá, co sám řekl, případně si své dřívější odpovědi vám upraví, aby zněly v jeho prospěch lépe. Po takovémto „manipulativním nájezdu“ jste dezorientovaní, nejste si jisti, jestli si pamatujete věci správně, zda jste něco špatně nepochopili. To je přesně záměrem manipulujícího - dokonale vás zmást, ponížit vás vaší údajnou špatnou pamětí, neschopností pochopit, co vám dříve popravdě řekl!

Zde je pár příkladů:

Pohádáte se s partnerem. Řeknete mu, že udělal něco, o co jste ho dávno žádali, aby to nedělal, připomenete mu, že jste po něm chtěli splnit to a ono.

Reakcí je: Tos neřekl/a! O ničem takovém já nevím!

Řešíte spor mezi dvěma lidmi, zastáváte se napadeného. Připomenete útočníkovi, co kdy o napadeném řekl, jak se k němu choval.

Reakcí je: Nikdy jsem nic takového neřekl/a! Takhle jsem to neřekla, chápeš to špatně! To on/a řekl/a to a ono a bylo to namířené proti mně!

Máte s někým spor, kvůli situaci, co se mezi vámi odehrála. Připomínáte, jak byl na vás protivný, jak udělal to a ono.

Reakcí je: Takhle to nebylo! To jsem neudělal/a! To tys udělal/a to a ono!

Je to nesmírně nebezpečná manipulativní technika, která je jednou z důvodů, proč lidé včas neukončují toxické vztahy. Manipulovaný se cítí provinile, že je spor jeho vina, protože něco špatně pochopil/špatně si něco pamatuje. Říká si, že příště nebude poukazovat na to, co dřív manipulující řekl, protože by to zase mohl říct špatně, špatně si to interpretovat.

Ale v tom, co kdo řekl, je pravda jen jedna. A pokud ji známe, případně někdo další mimo nás a jediný člověk tvrdí opak, potom lže.

Pokud jsme gaslightováni velmi, velmi dlouho, nemáme ani motivaci si výroky a situace pamatovat. Naše paměť je horší, cíleně si všechno mažeme, protože nač se namáhat si pamatovat, když je nám říkáno, že si to pamatujeme jen špatně a spory jsou naše vina?

Dávejme si na gaslighting velký pozor.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gaslighting

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz