Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jedna písnička a tisíce obdivovatelů? Z diktátora Koreje hvězdou TikToku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: drátěný materiál, www.freepik.com

Severokorejský vůdce, který je znám pro svou ráznost a bezohlednost. Za svým cílem si jde tvrdě, použít násilí, nebo i nechat popravovat není nic, s čím by měl tento muž problém. Stačí ale oslavný song na jeho osobnost a je rázem hvězdou. Nebo ne?

Článek

Trochu k životu vůdce Korejské lidové demokratické republiky

Narodil se 8. ledna 1984 v Severní Koreji jako nejmladší syn Kima Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui. Dětství a část mládí prožil ve Švýcarsku, kde navštěvoval pod jiným jménem mezinárodní školu. Naučil se německy, pochytil i základy angličtiny a francouzštiny. Pod dalším krycím jménem navštěvoval i školu u Bernu, kde vychodil sedmou a osmou třídu. Po ukončení školní docházky se vrátil do Severní Koreji, kde nastoupil na vojenskou akademii.

Po absolvování vojenské akademie zasedl v Komisi národní obrany, jednal o možnostech potravinové pomoci, stal se populárním. Mnozí mu předpovídali, že zasedne po otci na trůn, ačkoliv byl nejmladší. Tyto předpovědi se později vyplnily a 17. prosince 2011 se Kim Čong-un stal vůdcem KLDR. Za jeho vlády byly v KLDR vyrobeny atomové pumy a vyvinuté rakety. Během své vlády se setkal s prezidenty Donaldem Trumpem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Zákazy a popravy příbuzných

Za vlády Kim Čong-una bylo nařízeno 27 poprav, kromě 4 byly všechny veřejné. Kromě samotných poprav prožívaly muka rodiny zavražděných, když musely sledovat, jak jsou jejich děti spáleny plamenometem. Taková a další zvěrstva byla během této vlády praktikována. Násilí, bolest, smrt již byla vysvobozením.

Kromě poprav platilo striktní omezení nebo zákaz filmů a hudby. Kdo se podíval na jihokorejský film nebo poslouchal zakázanou hudbu, vystavoval se velkému riziku. Třeba netflixový trhák Hra na oliheň byl zakázán. Podíváš se na něj? Rozluč se se životem. V KLDR panují dost drsné a nelidské podmínky.

Foto: dayalguru, www.freepik.com

Plamenomet

Kim Čong-un hvězdou Tik Toku

Je proto s podivem, že tento vůdce, jehož vládnutí přineslo smrt spoustě lidem a jeho režim je hojně odsuzován, se stane opěvován pro skladbu Přátelský otec, kterou je tento vůdce oslavován. Někteří komentují skladbu s tím, že je hudba veselá, optimistická, člověk by se z ní radoval a mohl ji poslouchat neustále dokola. Padají i přirovnání ke švédské popové skupině ABBA. Dobře, dejme tomu, že je hudba melodická a veselá. Opravdu se pro melodii bude opěvovat člověk, který za své vlády zapříčinil spoustu tragédií, vyhrožoval vyhlazením USA a má na svědomí vypuštění několika střel?

Ve skladbě, kde jsou zachyceny děti s úsměvem, zpívající vojáci a další lidé, se nabádá k oslavě přátelského otce, který se celým svým srdcem stará o všechny. Zpívá se zde o důvěře a následování, o proměně přání ve skutečnost. Inu, poslouchá se to možná hezky, ale to je celé. Splní tento song svůj účel?

Anketa

Slyšel/a jste song, oslavující Kim Čong-una?
Ano, slyšel/a jsem jej. Nijak zvlášť se mi nelíbil.
8 %
Ano, slyšel/a jsem ho. Umí zaujmout.
4 %
Ne, zatím jsem neslyšel/a, ale ani mě nijak neláká si ho poslechnout.
88 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz