Hlavní obsah
Cestování

Kam příští rok na dovolenou? Tohle je deset nejlevnějších destinací v Evropě!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Začínáte plánovat, kam příští rok na dovolenou? A nechce nebo nemůžete za ní utratit moc peněz? V tom případě vám může pomoci tento seznam deseti nejlevnějších zemí v Evropě z pohledu cestovatele.

Článek

V tabulce je uvedená vždy konečná cena na jednu osobu a den zahrnující základní ubytování se snídaní v turisticky exponovanější lokalitě těsně před letními prázdninami (přepočteno na jednu osobu při obsazenosti 2+0), oběd a večeři v levné restauraci (jídlo + voda), jedno pivo a jízdu 10 km taxíkem. Výslednou sumu lze tedy brát jako orientační rozpočet pro člověka na jeden den v destinaci při minimu aktivit, nicméně s komfortem v podobě stravování v restauraci a bydlení v penzionu/hotelu. Z tohoto pořadí se dá ovšem i velmi dobře odvodit cena dalších služeb a zboží. Například vstupy nebo jízda MHD či koupě organizovaného výletu.

Pokud tedy toužíte opravdu po levné dovolené, kde si budete moci dovolit určitý standard, pak volte některou z níže uvedených destinací. Pro příklad uvádím i ceny v ČR, Chorvatsku a Albánii. Právě Albánie by ještě před dvěma lety v žebříčku bezpochyby byla na předních místech, ale díky velkému zdražení v minulých letech se do něj nyní nedostala, ač se stále dočtete na mnoha místech, že je nejlevnější zemí Evropy. Bohužel už to tak není, byť například ceny potravin jsou zde stále výrazně nižší než u nás, stejně jako ceny služeb mimo oblíbené destinace. Pokud tedy chcete být soběstační a nebudete příliš využívat služeb, je to určitě stále země, která by vás měla z hlediska rozpočtu zajímat.

Do výběru nejsou z důvodu geopolitických a bezpečnostních zahrnuty Ukrajina, Rusko a Bělorusko. Ukrajina s Běloruskem by cenami mezi nejlevnější země zajisté patřily. Naopak jsou v něm zahrnuty země pod Kavkazem, které by již geograf neřadil do Evropa. Avšak jsou přeci jen na její hranici a nám poměrně blízké a známé, nejen kvůli fotbalovým kvalifikacím, a proto jsou do přehledu zařazeny.

Foto: Cestovatel/ Kompilace zdrojů (www.numbeo.com a www.booking.com)

V příštím článku se podíváme na hlavní důvody, proč tyto nejlevnější destinace navštívit a jak se do nich, co nejlevněji dostat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz