Hlavní obsah
Umění a zábava

Legendární král Théoden z Pána prstenů a kapitán Smith z Titaniku ve svých životních rolích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Picsart AI

Král Rohanu, který šel na pomoc Gondoru v temných časech. A také kapitán Edward Smith na palubě velkolepého Titaniku. Tyto nezapomenutelné role ztvárnil britský herec Bernard Hill.

Článek

Ve své kariéře měl tento herec nespočet filmů i seriálů. Do povědomí diváků se však nepochybně dostal hlavně svými rolemi v Titaniku a v Pánovi prstenů: Návrat krále a Pán prstenů: Dvě věže.

Král Théoden

Asi většina z nás si vybaví slavnou scénu, kdy král Théoden bojuje proti Sarumanovým skřetům v díle Pán prstenů: Dvě věže, když mu Gandalf s Erkenbrandem a vojskem Rohirů přijíždí na pomoc.

Další slavnou scénu měl tento herec v díle Pán prstenů: Návrat krále, kdy se svým vojskem přijel na pomoc k Minas Tirith, které bylo obléháno Sarumanovým vojskem. Nevěda, že ve vojsku je za bojovníka převlečená i jeho dcera Éowyn, se rozjel proti nepříteli a bojoval. Nakonec se mu stal osudným střet se Sauronem a Nazghulem, který krále Théodena i s koněm odhodil a kůň dopadl na krále. Před svou smrtí se však ještě stane svědkem smrti Saurona a Nazghula, které zabije přímo před ním jeho dcera Éowyn.

Nezapomenutelné je Théodenovo vzývání do bitvy, kde před svým vojskem zvolal: ,,Kupředu, nebojte se žádné tmy! Vzhůru! Vzhůru, jezdci Théodenovi! Kopí se budou třást, štíty budou praskat! Je den mečů, Den rudý, než slunce vstane! Jeďte! Jeďte do zkázy a do zániku světa!"

Kapitán Edward Smith z Titaniku

Kromě nezapomenutelné role krále Théodena, byť to byla jedna z vedlejších rolí (a dost důležitá), se herec objevil také v Cameronově velkofilmu Titanic, kde výborně zahrál kapitána Edwarda Smithe.

Foto: Polycube, www.freepik.com

Titanic

Scén měl herec ve filmu několik, i když ne tak výrazných. Všichni si jej ale budou pamatovat jako kapitána, který do posledních okamžiků Titaniku zůstal na můstku. Okamžik, kdy ví, že je konec a chytí se na lodním můstku kormidla, aby jej voda nestrhla, je velice emotivní. Věděl, že nelze zachránit všechny cestující, ovšem na rozdíl od jiných mužských cestujících, kteří se nalodili s jinými cestujícími do záchranných člunů, si zachoval námořnickou čest.

Díky za krále Théodena a kapitána Smithe!

Znáte slavné scény z Pána prstenů/Titaniku s Brandonem Hillem?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz