Hlavní obsah
Cestování

Dovolená u moře s možností aktivního poznávání a aktivní sopkou? Vítejte na Reunionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexandre Péribé – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Každý z nás potřebuje nějaký ten oddych od zaměstnání a zkoumá dovolenkové destinace. Někdo hory a turistiku, jiní dávají přednost moři a plážím. Kromě oblíbených letovisek existují lokality, kde může být také nádherně a člověk o nich třeba ani neví.

Článek

Než mi kolegyně řekla, kam se chystá na dovolenou, tak se přiznám, že do té doby jsem o tom místě ani neslyšela. Ostrov Reunion, cože? A to je kde? Pro mě to byla jen taková symbolická tečka na mapě na modrém podkladu, znázorňujícím oceán. Když jsem se zorientovala, zírala jsem, kde až kolegyně bude. A je mi líto, že jsem o tom ostrově neslyšela více, protože je fakt nádherný. Alespoň dle dostupných fotek. Takže jsem se rozhodla, že si o něm něco zjistím. Že budu později závidět, to už k tomu patří. Tento ostrov stojí za pozornost.

Kde ho najdeme?

Ačkoliv je ostrov Reunion lokalizován v Indickém oceánu, je součástí Evropské unie, patří pod Francii. Hlavním městem tohoto ostrova je Saint-Denis. Spolu s ostrovem Mauricius, Rodrigues a Cargados Carajos tvoří souostroví Maskarény. Leží východně od ostrova Madagaskar.

Foto: Autor: TUBS, CC BY-SA 3.0

Reunion mapa

Foto: Autor: Tonton Bernardo – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Saint-Denis

Snad každý si tu přijde na své. Milovníci oddechu si můžou odpočinout na nádherných plážích, naopak dobrodruzi jistě nepohrdnout pralesem a možností vidět aktivní sopku. Pokud byste chtěli ochutnat místní alkoholické nápoje, pravděpodobně budete odkázáni Saga du Rhum, což je destilérka nedaleko města St. Pierre. Můžete zde ochutnat, rum nejrůznějších příchutí, od vanilkového až po banánový. Zajímavostí je také rum s chilli papričkami. Už jen název láká.

Pojďme zabrousit lehce do historie…

Na Reunionu do 17. století nikdo nežil. Teprve až v 17. století se na tomto ostrově usídlili přistěhovalci z Francie a poddaní této kolonie. Jelikož zde byly tropy, nejvíce se uchytilo pěstování cukru jako hlavního ekonomického favorita. Proto také vás pravděpodobně průvodci na ostrově seznámí s možností zajít si na pole, kde je cukrová třtina. Ale zpět k přistěhovalcům. Kromě Francouzů zde můžete najít Malajce, Vietnamce a další národnosti. Nejčastějším jazykem zde je reúnionština, úředním jazykem je pak francouzština. Ačkoliv byl ostrov do 17. století neobydlený, již v 10. století sem příležitostně zavítali arabští námořníci.

Po stránce přírody

Jak už jsem zmínila výše, Reunion společně s dalšími třemi ostrovy tvoří souostroví Maskarény. Na ostrově je nejvyšší horou Piton des Neiges, ale je tu také aktivní sopka s názvem Piton de la Fournaise. Je brána jako nejaktivnější sopka na Zemi. Téměř polovinu ostrovu zabírá národní park Reúnion, který je také veden na seznamu světového přírodního dědictví. Byl založen v roce 2007.

Foto: Autor: Mamphi – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Piton des Neiges

Milovníci přírody a trekingu budou uchváceni přírodním skvostem v podobě deštného pralesa Bebour, který je ve středu ostrova. Lze tu nalézt několik set kilometrů dlouhých stezek pro pěší túry. Ale abychom nezůstali jen u turistiky, zmíním možnost potápění u korálových útesů. Koupání je ale zakázané kvůli výskytu žraloků. Dalo by se říct, že ostrovy Reunion a Mauricius to mají rozdělené – Mauricius je pro odpočinek a na aktivní turistiku vzhůru na Reunion.

Foto: By Samuel A. Hoarau - Own work, CC BY-SA 3.0

Piton de la Fournaise

A něco málo k jídlu

Přejděme nyní k reúnionské gastronomii. Co je vlastně typické pro tento ostrov? Klasikou je kuřecí maso v omáčce (může být i rybí), k tomu se podává rýže. Kromě rýže k tomu můžete dostat i čočku. Z tropického ovoce je přidanou hodnotou mango, ananas, anebo třeba papája. Dalším možným pokrmem jsou klobásy v rajčatové omáčce.

A pití? Vzhledem ke zmínce o cukrové třtině je významnou položkou ,,nápojového lístku“ rum. Dalším možným nápojem je víno, nebo pivo.

Reúnionská ekonomika

Jelikož ostrov nemá právě ty největší rozměry, není tu moc možností, co by mohl vyvážet. Samozřejmě největším ekonomickým tahačem je turismus. Dalšími významnými odvětvími jsou zemědělství a potravinářství. A co se vlastně z ostrova Reunion vyváží? Na prvním místě je pochopitelně cukrová třtina. Díky ní je na ostrově také ve velkém výroba rumu, který si drží pomyslnou stříbrnou příčku. Bronzové místo pak zabírá vanilka.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz