Hlavní obsah
Cestování

Jaká města navštívit na prodloužený víkend v roce 2025?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/ vlastní fotoarchiv

Jaká města navštívit na prodloužený víkend v roce 2025?

Lidé postrádají větší množství volného času, ale chtějí velké zážitky. A proto se koncept prodloužených víkendů těší stále větší oblibě. Níže uvedená města vás určitě nezklamou, obzvlášť pokud je navštívíte v doporučovaném měsíci.

Článek

Leden: Jerevan (Arménie)

Jerevan je jedním velkým překvapením. Téměř vše, co si o něm myslíte, rozbije na padrť. Snad vyjma cen, které jsou ve srovnání s většinou evropských metropolí opravdu nízké. Má překvapivě mladistvou, svěží atmosféru a rychle ze sebe setřepává šeď své nedávné historie. A proč právě v lednu? Samozřejmě platí i zde, že tady narazíte na méně turistů a lepší ceny, ale to není vše. I v zimě zde svítí velmi často slunce a zejména je v blízkosti Jerevanu mnoho krásných přírodních a kulturních lokalit, a dokonce i prvotřídní sjezdovky, a tak můžete přes den obdivovat zasněženou horskou krajinu plnou prastarých chrámů nebo lyžovat na dlouhých sjezdovkách a večer si pochutnávat na večeři se sklenkou výtečného červeného vína v centru Jerevanu. A pokud by vám přeci byla zima, tak pro takové případy zde mají věhlasný arménský koňak.

Nejlevnější cesta: letecky Vídeň – Jerevan (přímý let s Wizz Air) zpáteční letenka od cca 1 300 Kč (cena platí pouze pro doprodej letenek mimo sezónu)

Únor: Budapešť (Maďarsko)

Budapešť se rychle stala jedním z nejoblíbenějších měst na prodloužené víkendy vůbec, a to s sebou samozřejmě nese plno nevýhod. Abyste viděli Budapešť bez davů lidí a dostali za své peníze maximum, je ideálním obdobím k návštěvě zima. Konec února navíc v Budapešti může být při troše štěstí teplotně celkem příjemný a pokud ne, pak je tu něco, co zimu vždy rychle zažene. Pod Budapeští je jeden z největších termálních systémů na světě a není nic lepšího než si po procházce v chladném počasí zalézt do termálních pramenů. Možností je zde mnoho.

Nejlevnější cesta: vlastním automobilem

Březen: Marrákeš (Maroko)

Největší exotikou tohoto výběru i jednou z mála opravdových exotik, kam se teoreticky dá letět na prodloužený víkend za rozumné peníze. Marrákeš člověka dokáže svou energií naprosto okouzlit, obzvlášť když se trefíte mimo největší nápor turistů. Ve zdejší medíně si budete připadat chvilkami jako někde v minulosti. Úzké uličky plné lidí, prodejců, spřežení oslů, kol a motorek, vůní a chaosu jsou na první zkušenost na Evropana někdy až příliš, ale pokud jim dá šanci a vrátí se do nich znovu, začne podléhat jejich kouzlu, stejně jako půvabu zdejších do detailu propracovaných historických staveb. Březen je pak měsícem, kdy Marrákeš naplno vítá jaro a zdejší parky a ovocné sady vám dají rychle zapomenout, že jste kousek od Sahary.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Marrákeš (let s Lufthansa nebo TAP Portugal s přestupem) zpáteční letenka od cca 4 100 Kč

Duben: Krakov (Polsko)

Krakov je v tomto výběru z několika důvodů. Spolu s Budapeští a Římem, které zde jsou také, se řadí již mezi evropskou klasiku prodloužených víkendů. A tu zkrátka nelze odsunout stranou, na to jde až o příliš těžkou váhu. A také proto, že se stalo takovou normou jako český občan Krakov alespoň jednou navštívit. Schválně zkuste napočítat mezi svými známými, kteří cestují, kolik z nich Krakov již navštívilo. Důvodů to má mnoho, ale tím nejfundamentálnějším je samozřejmě půvab města samotného a také zajímavá místa (Wieliczka, Osvětim atd.) v jeho těsné blízkosti i rozumná vzdálenost od polských Tater. V první polovině dubna ještě nebývá ve městě příliš plno, zdejší parky začínají vyhánět zimní šeď a Krakov vypadá tak nějak krakovštěji než během měsíců, které budou následovat.

Nejlevnější cesta: z Moravy vlastním automobilem, z Čech letecky Praha – Krakov (přímý let s Ryanair) zpáteční letenka od cca 1 500 Kč

Květen: Vilnius (Litva)

Vilnius je městem, které má sice ze všech pobaltských měst největší historické centrum a mnoho někdy až bizardních zajímavostí (jako například republika Užupis – umělci založený stát ve státě), a přesto byl poměrně dlouho ve stínu Tallinu a Rigy. To se ale rychle mění a Češi ho naplno objeví spolu s přímou linou Praha – Vilnius, která se právě v roce 2025 otevírá. Proč je květen jedním z nejlepších měsíců k návštěvě? Snad proto, že je zde květen opravdu ve znamení květu navzdory globálnímu oteplování a počasí je pro dlouhé procházky městem přímo ideální.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Vilnius (přímý let s AirBaltic) zpáteční letenka od cca 2 200 Kč (cena platí pouze pro pravidelné slevové akce)

Červen: Ohrid (Severní Makedonie)

Ohrid je jedním z nejúchvatnějších měst Balkánu ležící na pobřeží jednoho z nejhlubších a nejčistších evropských jezer v krajině kopců a hor. Není tato věta dostatečnou reklamou na toto neveliké město? Také známé jako město chrámů, díky němuž se mu někdy přezdívá Jeruzalém Balkánu či také někdy město světel. Ač je možné do Ohridu přijet de facto kdykoliv, červen je možná měsícem nejideálnějším, a to zejména proto, že se zde nejen můžete kochat historií a okolní krajinou, ale jezero už je také již dostatečně teplé na to, abyste se v něm mohli vykoupat. Zdejší voda je opravdu průzračná. V červenci a srpnu je zde samozřejmě výrazně rušněji, ač voda má ještě příjemnější teplotu.

Nejlevnější cesta: letecky Vídeň – Ohrid (přímý let s Wizz Air) zpáteční letenka od cca 1 400 Kč

Červenec: Stavanger (Norsko)

Lidé většinou v Norsku preferují k městským pobytům na prodloužený víkend Oslo nebo Bergen, tedy pokud o Norsku neuvažují jen v souvislosti s přírodou, ale Stavanger je možná na první pohled o něco méně zajímavé město, ale možná právě to z něj dělá místo, kde na vás čeká více neočekávaných zážitků. Život tady je neodmyslitelně spjatý s mořem a kolem něj se můžete přes léto procházet a ochutnávat zdejší vynikající mořské plody. V okolí je také řada dlouhých písečných pláží, kde můžete s místními chytat paprsky slunce a velmi blízko od města jsou dva z nejslavnějších norských treků, Pulpit Rock a Kjeragbolten. Stavanger to je příslib aktivního prodlouženého víkendu. V červenci je hlavní sezóna, ale také zde jen na pár hodin zapadá slunce, a tak se můžete davům na turistických stezkách celkem pohodlně vyhnout, když si přivstanete nebo půjdete o něco později spát.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Stavanger (let s přestupem v Riga s AirBaltic) zpáteční letenka od cca 2 700 Kč (cena platí pouze pro pravidelné slevové akce)

Srpen: Edinburgh (Skotsko)

Edinburgh rozhodně není žádným nováčkem na poli prodloužených víkendů. Jeho popularita stoupá každoročně a jak už to bývá důvody jsou pro to více než dobré. Ať už navštívíte místní hrad, budete se procházet zdejšími uličkami nebo si dáte whisky v jednom z místních barů, pochopíte popularitu Edinburghu i to, proč jej mnozí považují za jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Tomu všemu nahrává přímé letecké spojení s řadou evropských metropolí. Je pravdou, že srpen je jedním z měsíců hlavní sezóny, ale tady na jihu Skotska se nemusíte obávat ani přehnaného horka, ani neprostupných davů turistů. Ve druhé polovině srpna, začíná zpravila být v této části Evropy ve vzduchu cítit podzim, který tak nějak ke Skotsku patří, a dodává edinburským uličkám a parkům ještě o znání nostalgičtější náladu. A co se týče počasí, znáte přece ty skotské vtipy. Jako ten, kdy průvodce říká turistům u jednoho ze skotských jezer: „Řeknu vám jednu takovou zajímavost, když je vidět na druhý břeh tohoto jezera, znamená to, že bude pršet.“ Jeden turista na to obratem: „A když na něj vidět není?“ „No, to znamená, že už prší.“ Dle statistik je zde ale právě srpen spolu s červencem rozhodně tím nejslunečnějším měsícem v roce a trocha slunce se tady na seeru občas hodí.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Edinburgh (přímý let s Ryanair) zpáteční letenka od cca 2 500 Kč

Září: Bilbao (Španělsko)

Proč si v zemi, v níž se nachází takové celebrity mezi městy jako je Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencie nebo Malaga vybrat právě Bilbao? Možná proto, že je úplně jiné a není to jen tím, že se nachází v Baskicku. Proti turistům zde neprotestují naštvaní obyvatelé, protože jich zde nejsou zkrátka plné ulice. A není jich zde přespříliš i navzdory tomu, že se Bilbao pyšní stylovou moderní architekturou, skvělými restauracemi, které se drží trendů moderní gastronomie, přes léto příjemnějším počasím, skvělými muzei, kterým dominuje Guggenheim jako jedno z nejvyhlášenějších muzeí moderního umění na světě, a okolím, které vybízí k jednodenním výletům. Přímé lety z Prahy jsou pak jen třešničkou na dortu, nebo lépe na pintxo.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Bilbao (přímý let s Vueling) zpáteční letenka od cca 2 800 Kč

Říjen: Istanbul (Turecko)

Istanbul je městem rozkročeným mezi Evropou a Asií, a tento geografický rys určuje i jeho charakter. A přece je Istanbul svébytný, jak jen město může být. Nepodobá se mu žádné město na světě. Pokud se bavíte s lidmi, kteří Istanbul navštívili, uslyšíte různé věci, různé příběhy, ale nikdy ne zklamání. A to je možná ta největší reklama pro toto město rozervané vejpůl mořskými úžinami. Nebojte se při jeho poznávání zavítat i dál od hlavních lákadel jako je Modrá mešita, Hagia Sofia, park Gülhane nebo Velký bazar. Projděte se kolem mořských břehů nebo zavítejte do některé z moderních čtvrtí například do Taksim. A proč říjen? Je zde zkrátka nejpříjemněji.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Istanbul (přímý let s Pegasus) zpáteční letenka od cca 3 400 Kč, z Bratislavy ještě o cca 1 000 Kč levnější

Listopad: Řím (Itálie)

Věčné město je bez jakýchkoliv pochybností jedním z nejúžasnějších měst světa. Seznam památek, muzeí, zajímavostí či skvělých restaurací je téměř nekonečný. Pokud by měl člověk v Evropě navštívit jen jedno hlavní město, bude to znít jako klišé, ale bude to právě Řím. Stejně nekonečné se ale mohou zdát i fronty v sezóně do nejzajímavějších míst včetně Vatikánu. Do některých muzeí se v sezoně nedostanete, pokud si neuděláte rezervaci i několik týdnů dopředu. Listopad je měsícem, kdy se Řím zklidní. Ulice a uličky se částečně vyprázdní a najednou dostanete osobní prostor a svobodu cestování. Nemusíte si vše rozplánovat na hodiny a nakoupit vstupenky dopředu, nemusíte mít zarezervovaný stůl v restauraci. Můžete pocítit tu svobodu, který z Říma dělá ještě o něco zajímavější místo než, když jste v něm svázáni svým detailním harmonogramem. A nebojte se, že jde statisticky o nejdeštivější měsíc v roce, celý prodloužený víkend vám tu neproprší, a i v dešti se tady toho dá tolik podniknout.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Řím (přímý let s Ryanair) zpáteční letenka od cca 1 500 Kč

Prosinec: Tallin (Estonsko)

Na vánoční trhy do Tallinu? Věřte, že možná žádné jiné město tak rychle v období adventu nezískává na oblibě jako právě Tallin, který se může chlubit možná tím nejzachovalejším středověkým centrem ze všech evropských metropolí, v jehož kulisách adventní trhy obzvlášť vynikají. Vzhledem k poloze Tallinu, zde máte větší šanci, že váš pobyt v době adventu bude doprovázen sněžením nebo dokonce sněhovou pokrývku, v níž Tallin vypadá obzvláště zajímavě. Estonská gastronomie je podobnou kometou na kulinářské mapě Evropy, jakou je Tallin mezi evropskými cestovateli na prodloužené víkendy. S Tallinem neuděláte chybu v žádném ročním období, ale v zimě má přeci jen něco málo navíc a v době adventu to platí dvojnásob.

Nejlevnější cesta: letecky Praha – Tallin (let s přestupem v Riga s AirBaltic) zpáteční letenka od cca 2 200 Kč (cena platí pouze pro pravidelné slevové akce)

Externí zdroje:

www.weatherspark.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz