Hlavní obsah
Věda

Jurský park nás uvedl v omyl - velociraptor si nebyl vůbec podobný. Byl malý a opeřený. Mohl létat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fred Wierum – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63257512

Velikost vzrostlého krocana, peří místo studených šupin, teplokrevnost, soliterní lovec, dráp k probodávání. V čem všem se liší naše představy podle filmu Jurský park od pravděpodobné skutečnosti?

Článek

V Jurském parku byl nezapomenutelný a pro mnoho diváků mnohem hrozivější než samotný Tyrannosaurus rex. Rychlý, prudce inteligentní, spolupracující ve skupině, s ostrými zuby a neutuchající chutí po mase svých obětí. O kom je řeč? O dinosaurovi rodu Velociraptor.

Jurský park pracoval se špatným rodem

Nedá se říct, že by nás filmaři úmyslně uvedli v omyl, jen abychom se více báli, protože jejich Velociraptoři jsou hrozivější. Samozřejmě pro potřeby filmu je leckdy potřeba přidat na efektech, aby měl film šťávu. Filmaři se však inspirovali skutečným dinosaurem, kterého pokládali za jednoho z Velociraptorů - rodem Deinonychus. Tehdy totiž někteří vědci zastávali názor, že jde o stejný rod, přičemž Deinonychus se objevoval v Severní Americe, zatímco Velociraptor v Asii. K této záměně přispěl už samotný autor knihy, podle které byl film natočen, Michael Crichton. I on sám ve své knize upřednostnil název Velociraptora, protože „zněl lépe“.

Dnes už však s jistotou víme, že jde o dva odlišné rody a Velociraptoři z Jurského parku jsou spíše jedinci z rodu Deinonychus, který byl větší, dravější, rychlejší a nejspíš opravdu lovil ve smečce.

Skutečný Velociraptor byl jako vzrostlý krocan. I s peřím

Přirovnání ke krocanovi je odpovídající, ale pokud by tím někdo získal dojem, že byl kvůli této velikosti téměř neškodný, byl by na omylu. Pořád to byl dravý dinosaurus.

Žil v oblasti dnešní Asie zhruba před 75-71 miliony let. Popsány byly dva druhy, prvním je Velociraptor mongoliensis, který se stal prototypem tohoto dinosaura a poprvé byl popsán v roce 1924. Objeven byl v roce 1923 v poušti Gobi v Mongolsku. Druhým je Velociraptor osmolskae, nicméně v průběhu času a získání dalších fosílií a jejich výzkumu připouštějí vědci možnost, že druh Velociraptor osmolskae je spíše druhem rodu Linheraptor než Velociraptor a je tak možné, že dojde k přehodnocení jeho zařazení.

Měřil zhruba 1,5-2 metry včetně ocasu a vážil 14-18 kilogramů. Pokud si odmyslíme ocas, pak je velikostně velmi podobný zmíněnému krocanovi. Pohyboval se primárně po zadních končetinách a přestože měl na nich po třech prstech, došlapoval jenom na dva z nich a třetí zůstával vzpřímený. Důvodem pravděpodobně bylo zachování ostrosti tohoto drápu, který následně používal při útoku. Zatímco ve filmu tento ostrý dráp používal k trhání kořisti, jeho skutečná funkce byla spíše podobná drápům dravých ptáků - tedy k zachycení, probodnutí a udržení kořisti.

Zkoumání zachovalých koster těchto raptorů vedlo ke zjištění přítomnosti ulnárních papil, což znamená, že minimálně v těchto místech, tedy na končetinách, byli vybaveni peřím. Tato výbava však nebyla dokonalá, nebo spíše natolik vyvinutá, aby díky ní mohli tito dinosauři létat. Místo toho jim spíše pomáhala při pohybu typu skákání, běhu nebo při komunikaci s jinými jedinci, například během páření.

Raptoři byli pravděpodobně teplokrevní, což znamená, že svoji energii získávali díky svému vlastnímu organismu. Což je v rozporu s běžně přijímanou představou dinosaurů jako studenokrevných živočichů, kteří potřebují k získání tepla sluneční záření. Jejich metabolismus byl však zřejmě někde na pomezí těchto dvou skupin. Byl teplokrevný, ale ne tolik, jako jsou dnešní teplokrevní živočichové včetně člověka.

Do značné míry se tak velociraptoři podobali dnešním ptákům. Jejich končetiny s peřím však byly příliš krátké na to, aby je udržely ve vzduchu. Stejně tak lichoběžníková kost, která pomáhá ptákům létat, neměla u Velociraptora potřebný tvar.

Lovci byli pravděpodobně solitérní, což znamená, že lovili jako jednotlivci, a nikoliv ve smečce, jak to bylo zobrazeno v Jurském parku. Přesto byli v lovu vynikající - měli perfektní čich a díky dlouhým končetinám a ocasu byli schopní rychlého pohybu. Odhaduje se, že mohli běhat rychlostí až 64 km/hod.

Jeho inteligence byla podobná spíše dnešním ptákům než jiným „inteligentnějším“ zvířatům jako je šimpanz nebo papoušci. Dokonce by se dalo říct, že byli méně inteligentní než čerstvě vylíhnuté kuře. Zobrazování dinosaurů či konkrétně raptorů jako zvířat přemýšlejících o kořisti a vhodném způsobu lovu, popř. i spolupráci, je tak z oblasti sci-fi.

Přestože byli draví a jedna z jejich fosilií byla nalezena společně s býložravým dinosaurem Protoceratopsem, což vedlo k domněnce, že se jej mohl snažit ulovit, pravda je nejspíše méně „akční“. Protoceratops byl větší a mohutnější než Velociraptor. I tak by stále mohl být raptor lovcem, koneckonců i africké šelmy loví zvířata větší, než jsou ony samy. Velociraptor byl však opravdu o dost menší, a především měl úzkou čelist. Tato specifická stavba těla vede vědce spíše k přesvědčení, že Velociraptor lovil menší zvířata, než byl on sám.

Bez ohledu na svoji velikost a případnou inteligenci jsou však Velociraptoři zajímavým druhem, a i když Jurský park selhal v jejich reálném zobrazení, nedá se filmu upřít, že mnoho lidí, zejména dětí, přivedl k zájmu o paleontologii a dinosaury.

Anketa

Věděli jste, že Velociraptoři jsou ve skutečnosti dost odlišní od předlohy ve filmu Jurský park?
Ano
63,5 %
Ne
25,4 %
Ne, ale předpokládal/a jsem, že realita byla více či méně odlišná
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velociraptor

https://en.wikipedia.org/wiki/Velociraptor

https://www.nationalgeographic.com/science/article/velociraptor

https://www.thoughtco.com/things-to-know-velociraptor-1093806

https://www.thefactsite.com/velociraptor-facts/

https://www.nhm.ac.uk/discover/velociraptor-facts.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz