Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Límec kolek krku a jed? Kdepak, filmaři měli jen velkou fantazii, tohle dilophosaurus neměl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Del Toro, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Díky několika filmům o Jurském parku s tematikou dinosaurů si diváci mohli udělat představu o některých druzích dinosaurů. Ale ne vždy je na plátně vše podle skutečnosti. Třeba dilophosaurus neměl límec a neplival jed.

Článek

Svět, kde vládnou dinosauři

U pohádky by se začalo slovy: „Před dávnými a dávnými časy.“ No, tohle není pohádka a ty časy byly opravdu už kdysi dávno. Konkrétně asi před 186 miliony lety v období jury. V tomto období se na území dnešní Severní Ameriky proháněl po zemi dvounohý masožravý dilophosaurus. Délka jeho těla se odhadovala na 7 metrů, s hmotností byl zhruba na 400 kg. Byl považován za jednoho z prvních velkých dravců, kteří se objevili v Severní Americe.

Měl štíhlé tělo, velkou lebku s jemnými proporcemi a vpředu kusadla. Zuby měl zakřivené a dlouhé, krk dlouhý. Na končetinách měl drápy. Do jeho jídelníčku spadala větší zvířata, mohl mít ale zálusk i na menší zvířata i ryby. Možnosti jeho pohybu byly omezenější, měl přední končetiny menší a mohl potravou jen zmítat. Původně se myslelo, že dilophosaurus byl mrchožrout, který svou kořist drapl a „mlátil s ní ze strany na stranu“, nepoužil k tomu zuby a drápy. Později, při přezkumu nových fosilních pozůstatků se zjistilo, že dilophosaurus měl silnější zuby, takže neměl problém kořist svými zuby usmrtit.

Foto: Eduard Solà, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Fosilie

Představa taková, skutečnost jiná

Ačkoliv to byl jeden z mnoha druhů, které se proslavily „rolí“ ve filmech Jurského parku, nutno podotknout, že jeho zobrazení na filmovém plátně bylo poněkud upraveno. Ve filmu Jurský park byl zobrazen jako menší dinosaurus, který disponoval límcem a mohl plivat jed. Ovšem dle skutečnosti dilophosaurus žádný límec neměl a jed neplival.

Původně byl dilophosaurus považován za megalosaura, což byla nadčeleď teropodních dinosaurů, do které sám dilophosaurus spadá. Tím, že měl na lebce hřebeny, se ale značně odlišoval a bylo potřeba přehodnotit klasifikaci. U hřebenů byl nejprve problém určit, k čemu vlastně byly používány. Ve hře byla termoregulace, rozpoznání svých druhů, nebo prostá „dekorace“.

Foto: ABelov2014, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Dilophosaurus ve skutečnosti

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz