Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jan Bendig: Od mouky po odsunutí koncertu. Pomůže si tím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, www.pixabay.com

Snad každé známé osobnosti se občas na veřejnosti stane něco, s čím nepočítá. Někdo upadne a ukáže trochu více, než by měl, jiní vysloví nevinnou poznámku a neuvědomí si, že to může vyznít jinak. A pak máme útoky. Je to vždy takové, jak to vypadá?

Článek

Když v listopadu 2023 probíhalo slavnostní předávání Slavíků, málokdo mohl tušit, že dojde nejen k tomuto významnému okamžiku. Odehrála se tu i ne právě příjemná scénka, kdy byl zpěvák Jan Bendig posypán moukou. Někdo by nad tím mávl rukou, jiný se tím pobaví, další se zamyslí, proč se to vlastně stalo.

Sám Bendig se k tomu vyjádřil, že útok nechápe a je mu líto toho, co se stalo. Objevovaly se informace, že tato událost měla rasistický podtext. Že by na zpěváka hodil mouku z rasistických důvodů, útočník popřel s tím, že byl zkrátka Jan Bendig „první na ráně“. Takže tu máme kauzu, kdy byla na zpěváka vhozena mouka, ten celou záležitost špatně nese a spoustu dalších známých osobností mu vyjadřuje podporu. Proč ne, podpora je zapotřebí. Jelikož jsem četla články na toto téma a vím, že se občas toto stává, sama jsem si říkala, že snad celá záležitost „vyšumí“ a později se na to již zapomene.

O to větší bylo mé překvapení, když jsem začala číst informace, že celý útok byl předem domluvený. Říkám si, jak na tohle sakra přišli? Má člověk opravdu zapotřebí vyvádět takové „psí kusy“, aby ho ostatní litovali? Určitě je to jen spekulace, pokus o poštvání lidí proti zpěvákovi. Jenže když pak člověk čte zprávy, že policie celou záležitost vyhodnotila jako sehrání domluvené scény, tak to už opravdu neví, co si má myslet. Takže jak asi taková informace zapůsobí na veřejnost? Samozřejmě, že se objeví komentáře, že to zpěvák nemá zapotřebí a lidé se od něj odvrátí. Ale nikde se již člověk nedočte, na základě čeho se dospělo k takovému závěru? Ok, policie dělá svou práci a vyšetřuje, ale kde jsou důkazy, prokazující fakt, že by šlo o vymyšlenou kauzu?

Ať už to bylo jakkoliv, zpěvák rozhodně nijak nepomohl dané situaci tím, že přesouvá svůj plánovaný koncert na podzim. Chápu, že pro něj negativní reakce od společnosti, která ho nyní za uveřejnění informace, že celá „moučná show“ byla předem připravena, znamenají dost psychickou zátěž, ale na druhou stranu, odložením koncertu to působí, jako by svou vinu téměř přiznával. Jakoby si řekl, že když má nyní takový škraloup u veřejnosti, že jí radši „nebude chodit na oči“. I když by to bylo složité, řekla bych, že by pro něj bylo lepší, kdyby koncert se vztyčenou hlavou odzpíval, protože by měl tzv. čisté svědomí. Teď to působí tak, že asi na možnosti přípravy útoku opravdu něco bude.

Aby toho nebylo málo, veřejnost je tak popuzena zpěvákem, že postačí, aby se v novinách objevila zpráva o jeho bratrovi, který měl nehodu a už se objevují nenávistné komentáře, příp. bagatelizující narážky o odvrácení pozornosti. To už si říkám, jestli jsem v normální společnosti. Ať už svou kauzou zpěvák rozohnil, kolik lidí chtěl, smrt přející vzkazy mi úplně v pořádku nepřijdou. Svým způsobem chápu, že je veřejnost naštvaná, protože se objevily pochybnosti o pravdivosti celé události, ale nejsou důvodem k takovému chování. Sám zpěvák se tím, co se stalo (pokud je to pravda), potrestal sám. Veřejný lynč už není nutný.

Zdroj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz