Hlavní obsah
Finance

Důraz na pracovní aktivitu při pobírání dávek? Za mě jedině dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MR-PANDA, www.pixabay.com

Rok 2025 bude znamenat změnu dávek státní sociální podpory a hmotné nouze, konkr. sloučení příspěvku na bydlení, přídavku na dítě, doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí. Důraz bude kladen i na pracovní aktivitu. To může pro některé být problém.

Článek

Žadatelů o dávky státní sociální podpory, popř. o dávky hmotné nouze je nespočet. V dubnu a v říjnu to vždy pocítí zaměstnanci Úřadu práce, kdy musí zpracovávat formuláře s příjmy a náklady na bydlení jednotlivých žadatelů. Dávat pozor na správně vyplněné položky, kontrolovat dodání všech potřebných podkladů a zadat do počítače, je na delší dobu. Zvlášť když ne všichni vždy dodají to, co mají, a úředníci tak musí vyzývat k doložení zbývajících podkladů. Někdy potřebné dokumenty obdrží, jindy musí zdlouhavě vysvětlovat, co to vlastně po žadatelích chtějí. A to nemluvím o možnosti podání všeho v online podobě, která měla vše pracovníkům ÚP usnadnit. Dle mého jim to spíše ztížila. Spousta lidí může vyplnit něco špatně a následně probíhá komunikace, co je kde třeba opravit, apod. Ideální je dostavit se osobně a vše na místě vyřešit.

Foto: tři 23, www.pixabay.com

Žádost

Co je docela zajímavé, je posuzování kritérií u dávek. Konkrétně tedy kontrola docházky dětí do školy, popř. pracovní aktivita. Osobně bych vůbec neřešila, co přesně má dotyčný žadatel za práci, hlavně, že tu práci má a snaží se svou situaci řešit aktivně. Ať už jako uklízeč, kopáč na stavebních pracích, čistič, či cokoliv jiného.

Foto: jarmoluk, www.pixabay.com

Pracovník

Jelikož se často setkávám s klienty, kteří pobírají příspěvek na bydlení, ovšem jejich ekonomická aktivita je zkrátka nulová, zajímalo by mě, zda tento přístup k dávkám donutí tyto lidi změnit jejich postoj a začít přistupovat zodpovědněji ke svému životu, nespoléhat se na pomoc od státu. Skoro vždy jásám v duchu radostí, když někdo ke mně přijde s prosbou o pomoc při hledání práce, ať už třeba jen předáním kontaktu na pracovní agentury, anebo vyloženě přímým dohledáváním konkrétních pracovních nabídek. Že z toho později zřejmě nic nebude, si úplně nepřipouštím, dokud mi při několikátém setkání klient nesdělí, že se mu nikdo neozval. Přece jen přišel s prosbou, tak udělám první poslední, abych mu s nalezením práce pomohla a on mohl jít a začít měnit svůj život. Ovšem to už zní dost naivně vzhledem ke zkušenostem, které jsem zažila, kdy jsem celá nadšená předávala kontakty na agentury a nic dotyčným nevyšlo. Jsem tedy napjatá, jak bude v budoucnu vypadat posuzování dávek u jednotlivých žadatelů, zda vše zůstane víceméně ,,při starém“, anebo se významně sníží počet žadatelů, případně výše vypláceného příspěvku. Jsem určitě pro možnost, aby se lidem, kteří nevystačí se svými příjmy, pomohlo s hrazením nájmu (a myslím tím lidi, co mají zdravotní handicap nebo z jiného vážného důvodu nemohou najít lépe placené zaměstnání). Na druhou stranu oceňuji fakt, že se nyní přístup k tomuto změní a budou se důkladněji posuzovat některá kritéria.

Anketa

Souhlasíte se sloučením uvedených příspěvků do jedné dávky?
Ano, souhlasím. Souhlasím též s důrazem na daná kritéria.
87,8 %
Ne, nesouhlasím.
12,2 %
Celkem hlasovalo 139 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Žadatel

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz