Hlavní obsah
Cestování

Cestovatelské tipy: Soufriere (Dominika)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/ vlastní fotoarchiv

Zátoke Soufriere

Na samotném jihu nejzelenějšího karibského ostrova, pod horami porostlými pralesem a z jedné strany orámovaná Champagne Beach a z druhé podivným výběžkem Scotts Head leží zátoka Soufriere, na jejímž pobřeží najdete jen dvě malé rybářské vesnice.

Článek

Pár vět o místě: Nad zátokou Soufriere se natáčelo několik scén Pirátů v Karibiku a přesto většina návštěvníků zamíří v této nejméně navštěvované karibské zemi jinam. Nemění na tom nic ani skutečnost, že se zde můžete vykoupat v bublinkách připomínající šampaňské v moři u Champagne beach, zaplavat si s kytovci, šnorchlovat na korálových zahradách hned u břehu, zajet si zarybařit s místními rybáři nebo si s nimi po jejich návratu dát alespoň rum za poslechu reggae v jednom z místních autentických rumových barů, a pokud by vám přišel příliš silný, mají tady v nabídce i jedno z nejlepších piv mimo Evropu. Jak je to možné, se mě neptejte. Pochází z ostrova, jmenuje se Kubuli a obzvláště vhod přijde poté, co si vyšlápnete nějaký z okolních kopců.

Kdy vyrazit: Ideální (prosinec - duben), hlavní sezóna (prosinec - únor)

Nejlepší spojení: Letecky Praha – Pointe a Pitre/Forte de France cca 9h letu + čas na přestup v Paříži od 15 000 Kč/os.; rychlá loď z Pointe a Pitre/Forte de France na ostrov Dominika 2h15m cca 1 250 Kč a místní minibus do Soufriere 15 km cca 50 Kč.

Cena středně kvalitního ubytování na noc pro dvě osoby: cca 2 000 Kč bez snídaně (spíše obyčejnější možnosti ubytování, případně luxusní resort)

Cena za jídlo v levné restauraci: 160 Kč

Cena piva v restauraci: 45 Kč

Cena za 1 km taxi: 80 Kč

Kdo by měl jet: fanoušci reggae, baťůžkáři, potápěči, aktivní cestovatelé, obdivovatelé fauny, vyznavači stylu hakuna matata, cestovatelé s delším itinerářem v zemi, sběratelé netradičních zážitků, fanoušci přírodních krás, rumomilci

Kdo ne: tuláci uličkami měst, fanoušci moderních hotelů, fanoušci historie, lidé plánující alkoholový detox, gurmáni, vyhledávači bujarého nočního života, lidé vyžadující evropské standardy, lidé preferující klidnou dovolenou, nákupčí suvenýrů

S jakým dalším místem je ideální pobyt spojit: s jakýmkoli místem na ostrově Dominika a s Guadeloupem nebo Martinkem (dle příletu a odletu)

Zajímavost: Vody okolo vesnice Scotts Head jsou jedním z nejlepších míst na světě, kde pozorovat vorvaně. Dokonce se zde tito největší predátoři planety pohybují celoročně, což je velmi vzácné. K vidění ale bývají i další druhy kytovců.

Rada nad zlato: Do zátoky Soufriere se dostanete nejlevněji a nejzajímavěji v jedné z dodávek, které zde slouží jako sdílené taxi nebo minibus, jak se to vezme. Každý v hlavním městě Roseau vám poradí, kde najít to správné místo odkud odjíždí. Pak už budete jen čekat, než se zaplní a případně ještě, pokud si někdo s cestujících bude chtít cestou někde nakoupit nebo pozdravit starého známého. Nezařizujte si v hlavním městě ani žádné aktivity v oblasti zátoky Soufriere. Vše vyjma pozorování vorvaňů zvládnete bez průvodce. A všechny lodě, které vyrážejí za pozorováním kytovců stejně vyplouvají ze zdejších pláží. Můžete si tedy vše pohodlně zařídit až na místě. Určitě se zajděte podívat na koloniální kostel do Soufriere, který stojí poblíž malé pláže s pár palmami a rybářskými loděmi. Ubytování je v obou vesnicích spíše skromnějšího charakteru bez snídaní (vyjma jednoho naopak předraženého luxusního resortu v kopci nad zátokou). To vás ale nemusí nějak zvlášť mrzet, protože na tak pestrém a krásném ostrově jako je Dominika byste na jednom místě stejně neměli trávit více než dvě noci. Pro ty, kteří by mou radu chtěli vzít úplně doslova, tak ve Scotts Head také začíná nejúžasnější karibský trek Waitukubuli, který vede celým ostrovem, a na který byste potřebovali téměř dva týdny času, pokud byste ho chtěli projít celý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz