Hlavní obsah
Cestování

Top 10 thajských ostrovů pro rok 2025 i s důvody pro jejich návštěvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/ vlastní fotoarchiv

V Thajsku je z čeho vybírat.

Vybrat z více než tisíce thajských ostrovů těch deset nejzajímavějších, je úkol nelehký. Ve výběru nenajdete těžké váhy thajského turismu jako jsou Phuket, Koh Samui, Koh Phi Phi nebo Koh Lipe.

Článek

V tomto výběru byly totiž použity dvě hlavní kritéria, tím prvním je samotná krása ostrova, druhým jeho atmosféra nezkažená neřízeným turistickým boomem. A ve druhém kritériu tyto slavné ostrovy příliš bodů nenasbírají. Ani jeden z deseti vybraných ostrovů vás jako první při představě Thajska možná nenapadne, ale to neznamená, že právě na jednom z nich nenajdete své vysněné Thajsko. Zde jsou nejúžasnější ostrovy nejen pro rok 2025:

Koh Kood

Rozvoj turismu na tomto poměrně velkém ostrově nedaleko hranic s Kambodžou začal relativně nedávno, což je vzhledem k tomu, že zdejší pláže a moře patří k nejkrásnějším v zemi, dosti překvapivé. Proč tomu tak bylo nedokáži říct, možná jen hrálo roli, že je prostě trochu stranou od hlavních cest a dostatečně daleko od mezinárodního letiště. Pokud jej ale chcete zažít v jeho současné kráse, pospěšte si, čím dál více lidí o něm po návratu z Thajka básní. A to znamená jen jedno.

Důvody pro Kok Kood: pláže, klidné a průzračné moře, vodopády ve vnitrozemí, řídce zalidněný, tradiční venkovský život, luxusní hotely, vhodný pro island-hopping

Koh Mook

Ostrov dlouhý čtyři kilometry, a ještě o něco užší, a přesto na něm najdete vše za čím lidé k moři do Thajska jezdí. A ještě pár překvapení navíc. Jsou zde vápencové stěny ukrývající malé pláže, najdete tady rybářskou vesnici, přívětivé místní obyvatele, žádná auta jen motorky a tuk-tuky, pohodovou atmosféru, pár příjemných barů, bílou pláž s jemný pískem, restaurace se skvělým thajským jídlem, možnost řady aktivit a výletů k okolním ostrovům a k tomu třeba pláž v jeskyni.

Důvody pro Koh Mook: atmosféra, různorodost, jeskyně Morakat, pláže, vhodný pro island-hopping, výhledy

Koh Yao Yai

Nedaleko od Phuket a přece od něj na tisíc světelných let daleko. Je až neuvěřitelné, jak se od sebe mohou tak blízká místa na mapě, tak moc lišit. Pokud se vám nelíbilo na Phuketu, nemusíte hledat při výběru dalšího ostrova jiný. Stačí jen kousek popojet lodí. Nesmírně se hodí také pro objevování na skútru, stejně jako jeho soused Koh Yao Noi. Cestou se můžete zastavit v některé z vesnic, dát si jídlo přímo od rybářů nebo koupit ovoce právě utržené v sadu a pokračovat dál. Oba ostrovy se dají velmi snadno zkombinovat a je to z nich velmi blízko k dalším zajímavým ostrovům v Andamanském moři.

Důvody pro Koh Yao Yai: vhodný pro poznávání na skútrech, tradiční vesnický život, blízkost mezinárodního letiště, některé pláže, atmosféra, vhodný pro island-hopping, výhledy

Koh Jum

Na Koh Jum se tak nějak zapomnělo, i když se nachází kousek od Krabi, a to jen a proto, že na něm nenajdete na první pohled bezchybné pláže. Těmi se stávají, až když se na ostrov dostanete a zjistíte, že je máte více méně pro sebe. To vám pak přestane vadit, že nevypadají jako ty na Phi Phi nebo Phuketu. Atmosféra je zde rodinná a nikam se tu nespěchá. Takhle si mnozí Thajsko představují.

Důvody pro Koh Jum: atmosféra, malý počet turistů, vesnický život, vhodný pro island-hopping, zajímavá ubytování, blízkost mezinárodního letiště

Koh Tarutao

Na tomto ostrově se sice stěží ubytujete, ale pokud hledáte v Thajsku ostrov, který je člověkem minimálně poznamenán, pak zřejmě nevyberete lepší. Proto byl také na území ostrova zřízen národní park, který na tomto faktu nemá nic změnit ani do budoucna. Můžete sem vyrazit na výlet, zkusit ostrov objet na kajaku nebo přespat ve stanu na jedné ze zdejších pláží a při každé z těchto aktivit oceníte jedinečnost místa téměř nedotčeného moderním světem.

Důvody pro Koh Tarutao: téměř nedotčená příroda, pláže, vhodné pro kajaking, malý počet turistů, vhodný na jednodenní/vícedenní výlet

Koh Phangan

Z výběru jednoznačně nejturističtější ostrov, který zde musí být už proto, že ne každý hledá v Thajsku klidnou dovolenou. Koh Phangan je o akci, ale nemusíte se bát, je zároveň dostatečně velký na to, abyste si na něm našli své klidné místo. Mladí sem jezdí ve velkém a staří zase už dobře znají důvody, proč se sem každoročně vracet.

Důvody pro Koh Phangan: párty, široký výběr aktivit a ubytování, pláže, vhodný pro island-hopping, vhodný pro poznávání na skútrech, blízkost mezinárodního letiště

Koh Kradan

Vlastně na ostrově najdete jen jednu dlouhou pláž, pár menších, několik možností ubytování, prales, a to je všechno. Žádná vesnice, žádné silnice, žádné auta ni motorky, žádné diskotéky. Ale co naplat, když se ona dlouhá pláž v posledních letech pravidelně umisťuje ve výběrech nejkrásnějších pláží světa a je tu v noci takový klid. Tohle místo není pro někoho, kdo má rád aktivní dovolenou, avšak pro odpočinek je přímo úžasné.

Důvody pro Koh Kradan: pláže a průzračné moře, šnorchlování a potápění, vhodný pro island-hopping, klidná dovolená, výhledy

Koh Surin

Možná ty nejodlehlejší thajské ostrovy, které jsou součástí národního parku Mu Koh Surin a nenajdete na nich žádné klasické ubytování. Přespat zde můžete jen ve stanu na jedné z pláží v rámci vícedenního výletu z pevniny. Odměnou za tu dlouhou cestu a trochu nepohodlí vám budou korálové zahrady, krásné pláže, pralesem pokryté ostrovy a vesnice Mokenů, kteří žijí od nepaměti v souladu s mořem, které jim dává obživu. Zde najdete Thajsko, jak jste si ho vysnili a vůbec nevadí, že tady nebudete moci zůstat celou dovolenou.

Důvody pro Koh Surin: pláže a průzračné moře, šnorchlování a potápění, vhodný na jednodenní/vícedenní výlet, téměř nedotčená příroda, atmosféra

Koh Phra Tong

Ostrov tak neznámý, že o něm neslyšela ani většina Thajců. Je domovem jediné thajské savany, rozlehlých mangrovů, bohatý na vzácnou faunu a flóru a je zde více než 15 kilometrů širokých pláží, na kterých budete mimo hlavní sezónu sami. Stejně jako zde nenajdete žádnou asfaltovou silnici a žije zde jen několik stovek obyvatel. Možností ubytování je na ostrově jen několik, ale řadí se na škále od luxusního po velmi jednoduché. Vybere si tu tedy každý.

Důvody pro Koh Phra Tong: téměř nedotčená příroda, pláže, klidná dovolená, malý počet turistů

Koh Libong

Koh Libong je ostrov známý snad jen výskytem dugongů, které najdete jen na několika thajských ostrovech. A možná i díky tomu, že ne každý touží jet takovou dálku, aby viděl toto vzácné zvíře, zůstává stranou masovému turismu. Můžete zde tak zažít tradiční venkovský život v některé ze zdejších vesnic, najít si pláž na které budete celý den sami, nebo vyrazit na výlet na některý z nedalekých ostrovů. Asi vás nepřekvapí, že řada z nich patří také mezi ty nejméně navštěvované v regionu.

Důvody pro Koh Libong: tradiční venkovský život, klidná dovolená, malý počet turistů, atmosféra, vhodný pro island-hopping

Zdroje: Převážně vlastní zkušeností a znalosti Thajska, doplněné o názory dalších cestovatelů, které jsem na cestách potkal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz