Hlavní obsah
Cestování

Cestovatelské tipy: Bali (Indonésie)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/ vlastní fotoarchiv

Bali je krásný ostrov, ale Indonésie toho nabízí mnohem víc.

O Bali se píše všude, pro mnohé je synonymem pro exotickou dovolenou. Ale pozor, ať vaše očekávání nejsou přehnaná. Bali se mění a rychle ztrácí jedno ze svých největších kouzel.

Článek

Pár vět o místě: Bali je bezpochyby krásný ostrov, plný různorodých pláží, sopek, zeleně, terasových políček, vodopádů, a to vše je zabalené do pro nás zajímavé hinduistické kultury a provoněné vonnými tyčinkami. Proto se také Bali dostává tolik pozornosti, a proto je stále oblíbenější. Dnes zde žije asi 200 000 cizinců, a miliony lidí pak navštěvují ostrov každý rok. Krása Bali se postupně stává jeho prokletím. Na mnoha místech se mačkají davy lidí, dopravní zácpy jsou zde naprosto běžné, vše se podřizuje turismu. Dříve autentický ostrov ztrácí postupně své kouzlo, i když nabízí stále více aktivit a stále dokonalejší hotely.

Kdy vyrazit: Ideální (červen, září - říjen), hlavní sezóna (červenec – srpen, prosinec – únor)

Nejlepší spojení: Letecky Praha/Vídeň – Denpasar cca 14h letu  od 19 000 Kč + čas na přestup a poté taxi na místo pobytu

Cena středně kvalitního ubytování na noc pro dvě osoby: cca 1 100 Kč se snídaní

Cena za jídlo v levné restauraci: 70 Kč

Cena piva v restauraci: 55 Kč

Cena za 1 km taxi: 10 Kč

Kdo by měl jet: sběratelé followerů, fanoušci moderních hotelů, surfaři, party mladých lidí, aktivní cestovatelé, cestovatelé s delším itinerářem v zemi, páry, baťůžkáři, rodiny s dětmi, fotografové, vyhledávači bujarého nočního života, potápěči, fanoušci island-hoppingu

Kdo ne: naprostí dobrodruzi, tuláci nedotčenou přírodou, lidé preferující klidnou dovolenou, tuláci uličkami měst, sběratelé netradičních zážitků

S jakým dalším místem je ideální pobyt spojit: Lombok, Sumbawa, Komodo, Flores, případně východní Jáva

Zajímavost: Do Indonésie v roce 2023 přijelo téměř 12 milionů zahraničních turistů, přičemž téměř polovina z nich navštívila Bali. Jen pro představu Bali tvoří zhruba 0,3 % rozlohy Indonésie.

Rada nad zlato: Pokud toužíte po dovolené na Bali, zřejmě mi neuvěříte, že existuje velmi početná skupina cestovatelů včetně mě, kteří by dnes doporučili v Indonésii raději téměř jakýkoliv jiný ostrov než právě Bali. Jsou to ti, kteří rádi poznávají autentická místa a sbírají netradiční zážitky. Ale jelikož možná spadáte do jiné skupiny cestovatelů, nechci vás od návštěvy odrazovat.  Bali má přese všechno stále co nabídnout. Co chci, je spíše doporučit vám, abyste pobyt na Bali ideálně zkombinovali s nějakým jiným ostrovem nebo ještě lépe ostrovy a nemyslím tím ostrovy Gili. Stačí přejet trajektem na nejbližší dva větší, kterými je Lombok a Jáva nebo přeletět na vzdálenější Flores, abyste si na má slova mohli udělat názor.  Ale vybrat si můžete téměř jakýkoliv ostrov v Indonésii. Z Bali odlétají denně desítky letadel po celé Indonésii a k většině z nich vás minimálně přiblíží. Nakonec bude vaše vyprávění z Indonésie o moc více cool, když svým známým řeknete, že jste byli na Bali, ale také třeba na Sumbě. O té totiž možná ještě neslyšeli. Na Bali pak vybírejte místa vzdálenější od Denpasaru, Kuty a Ubudu, kde se koncentruje největší množství turistů. Vlastně musíte pro více osobního prostoru zamířit do severní půlky ostrova nebo na západ, například do Amedu nebo Munduku. I na Bali to funguje jako kdekoliv jinde, čím od mezinárodního letiště dále, tím lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz