Hlavní obsah
Názory a úvahy

Cestujete letadlem? Roušky jsou sice už téměř zapomenuté, ale do letadla se hodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: romanakr, www.pixabay.com

,,Doba covidová“ je naštěstí už snad za námi, byť tu po ní zbyly nepříjemné zdravotní indispozice, hlavně u rizikovějších skupin. Roušku už dnes nemá nikdo, pokud tedy nejdete nemocný k lékaři. Ovšem pokud plánujete cestovat letadlem, tak se hodí.

Článek

Časy, kdy jsme museli všude možně chodit s rouškou, jsou již pryč. Sice ještě vídám sem tam někoho, kdo s rouškou nastoupí třeba do autobusu, ale je jich hodně málo. Navíc, ruku v ruce s názorem o promoření lidstva už na tohle nikdo nehledí. Svým způsobem to nemůžu mít nikomu za zlé. Sice byl člověk trochu chráněn před případnou infekcí, na druhou stranu obranyschopnost klesla na bod mrazu a po rozvolnění opatření stačilo jen kýchnutí, aby si člověk doma poležel na 14 dní, protože imunita nebyla schopna fungovat pořádně.

Foto: Kaffeesüchtig, www.pixabay.com

Rouška

V tu dobu asi na roušky nadával každý. Kvůli ochraně před viry jsme si poničili imunitu a rizikovější skupiny lidí měly po sundání respirátorů zaděláno na problém. Člověk by si řekl, že respirátor byl asi to nejhorší, co si člověk na sebe mohl vzít. Ale ono to tak úplně není.

Riziko tu je…

Někteří lidé i s menším kašlem jdou do práce (chápu, že kvůli menšímu zakašlání doma zůstávat nebudou). S dodržováním některým opatřeních se snad podaří i nepřenést případnou nemoc na někoho dalšího, kor když je zajištěna regulace vzduchu skrze otevřená okna. Ovšem to je předpoklad místnosti s otevřením prostoru. Třeba v takovém letadle ale ta možnost není. Okno tam neotevřete, sice je puštěna klimatizace, ale ta tu nahrává spíš vzniku nachlazení.

Takže ačkoliv nejsem úplně příznivcem roušek, v letadle bych doporučila si tu roušku nasadit. Alespoň lidem, co i při kýchnutí schytají všechny možné bacily a celou dovolenou prosmrkají a prokašlou, takže z následných dní, kdy si měli užívat klidu, jim nic nezbyde, a ještě to celé po návratu odmarodí.

Známá jela v létě na dovolenou, hurá za sluníčkem a za teplem k moři. Vzala si s sebou pokrývku kvůli klimatizaci, aby nenastydla v letadle a užila si následující dny. Klimatizace ji sice nesrazila, zato při zpáteční cestě seděla blízko staršího pána, který kašlal, roušku neměl. Zakašlání nebylo takové, že by prokašlal celý let, ale i tak to stačilo, aby nějaký ten ,,prevít doletěl“ až ke známé, která pak kvůli tomu strávila asi delší dobu na pracovní neschopnosti. Snížená imunita se zde přihlásila o slovo. Inu, co nadělat, naštěstí se z toho dostala. Ačkoliv jsem původně považovala za hlavního viníka zmíněnou klimatizaci, tak původcem byl kašel a imunita, která zřejmě pořádala ,,den otevřených dveří“ a vítala nově příchozí. Za několik dní se z toho tedy známá dostala, ale od té doby doporučujeme s ostatními kamarádkami, aby si brala roušku nebo respirátor do letadla. Možná bude za podivínku, ale aspoň to snad ochrání před nezvanými hosty.

Anketa

Chráníte se v letadle před případnými nemocemi?
Ano, beru si roušku.
0 %
Ne, nijak se nechráním, imunitu mám silnou.
50 %
Ne, nechráním. Pokud začnu marodit, většinou se rychle uzdravím.
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Příběh známé, použit se svolením

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz