Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Svatba. Logický krok ve funkčním vztahu, či přežitek?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dříve bylo v podstatě nevyhnutelné, aby lidé, kteří spolu chtějí být, uzavřeli sňatek. Jak je tomu ovšem dnes?

Článek

Svatba. Pro mnoho žen velký sen, pro mnoho mužů noční můra. Pokud to přeženeme. Samozřejmě, sto lidí, sto chutí, pro někoho je svatba naprosto logickým krokem, pro někoho něčím, co si (většinou dle preferencí partnera) promyslí, pro někoho naprostou zbytečností.

Argument poslední jmenované skupiny bývá: „Na lásku papír nepotřebuješ“

V historii byla svatba nezbytným „zlegalizováním“ soužití muže a ženy. Bylo nemyslitelné, aby se pár, který spolu chce žít a mít děti, nevzal. Pravděpodobně toto vzešlo z křesťanství, i dnes ortodoxní křesťané vyžadují sňatek jakožto zlegalizování vztahu (to znamená, že před svatbou spolu nemají partneři sexuálně žít, a není na ně nahlíženo přívětivě, pokud spolu obecně tráví příliš mnoho času).

Nelze opomenout smutný fakt, že v historii bylo také mnoho sňatků uzavřeno pouze a jen za účelem upevnění aliance mezi rodinami, z důvodu získání území, majetku, jiných hmotných statků, a o lásce zdaleka nemohla být řeč.

V některých částech světa toto bohužel přetrvává, proto buďme šťastni za narození v zemi, kde je svatba dobrovolným, láskyplným aktem.

Jak naložit s touto možností volby? Je svatba nutná? Co se svatbou změní?

Emocionálně, u páru, který si je svou budoucností jistý a oba partneři si svatbu upřímně přáli, se toho moc nezmění. V dokonalém případě zažijí pár týdnů, či měsíců euforie, že tento krok byl podniknut, a euforie se následně přeleje do klidné spokojenosti.

Co se mění oficiálně, úředně? No, tam je to už jiná písnička.

Začněme pozitivně výhodami:

  • máte výhodnější daně
  • snáze získáte úvěr
  • můžete dědit nebo pobírat důchod
  • lékaři vám sdělí zdravotní stav partnera

A nevýhody?

  • dluhy manžela nebo manželky jsou i vaše
  • rozvod je o něco náročnější než rozchod

Nakonec výhoda a zároveň nevýhoda

  • u majetku je jasně definované, co komu patří

Ohledně majetku je možným řešením, způsobem, jak předejít problémům při případném rozvodu, předmanželská smlouva.

Co nám z toho vyplývá?

Pokud si nejsme stoprocentně jisti, zda chceme s partnerem zestárnout, pokud si obecně ohledně něj nejsme jisti - tento krok nepodstupujme.

Zároveň, což je smutnější stránka - nepodstupujme tento krok s partnerem, který má sice krásnou duši, ale dluží kde se podívá - může milovat sebevíc a být úžasný, ale tyto nepříjemnosti by šly i za vámi.

Je důležité, abychom si byli jisti, že partnera dobře známe, jaký je, jak reaguje ve stresovějších situacích, jak funguje s námi, jak umí komunikovat, řešit problémy. Ohledně partnerovy finanční situace je minimálně potřeba vědět, jestli není zmíněným dlužníkem.

V neposlední, či spíše první řadě - musíme znát a respektovat jeho názor na svatbu.

V tisíci situacích je možný v případě neshody kompromis - ale ohledně založení rodiny či uzavření manželství kompromis zkrátka neexistuje. Není jiné odpovědi nežli ano nebo ne.

Jestliže se názor partnerů na svatbu shoduje a je přítomná pouze jakási nervozita, zda se rozhodují správně - pokud jste zajedno, jistě jednáte správně.

Dá se žít v klidu a pohodě v manželství, i takzvaně „na hromádce“, či „na psí knížku“.

Anketa

Považujete svatbu za logický krok, či přežitek?
Logický krok
71,4 %
Přežitek
19,4 %
Nemám na sňatek vyhraněný názor
9,2 %
Celkem hlasovalo 391 čtenářů.

Zdroje:

https://pardubice.rozhlas.cz/proc-nevstoupit-do-manzelstvi-prectete-si-vsechna-pro-a-proti-6032694

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz