Hlavní obsah
Zdraví

Hypertyreóza aneb když hubnete, aniž byste chtěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paulina/ freepik

Sníte všechno, co můžete, jen abyste ručičku na váze vyhnali trošku do vyšších míst. V chladnější místnosti máte pocit, jako byste byli nabalení do několika vrstev oblečení, ačkoliv jiní mají husí kůži. Možná čas nechat si vyšetřit štítnou žlázu..

Článek

Co to je hypertyreóza

Hypertyreóza je název pro onemocnění štítné žlázy, která má v tomto případě zvýšenou funkci. Ve většině případě postihuje častěji ženy než muže. V podstatě produkuje více hormonů, než tělo potřebuje. Dá se poznat i podle zvětšení.

Foto: freepik, www.freepik.com

Normální štítná žláza X zvětšená štítná žláza

Příčiny hypertyreózy

U této nemoci jsou možné tři příčiny, dělí se dle vzniku. Tou první je Basedowova nemoc. Jedná se o poruchu těla, kdy imunitní systém vytváří protilátky, které přimějí štítnou žlázu, aby zvýšila svou činnost. Druhou příčinou je struma, kdy jsou ve zvětšené štítné žláze uzly a ty podporují zvýšení hormonální činnosti. Třetí možností je exogenní hypertyreóza. Ta vzniká, když je tělu dodáváno větší množství hormonálních léků (obvykle jakou součást léčebné terapie). De facto jde tedy o předávkování pří léčbě této nemoci.

Projevy hypertyreózy

Jak už bylo zmíněno výše, jedním z příznaků je nedobrovolné hubnutí, návaly horka a problém se spánkem. Člověk také může trpět výkyvy nálad. Může trpět úzkostí, v jednu chvíli může cítit radost, v následujícím okamžiku už je mu ale téměř do pláče. Bývá unavený, při rozhovoru s ním si můžete myslet, že mluvíte se strojem, jak rychlou má mluvu. Na kůži se mu můžou vyskytnou bílé skvrny, známé jako vitiligo. Co asi žádná žena neocení, je přílišný výskyt ochlupení a bohužel pro ženské pokolení i vypadávání vlasů. Pacient může mít také problém se svaly, cítit v nich slabost. Může si také stěžovat na zvýšený tep a bušení srdce. Krevní tlak je vyšší a ženy mohou mít poruchy menstruačního cyklu.

Foto: 13nuta, www.freepikcom

exoftalmus

Kdy hrozí hypertyreóza

Předpokladem je výskyt onemocnění v rodině. Dále je možný výskyt u osob starších padesáti let nebo u těch, kteří mají autoimunitní onemocnění.

Jak s hypertyreózou bojovat

Léčba se primárně odvíjí od toho, co přesně nemoc způsobilo. Pakliže je na vině Basedowova choroba, podávají se pacientovi tyreostatické (substituční) léky, u kterých se postupně snižuje dávkování. Dle stavu pacienta jsou nasazeny i betablokátory, jenž snižují srdeční činnost. Do cca tří měsíců lze očekávat, že se stav štítné žlázy uvede do normálu. Je nutné ale následující rok, ideálně rok a půl v léčbě pokračovat.

Pokud nestačí léky, přechází se k chirurgickým možnostem, což znamená odstranit štítnou žlázu. Pochopitelně je třeba po jejím odstranění potřebné hormony celoživotně do těla dodávat.

Dále je také možná terapie za pomoci radioaktivního jódu, který žláza zachytává a působí tak na ni.

Aby lékař správně určil diagnózu, nejprve zjistí možnost výskytu nemoci štítné žlázy v rodině a možná podstoupená vyšetření. Následně štítnou žlázu prohmatá, aby věděl, jak je velká. Nezbytnou součástí jsou testy z krve pro vyšetření hormonů a ultrazvuk. V případě nutnosti také biopsie.

A co já..

Pokud se hodně potíte, je dobré nosit bavlněné oblečení. V případě problému s očima zkonzultovat situaci s lékařem a nechat si napsat případně oční kapky. Na místě je také odpočinek, relaxace a omezení potravin s jódem a alkoholem.

Anketa

Trpíte vy nebo někdo z vašeho okolí hypertyreózou?
Ano.
0 %
Ne.
100 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Hypertyreóza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz