Hlavní obsah
Cestování

Cestovatelské tipy: Národní park Tsavo East (Keňa)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/vlastní fotoarchiv

V Tsavo East je toho k vidění mnohem více.

Neexistuje místo, kde by se dalo podniknout tak snadno a levně pravé africké safari v kombinaci s pobytem u moře jako právě v Národním parku Tsavo East.

Článek

Pár vět o místě: Necelé dvě hodiny od města Malindi, které leží na pobřeží Indického oceánu, něco málo více z Watamu a necelé 4 hodiny z Diani beach leží tento rozlehlý park, který se sice dramatičností krajiny nemůže některým jiným ve východní Africe rovnat, ale co do počtu zvěře rozhodně ano. Máte zde téměř jistotu, že uvidíte slony, žirafy, lvy, hrochy a samozřejmě celou řadu dalších zvířat. Bez jakýchkoliv pochybností jde pak o národní park, který se ze všech velkých afrických nejsnáze, a hlavně nejlevněji dá zkombinovat s pobytem u moře.

Kdy vyrazit: Ideální (červen, září a říjen), hlavní sezóna (červenec – srpen a prosinec - únor)

Nejlepší spojení: Letecky Vídeň – Mombasa cca 9h letu + čas na přestup od 16 000 Kč; taxi do hotelu u moře případně rovnou na safari do NP Tsavo East obojí cca 2h 30m (do hotelů u moře lze využít i autobusy)

Cena středně kvalitního ubytování na noc pro dvě osoby: cca 5 000 Kč se snídaní (mimo park jsou ceny znatelně nižší)

Cena za jídlo v levné restauraci: 200 Kč (mimo park se pohybují ceny cca kolem 100 Kč)

Cena piva v restauraci: 90 Kč (mimo park se ceny pohybují cca kolem 55  Kč)

Cena za 1 km taxi: Taxi zde nedává smysl, buď půjčeným autem nebo autem v rámci safari i s řidičem a průvodcem.

Kdo by měl jet: obdivovatelé fauny, aktivní cestovatelé, rodiny s většími dětmi, cestovatelé s delším itinerářem v zemi, páry, sběratelé followerů, sběratelé netradičních zážitků, fotografové, fanoušci přírodních krás

Kdo ne: tuláci uličkami měst, fanoušci historie, vyhledávači bujarého nočního života, nákupčí suvenýrů, gurmáni, lidé preferující odpočinek

S jakým dalším místem je ideální pobyt spojit: s jedním z následujících letovisek na pobřeží: Malindi, Watamu, Diani beach, Lamu, případně s Taita Hills a Tsavo West

Zajímavost: Lvi v Tsavo East mají kratší a někdy dokonce zcela chybějící hřívu než ostatní populace v Africe. Dlouhou dobu známý jako lidožravý, což vychází z historických dat a údajně by to mohla vysvětlovat vyšší míra testosteronu těchto lvů. V parku také žijí tzv. „červení sloni“, což jsou normální afričtí sloni avšak zbarvení do červena díky všudypřítomné rudé půdě.

Tip nad zlato (Insider tip): Ač se mohou zdát ceny za ubytování a další služby vysoké, je nepochybnou skutečností, že Keňa nabízí v rámci Afriky jedny z nejlevnějších safari vůbec. Tsavo East má navíc tu výhodu, že do něj nemusíte přelétat nebo cestovat zdaleka, což cenu dál snižuje. Určitě také lze doporučit safari s přespáním minimálně jednu noc přímo v národním parku nebo v jeho těsné blízkosti, jelikož zvířata jsou nejaktivnější večer a ráno a zvýšíte tím šance na pozorování. Mimo to je noc na safari nezapomenutelným zážitkem. Nejlepší šance na pozorování zvěře je koncem období sucha, tedy v září a říjnu, na druhou stranu jde také o období, kdy je v národním parku sucho, a tedy dosti prašno. To ještě nepatrně zvyšuje náročnost dne stráveného na safari. K horku a kodrcání na nezpevněných cestách se tak přidává ještě prach. Nenechte se ale odradit nepohodlím, každá minuta na safari je zážitkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz