Hlavní obsah
Bydlení

Hypotéky prý zlevní, ale ceny nemovitostí porostou. Kdo na to bude mít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Pocit, že vlastní bydlení je dosažením určitého statusu a jistoty, je v českých lidech silně zakořeněný.

Článek

Ostatně, vlastnické bydlení je dost časté zejména v zemích bývalého východního bloku, zatímco směrem na západ se touha po vlastním bydlení přelévá spíše do nájemního bydlení.

Pro mladé lidi, kteří nejsou zakořenění a rádi poznávají nová místa, střídají práce nebo pracují na volné noze, je nájemní bydlení rozumnější. Nemusí se nikde vázat, mohou střídat bydliště podle potřeby a vyzkoušet si třeba i různé druhy bydlení - jednou v panelovém domě, jindy v rodinném domku, ve městě, na vesnici, prostě ochutnat od každého trochu a pak se třeba rozhodnout pořídit svoje vlastní bydlení tam, kde jim to nejvíce vyhovuje.

Někteří lidé zase nemají změny moc rádi a vyhovuje jim jedno trvalé místo, přičemž preferují vlastní byt nebo dům. Cítí se tak jistější, bez ohledu na to, zda si na něj sami našetřili, nebo jestli musí splácet hypotéku. Když máte své vlastní bydlení, nejste závislí na někom jiném a zároveň si můžete do určité míry dělat, co chcete. To v nájemním bydlení zas tak dobře nejde. Samozřejmě záleží na domluvě s pronajímatelem, ale málokdy povolí nějaké extra změny.

Velkou nevýhodou nájemního bydlení jsou nedostatečně legislativně ošetřené vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem. Pronajímatelé se často bojí zničení svého majetku, neplacení nájmu a v případě problémového nájemníka je těžké se ho zbavit. Nájemci zase často řeší, že jim pronajímatel nechce dát smlouvu na dobu neurčitou a tak jsou stále v nejistotě, že jim zvedá často nájem, neřeší případné problémy s nemovitostí atd. Nájmy tak s sebou nesou mnohá úskalí pro obě strany.

Pro mnoho lidí tak bylo vítanou zprávou, když ČNB snížila základní úrokovou sazbu. V posledních dvou letech byl úrok na vysoké úrovni a úvěry tak byly pro řadu lidí kvůli vysokým úrokům nedosažitelné a nepřiměřeně drahé. Zejména v kombinaci s vysokými cenami nemovitostí to byl pro mnoho lidí nepřekonatelný problém. Podle hypotečního experta Ostatka bude docházet k pozvolnému snižování úroků a paralelně s tím k nárůstu zájmu nových klientů.

Zvýšený zájem lidí o koupi nemovitosti však pozvedne i očekávání prodejců nemovitostí, kteří začnou postupně navyšovat ceny volných nemovitostí. Což je problém zejména proto, že i když se očekávalo, že kvůli vysokým úrokům hypoték budou nemovitosti zlevňovat, aby se vůbec prodaly, nic takového se nekonalo a prodejci spíše vyčkávali. Nyní, když poroste zájem, budou ceny zvedat z původní už tak poměrně vysoké ceny. Pro řadu lidí, kteří nyní dosáhnou na hypoteční úvěr, se tak nemovitosti stanou nedostupné kvůli vysoké pořizovací ceně.

Co dalšího se může stát kamenem úrazu? Při sjednávání hypotéky musí mít většina zájemců našetřeno 20 % z pořizovací ceny nemovitosti z vlastních zdrojů. Nebo ručit jinou nemovitostí ve výši 20 %. Ne každý má však to štěstí, aby mu třeba někdo z rodiny ručil bytem nebo domem. A našetřit 20 % nemusí být nic snadného, zvláště když ve stejném čase už platíte nájem a nemáte pořádně z čeho šetřit.

Problém může nastat i ve chvíli, kdy odhadce banky odhadne hodnotu nemovitosti na nižší částku než je prodejní cena, kterou požaduje prodejce. Pak vám banka dá úvěr na 80 % odhadu a vy musíte doplatit nejen zbylých 20 %, ale ještě vše, co je rozdílem mezi cenou odhadnutou odhadcem banky a cenou požadovanou prodejcem. Někdy se dá snížení ceny usmlouvat, někdy ale ne. Záleží na tom, kolik zájemců prodejce má.

Snížení úroků je tak sice příjemné, ale bude dostatečné? Po vlastním bydlení nejvíce touží mladé rodiny nebo páry. Ale v dnešní těžké době, kdy ceny všeho rostou, ale mzdy často stagnují, protože ani podnikatelé na tom nejsou kvůli špatné ekonomické situaci dobře, jen těžko seženou mladí lidé potřebné úspory a jen velmi těžko by zvládali nemalé splátky.

Snížení úroků tak ještě nemusí znamenat nutně rozhýbání trhu realit. Ale doufejme, že je to první záblesk lepších časů pro ty, kteří touží po vlastním bydlení.

Anketa

Jak jste na tom s bydlením vy?
Bydlíme v nájmu a jsme spokojeni.
4,3 %
Bydlíme v nájmu, ale chceme vlastní.
15,2 %
Bydlíme ve vlastním za vlastní peníze.
23,9 %
Bydlíme ve vlastním, splácíme hypotéku.
56,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-centralni-banka-povzbudi-hypoteky-uvery-na-bydleni-zlevni-245444#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest244_hpdop_comments_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz