Hlavní obsah
Zdraví

Mrk sem, mrk tam, každé oko kouká jinam. Takový je strabismus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: benzoix, www.freepik.com

Zrak je důležitým smyslem člověka. Ovšem ani jemu se nevyhnou zdravotní komplikace. Ať už je příčina jakákoliv, někdo může mít obě oči zdravé, jiný řeší krátkozrakost nebo dalekozrakost. A pak je tu také, šilhání, odborně strabismus.

Článek

Trochu oční fyziky

Lidské oko se skládá z několika čoček, které mají každá jinou mohutnost. Skrze tuto soustavu čoček člověk přijímá v podobě paprsků světlo z vnějšího prostředí, které vnímá. Tyto paprsky jsou lámány tak, aby směřovaly do jednoho místa. Pro dokonalé vnímání obrazu je potřeba, aby se paprsky v obou očích, resp. čočkách lámaly tak, aby byly v souhře a mozek mohl vnímaný obraz, který je okem přijímán, spojit v jeden celek.

Foto: brgfx, www.freepik.com

Anatomie oka

Tato schopnost vidění se rozvíjí již po narození. Aby vše správně fungovalo, musí se již v průběhu těhotenství správně fyzicky vyvíjet oko dítěte, dále je třeba správný ohyb světelných paprsků na obou očích, působnost zorných polí, zraková dráha bez jakéhokoliv narušení, oční svaly a funkce mozku. Pakliže je všechno toto splněno, člověk vidí bez problémů.

Strabismus neboli šilhání

Ke strabismu neboli laicky řečenému šilhání dochází v momentě, kdy oči nesměřují současně k danému objektu. Zkrátka každé oko ,,bere jinou dráhu“.

Strabismus se dá dělit z pohledu příčiny vzniku na dvě skupiny

- Strabismus konkomitující – v podstatě se jedná o to, že svaly, ve kterých je oční koule uložena, jsou v pořádku, zde je narušena spolupráce v mozku; objevuje se nejčastěji u dětí v prvních 2 letech

- Strabismus inkomitantní – tady již nejsou v pořádku svaly, ty nefungují tak jak by měly; typické je to spíš pro dospělé, svaly můžou mít nervovou poruchu, anebo je jejich funkce narušena obrnou

Dále strabismus můžeme dělit dle směru

- Strabismus šilhavý – osa oka směřuje ven

- Strabismus rozbíhavý – osa oka směřuje dovnitř

Foto: azerbaijan_stockers , www.freepik.com

Směr oka

Pokud obě oči nejsou rovnoběžné, dochází ke dvojitému vidění. Šilhat může člověk buď jedním okem, anebo oběma. Mozek se s takovým stavem může vypořádat tak, že buď zcela potlačí příjem obrazu u šilhavého oka, dále tupozrakostí, tedy sníženou schopností přijímat obraz u daného oka, anebo si mozek vytvoří bod obrazu na místě, kde se nevyskytuje. Šilhavé oko nedokáže paprsky, které přijímá, dopravit co bodu nejostřejšího vidění, mozek tedy vytvoří bod poblíž.

Jak poznám strabismus

Často lze pozorovat změny v pohybu očí, dotyčný si také může stěžovat na dvojité vidění. Lidé se strabismem můžou vidět obraz něčeho reálného, co se v prostoru nenachází.

Léčba strabismu

Je možné zvolit léčbu konzervativní anebo chirurgickou. Konzervativní léčba spočívá v použití speciálních skel, která lámou paprsky tak, že putují k místu nejostřejšího vidění, takže oko již nemusí šilhat

Chirurgická léčba spočívá v úpravě svalů okolo šilhavého oka a mění délku tak, aby se oko ,,správně nastavilo.“

Anketa

Máte ve svém okolí někoho, kdo šilhá/šilhal?
Ano, znám ve svém okolí lidi, kteří toto mají.
93 %
Ne, nikoho takového neznám.
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz