Hlavní obsah
Umění a zábava

Nová Sněhurka - jsme všichni rasisti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Walt Disney Pictures

Nová Sněhurka způsobila opravdový poprask už na počátku oznámením jména herečky hlavní postavy, jíž je Hispánka Rachel Zegler, trailerem, ze kterého číší CGI na sto honů, zděšení jen pokračuje.

Článek

Pohádka, která je kontroverzní, ještě než spatřila světlo světa - to je nová Sněhurka, kterou budete moci zhlédnout příští rok 2025.

Nejspíše málokdo z nás neviděl původní animovanou pohádku z roku 1937, která byla vůbec prvním animovaným celovečerním filmem. A těžko uvěřit, že by tu byl někdo, kdo nezná původní pohádku, vyprávěnou, čtenou.

Shodneme se tedy, že ten příběh známe - mladičká princezna, s havraními vlasy, pletí bílou jako sníh (zde má původ jméno Sněhurka!) a červenými líčky.

Královna ji chce nechat zabít, jelikož jí kouzelné zrcadlo prozrazuje, že již není nejkrásnější ženou, Sněhurka je krásnější. Sněhurka je ušetřena pověřeným vrahem, prchá do lesů, nachází chaloupku, v níž žije sedm trpaslíků, s nimi nějakou chvíli v poklidu žije, než se královna dozví, že není mrtvá, a hodlá se o její konec otráveným jablkem postarat sama („zfilmovaná“ animovaná verze, ve vyprávěné je pokusů královny více).

Sněhurka si otrávené jablko opravdu vezme a padá k zemi jako mrtvá. Nešťastní trpaslíci ji uloží do skleněné rakve, dívka je stále krásná, vypadá, jako by pouze spala. Takto ji jednoho dne najde princ, políbí ji, onen polibek „z pravé lásky“ Sněhurku probudí opět k životu, a šťastná s princem odchází do jeho království.

Jednoduchý, známý příběh, že? A pohádková klasika - princeznu zachránila pravá láska.

Ovšem přichází moderní doba a s ní ono nechvalné „všechno předělat a pořádnou dávku feminismu do toho!“

První pobouření vyvolalo obsazení. Rachel Zegler jako Sněhurka a Gal Gadot jako zlá královna. Hispánka do role princezny, která má mít dle původního příběhu „pleť bílou jako sníh?“ Rachel Zegler, ať se to komu vyřčeno líbí, nebo ne, bílou pleť jako sníh skutečně nemá. Dále zaznívala kritika, že Sněhurka má být výrazně krásnější než zlá královna, podle mnohých to zde neplatí ani po namaskování hereček.

V tomto bodě těžko posuzovat - krása je velmi subjektivní věc, sto lidí, sto chutí.

Že jsou lidé pobouřeni vzhledem Zegler, jež do Sněhurky má na míle daleko - to dává smysl. Disney, slíbilo jsi Sněhurku - toto není Sněhurka. Tečka.

Označovat potencionální diváky za rasisty proto, že se jim toto nelíbí, je čiré kopaní ze zoufalství z kritiky.

Princeznu Tianu by také diváci nepřijali, pokud by ji měla hrát herečka bílé pleti.

Další dva problémy, neméně závažné dle většinové společnosti, jsou absolutní změna pointy příběhu a vzhled nové pohádky.

Pojďme se podívat nejprve na ten vzhled nového snímku - máme k dispozici již trailer. Bohužel se přikláním k názoru, že vypadá hrozně. CGI v každé vteřině, až z toho bolí oči, bohužel. Je to kritika většiny snímků z posledních let, že už se filmaři příliš nesnaží dělat filmy „poctivě“, tudíž efekty používat pro vyšší atraktivitu snímku, tam, kde jsou i potřebné, že to bez nich jinak nejde.

Kdepak, teď je CGI všudypřítomné, a u Sněhurky se to opravdu utrhlo. Trpaslíci jsou pouze CGI, také většina prostředí, kde se děj odehrává. Toto lze soudit na první pohled.

Pointa příběhu bude naprosto jiná - Sněhurka bude „vůdkyně“, nikoliv dívka, jež sní o pravé lásce a bude jí také zachráněna.

Rachel Zegler se až odporně pouští do původní animované disney pohádky - prohlásila, že původní animovaný film nenáviděla, prince označila za stalkera a prozradila, že jeho divný příběh se v novém filmu neobjeví. Řekla také, že se nová Sněhurka bude ubírat jiným směrem, nebude zachráněná princem a nebude snít o skutečné lásce, jako tomu bylo ve filmové klasice.

„Sní o tom, že se stane vůdkyní, o které ví, že jí může být, a vůdkyní, o níž jí její zesnulý otec řekl, že by jí mohla být, kdyby byla nebojácná, spravedlivá, statečná a pravdivá,“ řekla herečka. Později také dodala, že originál, který viděla jen jednou, byl podle ní extrémně starý, pokud jde o postavení rolí mocných žen.

Těžko říct, proč Zegler účinkuje ve snímku k pohádce, kterou tak nenávidí.

Buďme spravedliví - většina remaků schytá kritiku, už když se oznamují. Jenže čím to bude?

Myslím si, že většina lidí si remake představí tak, že se nový film bude držet předlohy, vybere herce co nejpodobnější postavám. Pokud by tomu tak bylo, nedomnívám se, že by remaky byly nenáviděné.

Pokud se ale děje totéž co u Sněhurky - převracení celého příběhu jiným směrem, herci se postavám ani zdaleka nepodobají nebo nemají charakterové vlastnosti, jako ony - těžko po divácích chtít, aby takový snímek přijali.

Debata ohledně feminismu je zde nejspíše zbytečná, jelikož tak, jak hlasitě křičí radikální feministky, že nám staré pohádky nemají podsouvat, že žena je kompletní až s mužem, tak můžeme stejně hlasitě křičet my, že nám aktuálně nemají snímky podsouvat, že žena která miluje muže a má děti, je jen slípka, co nic nedokázala a máme ji politovat.

Feminismus by měl být o tom, že žena se může rozhodnout, zda - li být matkou v domácnosti, nebo manažerkou firmy - volba je to čistě její.

Nová Sněhurka to bude mít velmi těžké a těžko soudit, zda to bude více překopáním příběhu, aby se líbil „moderním“ divákům, nebo arogancí Zegler.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/snehurka-film-disney-rachel-zegler-kritika.A230821_114428_lidicky_zar

https://cool.iprima.cz/filmy/snehurka-prvni-trailer-444812#

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz