Hlavní obsah
Umění a zábava

Vrána 1994 vs Vrána 2024 - v čem nový snímek selhává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Film Vrána z roku 1994, vycházející z komiksové předlohy, je téměř legendou a minimálně na naší ČSFD je 237. nejoblíbenějším filmem s 80% hodnocení. Letos přišel do kin remake a dopadlo to… jak to s remaky bývá.

Článek

Když se řekne remake, spousta lidí už dostává kopřivku, a nová Vrána přesně ukazuje proč. Popišme si tedy, v čem všem je nová Vrána jiná a srovnejme ji s tou starou.

Pozor, spoilery!

Rupert Sanders se rozhodl natočit novou Vránu po 30 letech od té původní jako poctu. No, pan Sanders by si měl zjistit, co znamená slovo pocta. Mnoho lidí tušilo průšvih už od chvíle, kdy se vědělo, že bude Sanders režisérem, ale pro mne to neznamenalo hodit flintu do žita.

Jenže teď si to tedy rozeberme

V nové Vráně se Eric a Shelly seznamují v léčebně, jelikož jsou drogově závislí (což je vtipno-smutné oproti původnímu filmu, kde jsou to drogově závislí, kdo tvoří gang vraždící Shelly a Erica)

Z léčebny prchají, jelikož máme od první minuty filmu jasno, že po Shelly někdo jde kvůli jakémusi videu, které má k dispozici, a nohsledi hlavního záporáka si pro Shelly do léčebny přijdou.

Na útěku vidíme mnohokrát jejich hluboké rozhovory, braní drog a neustálé sexuální scény. Od jejich prvního setkání mohl uplynout tak týden, když jsou zavražděni.

A odpusťte mi ten možná lehký cynismus, ale ze smrti udušení pytlíkem oproti předchozí verzi se mi příliš hrdlo nesvírá. Eric se vrací po podivné, lehce snové sekvenci s topením se v hlubinách se Shelly, kdy se pak ocitá na opuštěném nádraží, kde s ním mluví jakysi průvodce, následně se znovu probouzí na tomto světě.

V původním snímku spolu Eric a Shelly už nějakou dobu žijí, mají před svatbou a rozhodně nevypadají, že by žili asketickým životem, nebo něco užívali. Sexuální scéna je mezi nimi jediná během celého filmu, a spíše než žhavá je něžná. Navíc, nevidíme jejich seznámení, průběh vztahu - seznamujeme se se Shelly prostřednictvím vzpomínek Erica, které v sobě živí po své smrti, když jde sebe i ji pomstít. Zemřeli po útoku gangu, kdy byla Shelly mučena, znásilněna a na svá zranění umírá po 30 hodinách v nemocnici, Eric je zbit, zastřelen a vyhozen z okna. Vrací se rok po svém a Shellyině úmrtí, kdy zcela syrově (a působivě) opravdu vylézá z hrobu.

V novém snímku byla zjevně snaha více nás s jejich vztahem seznámit, abychom si je mohli více oblíbit  - jenže tak rychlý vztah dvou závislých zkrátka nefunguje na diváka dobře. Jistě, co by kdo řekl na rychlé vzplanutí mezi nimi, že se sotva znají a už spolu spí a milují se - v pořádku, pokud by ovšem spolu strávili více než ten týden.

Místo drogového krále a jeho gangu máme zaporáka jménem Roeg, který se v první chvíli jeví jako nějaký podivný kravaťák, ale ihned zjišťujeme, že není „obyčejným“ člověkem, který je děsivý svým vlivem a mocí - hned je jasno, že má zvláštní schopnosti a Erica Dravena čeká nadpřirozený soupeř.

Zjišťujeme, že Roeg a jeho lidé zabíjí nevinné lidi, aby obsadili jejich místa v pekle, a Roegovi prodloužili život až na staletí. Roeg má schopnost ovlivnit mysl obětí tak, aby zabili sebe, nebo jiné. 
Roeg a jeho lidé jdou po Shelly proto, že na videu je zřetelně vidět Roegovo užívání schopností na Shelly, aby zavraždila jinou ženu. 

Nic takového v původním snímku není - gang zavraždí Erica a Shelly, Eric se vrátí, aby je pomstil a mimo něj nikdo žádné zvláštní schopnosti nemá - zranitelný je pouze ve chvíli, kdy je zraněna vrána, jeho průvodce.

V novém zpracování máme složitějšího záporáka. Eric je zranitelný ve chvíli, kdy o své lásce k Shelly zapochybuje (na to byl svým průvodcem upozorněn - že je nezranitelný, dokud je jejich láska čistá) kvůli zhlédnutí onoho videa, které je předmětem vraždy Shelly.

Ericovi je řečeno průvodcem, že Shelly míří do pekla - a on, po své druhé smrti, která nastává kvůli zapochybování nad láskou, nabízí, že svou duši obětuje pro tu Shellyinu - zabije Roega, a půjde do pekla, pokud to vrátí zpátky Shelly. 

Roega se mu podaří porazit, Shelly se probouzí během oživování na místě činu, vedle ní leží mrtvý Eric. Jeho duše kráčí po opuštěném nádraží. Konec je tak lehce otevřený a dává nám spíše nádech thrilleru.

Vrána z 1994 nám na konci ukazuje dojemnou záchranu Sarah, děvčátka, o něž se Eric a Shelly staraly jako o dcerku, a kterou mu gang unesl, aby ho vlákal do pasti - a na samém konci, kdy znovu umírající Eric za dojemné hudby objímá svou Shelly, která si pro něj přišla, nezůstane jedno oko suché.

Jistě, nová Vrána by mohla být dobrým, zajímavým filmem, ale to by nesměla nést jméno Vrána. S původním filmem má společná jen jména hlavních dvou postav milenců, a myšlenku o vráně doprovázející duše na druhý břeh, a navrátivší v případě velkého smutku a křivdy - jinak vůbec nic.

Má své zajímavé myšlenky - Marion, druhý nejvýraznější záporák, nám divákům ukazuje, že nejsme zlí až když zlo pácháme, stačí mu přihlížet, a staneme se jeho součástí - zajímavou myšlenkou je také nezranitelnost Erica, dokud plně věří v lásku.

Roeg Ericovi sděluje, že v hlavě lidí nemůžeme zkazit něco, co tam není - takže tím máme být poučeni, že kdo spáchá zlý čin na popud někoho dalšího, nelze ho z toho plně vyvinit.

Dostáváme dojemné, romantické citáty:

Nepřítel lásky není nenávist, ale pochybnosti.

Jestli je někdy těžké mě milovat, miluj mne o to víc.

Raději zemřu, než abych tě opustil.

Ovšem  dojem z filmu kazí úplně překopání příběhu,  degradace hlavní dvojice na feťáky a zbytečná, přemrštěná brutalita.

Snímek má své plusy, ale kromě výše jmenovaného a mnoha českých lokací nemá bohužel jako „pokračovatel“ Vrány co nabídnout. 

Co je velmi špatné, je současná adorace zničených lidí, kterou snímek ještě více  propaguje. Dnes je moderní, aby každý romantický hrdina byl plný chyb, byl zničený traumaty a proto ničil sebe, i jiné. Ale to není cesta, a nemá to být cesta k větším sympatiím. Traumata a nedokonalosti v charakteru člověka se mají léčit a měnit, ne vyzdvihovat a adorovat.

Původní snímek byl příběhem lásky, bolesti, pomsty a spravedlivým zadostiučiněním duši, která se může vrátit na druhý břeh, zatímco nový snímek je příběh rychlé, zničující lásky, která skončí vraždou ve jménu vyšších zájmů záporáků, a následném sebeobětováním hlavního hrdiny, s drsným otevřeným koncem. Není to totéž.

Zdroje:

Vrána (1994)

https://www.csfd.cz/film/16745-vrana/prehled/

Vrána (2024)

https://www.csfd.cz/film/268014-vrana/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bill Skarsgård

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz