Hlavní obsah
Cestování

Top 9 exotických destinací pro začátečníky i s itinerářem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cestovatel/ vlastní fotoarchiv

Top 9 exotických destinací pro začátečníky

Téměř každý, kdo rád cestuje, jednou zatouží poznat oblast, která se výrazně odlišuje od místa, kde žije. Zde je devět destinací, kam se nemusíte bát vyrazit na svou první exotickou dovolenou na vlastní pěst včetně návrhu itineráře na dva týdny.

Článek

Thajsko

Kdybychom udělali průzkum, jaká je nejčastější první exotická dovolená na vlastní pěst mezi obyvateli Evropy, jsem si jist, že by s přehledem vyhrálo Thajsko. Důvodů to má mnoho. Nejde jen o více než tisíc ostrovů, krasové útvary, budhistickou kulturu, úsměvy a vřelost nebo jednu z nejchutnějších kuchyní světa. Důvodem je také rozvinutá turistická infrastruktura, kvalita služeb a stále velmi přijatelné ceny. V Thajsku není problém se dostat kamkoliv poměrně jednoduše a levně. Obzvláště úžasné je cestovat mezi místními ostrovy bez využívání reservačních portálů. Stačí jen vyjít na ulici nebo přijít do přístaviště a za chvíli sedíte na lodi a plujete, kam potřebujete.

Itinerář na začátek: Bangkok (2n), Ayutthaya (2n), Ko Chang (3n), Ko Kood (4n), Ko Mak (3n)

Guadeloupe

Guadeloupe je stejně jako Martinik francouzským departmentem a na obou ostrovech se nacházíte vlastně v EU, i když ležíte pod kokosovými palmami. To je samo o sobě zajímavé, ale popravdě, kvůli tomu bychom do Karibiku neletěli. Guadeloupe je vlastně souostroví tvořící několik ostrovů, přičemž každý je jiný, a proto dostal v tomto výběru přednost před Martinikem. Na zdejších plážích se hraje pétanque, ráno městy a vesnicemi voní čerstvě upečené bagety, ale popíjí se zde karibský rum a hory jsou porostlé pralesy a protkané vodopády. Pokud Guadeloupe porovnáme se sousedními ostrovy, zjistíme, že má z Evropy mnohem více než by se mohlo zdát, že je takovou krásnou přestupní stanicí do exotiky Střední Ameriky a Karibiku.

Itinerář na začátek: Basse – Terre (5n), Grande – Terre (2n), Marie Galante (4n), Iles des Saintes (3n)

Omán

Omán je zjevením Arabského poloostrova. Vedle válkou zmítaného Jemenu a zeměmi, které se rády chlubí vším největším, nejdražším a nejokázalejším, vsadil na tradici. A z pohledu cestovatele udělal dobře. Pokud opomeneme Jemen, pak je také zemí v regionu nejrozmanitější i zemí s nejkrásnějšími plážemi. Není divu, že je stále populárnější. Vzhledem k tomu, že jde o velmi bezpečnou zemi, kde je možné kdekoliv stanovat, pokud máte hlouběji do kapsy, kde se o vás místní nezajímají jen proto, aby vydělali, a kde je skvělá silniční síť s řídkým provozem (mimo Maskat) a benzín stojí 12 korun, je zjevné, proč je Omán tou pravou exotikou pro začátečníky a nejen pro ně.

Itinerář na začátek: Maskat (3n), Misfat Al Abriyeen (4n), poušť Ash Sharqiyah (2n), Súr (5n)

Japonsko

Japonsko je pro Evropana navzdory svému překotnému ekonomickému a technologickému rozvoji stále tou pravou exotikou. Jiné je zde téměř všechno, i když často až při hlubším pohledu. Země vycházejícího slunce je vhodné zejména pro ty, kteří se bojí exotiky, neboť bývá mnohdy spojena s nižším standardem ve všech oblastech cestování a služeb, horším zdravotnictvím, pokud už by bylo zapotřebí, větším chaosem a menší předvídavostí. Toho se nemusíte v Japonsku bát, neboť vše uvedené je na mnohem vyšší úrovni než u nás doma. Japonci jsou až pedantští milovníci pořádku a kvality.

Itinerář na začátek: Kjóto (3N), Koya-San (1N), prefektura Nagano (3N), Nikkó (3N), Kawaguchiko (2N),  Tokyo (2N)

Kostarika

Pokud bych nechal vybrat cestovatele napříč světem nejvhodnější destinaci pro začátečníky v Latinské Americe, většina z nich jistě řekne bez váhání: „Kostarika“. Patří mezi nejbohatší a nejbezpečnější země regionu, turistická infrastruktura zde funguje skvěle, stejně jako zdravotnictví nebo další služby. A heslo „pura vida“ je až příliš nakažlivé. Kostarika k tomu jede na zelené vlně, chrání na velké části své rozlohy přírodu v národních parcích a rezervacích, nepotřebuje armádu a je v mnoha dalších ohledech revoluční. Jedná se také o místo s jednou z největších biodiverzit na světě, místo, kde se můžete učit surfovat, koupat v termálních pramenech, pozorovat mořské želvy nebo vyšlápnout na nějakou z aktivních sopek. Má to snad jediný háček. Patří rovněž mezi destinace v Latinské Americe nejdražší.

Itinerář na začátek: San Jose (1n), Manuel Antonio (2n), Volcán Poás (2n), Rio Celeste (2n), Rincón de la Vieja (3n), Santa Teresa (4n)

Jordánsko

Na tak malém prostoru tolik světově proslulých lokalit! Petra, Mrtvé moře nebo Wadi Rum jsou natolik známá místa, že je netřeba představovat. Ale věděli jste, že Jordánsko má také přístup k Rudému moři a tedy k prvotřídnímu potápění, že je protkáno sítí turistických tras, je zde celá řada římských památek, křižácké hrady a město Ammán patří k nejzajímavějším městům na Blízkém východě? Jordánsko je exotikou, na kterou stačí i mnohem méně než dva týdny, pokud chce vidět jen ty nejzajímavější místa, čím déle v něm zůstane, tím lépe jej ovšem budete moci poznat, a hlavně vám zbyde i čas na místa méně proslulá.

Itinerář na začátek: Ammán (2n), Mrtvé moře (4n), Petra (2n), Aqaba (3n), Wadi Rum (2n), Jerash (2n)

Malajsie

Váhal jsem mezi Malajsií, Filipínami a Vietnamem, jakou že zemi z JV Asie mám do výběru k Thajsku připojit. Malajsie vyhrála zejména kvůli pohodlí. Dostat se do Malajsie je přibližně stejně snadné a levné jako do Thajska. Existuje zde dokonalá síť levných vnitrostátních leteckých linek, města jsou zde propojena kvalitní autobusovou dopravou a mezi ostrovy a pevninou pendlují rychlé lodě zajišťující komfort cestujícím. Navzdory tomu je Čechy neprávem v rámci regionu opomíjená. Vlastně příliš této menší oblibě nerozumím, obzvlášť, když uvážím, že Malajsie ukrývá jedny z nejúchvatnějších potápěčských lokalit na zeměkouli, pralesy překypujících faunou a flórou, ohromné jeskyní systémy, nejvyšší horu regionu, moderní velkoměsta, i města s historií, čajové plantáže, ale i ostrovy, které se krásou mohou klidně měřit s těmi v Thajsku. Bornejskou část Malajsie bych ale přeci jen přenechal spíše mírně zkušenějším cestovatelům.

Itinerář na začátek: Kuala Lumpur (2n), Tioman (4n), Taman Negara (2n), ostrovy Perhentian (3n), Langkawi (3n)

Maroko

Po dlouhá desetiletí se mnohým Evropanům a Američanům při představě exotiky vybavoval obraz marockých medín, přeplněných a hlučných bazarů, restaurací vonící kořením a mátovým čajem, pouštní duny, oázy a vrcholky Vysokého Atlasu. Oblíbili si ho umělci, hnutí hippies i dnešní baťůžkáři. Maroko se modernizuje, ale to hlavní stále zůstává. I v centru Marakéše nebo Rabatu si člověk stále připadá jako v nějakém starém filmu a nedivil by se, kdyby někde v místní restauraci potkal Humphrey Bogarda s Ingrid Bergman. To vše rámují skvělé ceny, výborná úroveň služeb a rozvinutá infrastruktura.

Itinerář na začátek: Fes (3n), Meknes (2n), Rabat (2n), Tanger (3n), Chefchaouen (4n)

Turecko

Za hranicemi all-inclusive hotelů a pobřežních měst, které v sezóně praskají pod přívalem turistů a ztrácí své exotické kouzlo na vás čeká možná ta nejbližší exotika vhodná pro začátečníky. Přeci jen o něco méně jiná než například Maroko, ale zase o mnoho méně stresující pro začátečníka, pro kterého taková marocká medína může být přeci jen příliš intenzivní. V Turecku je levná a kvalitní vnitrostátní letecká přeprava, a tak se i za dva týdny dá Turecko procestovat křížem krážem. A rozmanité je tak, že tomu nebudete chtít během cesty uvěřit.

Itinerář na začátek: Istanbul (3n), Trabzon (3n), Göreme (2n), Lýkijská stezka (4n), Bodrum (2n)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz